Dagens overblik: Regeringens nye forhandlingsoplæg om grønne biler møder kritik

NYHEDSOVERBLIK: Nyt forhandlingsoplæg fra regeringen vækker hård kritik, USA og Grønland indgår aftale om Thulebasen efter strid, og Pernille Rosenkrantz-Theil giver partifælle en varm anbefaling som afløser for Frank Jensen efter valget. Få et overblik over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik på dagen, hvor regeringens nye krav om mundbind i offentligheden træder i kraft.

Fra torsdag er det nemlig også et krav at bære bundbind i supermarkeder, på kulturinstitutioner som biblioteker og museer og i visse situationer på ungdomsuddannelserne.

Men for første gang under coronaepidemien er der opstået en ”hård kerne af skeptikere”, som ikke støtter myndighedernes anbefaling af mundbind, fortæller professor ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen i Jyllands-Posten.

Han baserer det på svar fra omkring 500 personer, som i forbindelse med det såkaldte Hope-projekt på Aarhus Universitet hver dag siden den 13. maj er blevet spurgt til holdninger og handlinger under pandemien. 

70 procent støtter dog kravet om mundbind, men det er lavt sammenlignet med opbakningen til at aflyse private arrangementer, som er omkring 90 procent, lyder det.  

Forhandlingsudspil om grønne biler møder kritik
Information har set det forhandlingsoplæg, regeringen spiller ind i de forhandlinger på transportområdet, som Folketingets partier er indkaldt til i dag torsdag. Og det får på forhånd kritik.

Regeringen lægger op til 600.000 grønne biler i 2030, flere grønne brændstoffer og en lastbilafgift. Det kan levere 1,5 millioner ton CO2-reduktion i transportsektoren i 2030.

Og det er langtfra nok, når Danmark samlet skal finde 16 millioner tons reduktion, mener både eksperter og blå og røde partier i Dagbladet Information.

Jakob Stoustrup, der er prodekan på Aalborg Universitet og blandt andet forsker i energi og grøn omstilling, kalder det ”et meget lille bidrag fra transportsektoren”, som vil betyde, at der er ”mindst lige så mange” fossile biler på vejene i 2030.

Og Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kalder det derfor ”et håbløst uambitiøst udspil.”

Wammen: Staten må kun eje elbiler i 2030
Vi fortsætter i elbil-sporet. For i 2030 skal alle de omkring 30.000 offentlige biler være elbiler, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) ifølge DR.

Der indgår i regeringens nye grønne indkøbsstrategi for det offentlige, som snart vil blive fremlagt.

USA og Grønland indgår aftale om Thulebasen
Efter årelange forhandlinger har USA, Danmark og Grønland landet en aftale om servicekontrakten for Thulebasen – USA’s militære luftbase i det nordvestlige Grønland. Samtidig indgår Grønland og USA aftale om tættere samarbejde, skriver Altinget.

I mere end seks år har der været strid om servicekontrakten, som blandt andet omfatter vedligeholdelse, byggeri og kantinedrift på basen.

Det skyldes, at USA i 2014 tildelte kontrakten til det amerikanskejede selskab Vectrus Services. Kontrakten havde inden da i mange år været på dansk-grønlandske hænder.

Sophie Hæstorp får anbefaling
Diskussionen om, hvem der skal være Socialdemokratiets nye spidskandidat til overborgmesterposten i København efter Frank Jensen ved det kommende kommunalvalg, tager nu en interessant drejning. Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen har begge været nævnt som varme bud, og nu anbefaler den ene af dem så den anden:

Ældre og syge får nej til influenza-vaccine
Læger må sende patienter i risikogruppen hjem uden en influenzavaccine trods sundhedsmyndighedernes budskab om, at vaccinen netop nu er ekstra vigtig.

Det skriver Ritzau ifølge TV 2 og flere andre medier.

Praktiserende Lægers Organisation har foretaget en Facebook-rundspørge blandt 522 lægehuse, hvoraf 391 inden for det seneste døgn har svaret, at de er løbet tør og må afvise patienter og plejehjem. 109 lægehuse vurderer, at de inden længe vil stå i samme situation.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) har inviteret de danske ambassadører rundt om i EU til virtuelt møde. Her skal ambassadørerne give deres vurdering af situationen, hvor flere EU-lande nu geninfører vidtgående nedlukninger i kampen mod coronasmitte. 

  • Folketingets partier forhandler med regeringen om klimatiltag i transportsektoren.

  • Klokken 9:00: Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om lancering af strategien ”Grønne indkøb for en grøn fremtid”. Formand for KL Jacob Bundsgaard og formand for Danske Regioner Stephanie Lose deltager også.

  • Klokken 12:00: Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mødes med den østrigske Europa-minister. De to skal blandt andet drøfte EU's forslag på asyl- og migrationsområdet. 

  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om håndteringen af udbetaling af lønkompensation.
  • Klokken 15:00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om overbelægning på danske hospitaler.

  • Klokken 16:00: Udenrigsministeriet opdaterer sine ugentlige rejsevejledninger

Forrige artikel Regeringen kan ikke sikre højere tobakspriser før 2022 Regeringen kan ikke sikre højere tobakspriser før 2022 Næste artikel Wammen foreslår grøn strategi med kødfri dage og elbiler i det offentlige Wammen foreslår grøn strategi med kødfri dage og elbiler i det offentlige
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Beskæftigelsesministeriet skal spare 52 millioner på konsulenter, og vil hente en del af pengene i satspuljebevillinger til socialt udsatte. "Kreativiteten er voldsomt stor," lyder kritikken fra blå blok.