Dagens overblik: Regeringen vil udelukke bandekriminelle fra dansk statsborgerskab

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil udelukke bandemedlemmer, der er dømt for kriminalitet, fra dansk statsborgerskab for altid – lige meget hvor lille en forbrydelse, de er blevet dømt for. Få dagens overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Enhver dom for kriminalitet knyttet til bandekonflikten skal føre til permanent udelukkelse fra dansk statsborgerskab.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der lancerer forslaget som en af sine vigtigste prioriteter i forbindelse med de forestående forhandlinger om en ny indfødsretsaftale. Det skriver Berlingske.

”Lige præcis tildelingen af dansk statsborgerskab er et område, hvor vi kan gøre stort set, som vi vil. Et statsborgerskab er så specielt, at det altså er noget, man skal række ud efter. Har man overhovedet været i forbindelse med en bandekonflikt, så skal man ikke kunne blive dansker,” siger Inger Støjberg til Berlingske.

Dansk Folkeparti er positiv over for forslaget, og dermed tegner der sig et flertal. Flere eksperter fortæller dog til Berlingske, at forslaget er ude af proportioner, da der allerede i dag skeles til straffeattesten, når der skal tildeles statsborgerskab.

Kommuner tager fat på svære økonomiforhandlinger
De forliste forhandlinger om kommunernes udligning sætter KL i en penibel situation ved årets økonomiforhandlinger. Men lokal pragmatisme og finansministeriel forhandlingsvilje kan lette vejen mod en aftale.

Sådan skriver Altingets kommunalredaktør i sin analyse af de kommende økonomiforhandlingerne mellem kommunerne og regeringen, der bliver skudt i gang ved et sættemøde tirsdag formiddag i Finansministeriet.

Tirsdag eftermiddag er det regionernes tur, når Danske Regioner er inviteret til sættemøde hos finansminister Kristian Jensen (V).

Læs analysen her.

Regeringens udskyder sundhedsreform
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har flere gange bebudet, at der i foråret ville komme et stort udspil til en ny sundhedsreform. Men det er aflyst, skriver Altinget.

I stedet vil udspillet blive delt op i en række udspil, hvoraf meget af det udskydes til efter sommerferien.

Opdelingen og den delvise udskydelse af sundhedsudspillet skyldes ifølge Ellen Trane Nørby, at hele reformen er blevet forsinket af de langstrakte overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

"Der var ikke nogen, der havde regnet med, at de skulle sidde så længe ovre i Forligsinstitutionen. Det har skubbet vores tidsplan rimeligt meget," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Altinget.

Sundhedsministeren er dog allerede tirsdag klar med et deludspil, der skal få regionerne til at flytte flere patienter ud i det nære sundhedsvæsen.

Læs mere her.

S vil rulle lettelser af arveafgiften tilbage
Mens der så småt tegner sig et blåt flertal for at lette arveafgiften for virksomheder, slår Socialdemokratiet nu fast, at de vil blive rullet tilbage, hvis Socialdemokratiet sidder med regeringsmagten efter næste valg. Det skriver Berlingske.

”Det er en dårlig idé at lave en nedsættelse af bo- og gaveafgiften. Det koster på velfærden og andre bedre formål. Og det er med til at fasttømre og øge en ulighed i vores samfund, som vi ikke synes er en god retning at gå i,” siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

Om Socialdemokratiet også vil rulle eventuelt kommende lempelser af arveafgiften på arv af for eksempel den private bolig og kontanterne på kontoen tilbage, vil partiet først forholde sig til, når vi når frem til et valg. Jesper Petersen understreger dog, at Socialdemokratiet mener, at lettelser af arveafgiften er en meget dårlig ide.

Fik du set?
I fredags havde Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) debut på Folketingets talerstol. Og det benyttede Enhedslistens Eva Flyvholm sig af.

Enhedslisten og Alternativet blev sidste år holdt uden for forhandlingerne om fordelingen af forskningsreserven, fordi de ikke havde været med til at finde finansieringen.

Men ny minister kan jo betyde nye indgange, og det var præcis, hvad der skete i fredags.

”Vil ministeren bekræfte, at vi bliver inviteret med til forhandlingerne om forskningsreserven, ligesom traditionen er?” spurgte Eva Flyvholm.

Og efter et øjebliks tavshed svarede Tommy Ahlers:

”Jeg synes, at I alle sammen virker meget meget flinke, og jeg elsker diskussion, så det vil jeg gerne bekræfte, at I alle sammen bliver inviteret til,” og brød dermed den praksis, som regeringen sidste år indførte.

Se klippet herunder:

 

Det sker i dag
Kl. 9.00: Konference om F-35-kampfly

Kl. 10.30: Sættemøde i Finansministeriet om økonomiforhandlingerne med KL

Kl. 13.00: Spørgetime med nordatlantiske mandater

Kl. 17.30: Sættemøde i Finansministeriet om økonomiforhandlingerne med Danske Regioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00