Dagens overblik: Rigsretssagen splitter de borgerlige

NYHEDSOVERBLIK: Venstres beslutning om at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg deler blå blok, og ekspertgruppe er på trapperne med evaluering af regeringens coronaindsats. Få morgenoverblikket.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til dagens hurtige gennemgang af nyhederne i dansk politik.

Inger Støjberg og den kommende rigsretssag fylder dagsordenen dagen på dagen, hvor et flertal i Folketinget besluttede at rejse sagen.

Det samlede indtryk af de mange reaktioner er, at udsigten til en retssag og Venstres beslutning om at bakke op, splitter de borgerlige partier og Venstres folketingsgruppe internt.

Gruppeformand: Ikke en værdig udtalelse
Internt i Venstres folketingsgruppe er der uenighed om, hvorvidt man skulle støtte en rigsretssag.

Medlemmerne er stillet frit, og ni ud af de 41 sagde på gruppemødet torsdag, at de vil stemme imod partiformand Jakob Ellemanns linje.

BT og Politiken beskriver detaljer fra mødet, som gruppemedlemmer betegner som det hårdeste i flere år. Ifølge BT krævede Inger Støjberg på mødet, at alle hver især skulle svare på, om de var for eller imod hende i spørgsmålet, og hun bad om en begrundelse.

Efter mødet sagde Støjberg til pressen, at hun opfattede Ellemanns støtte til en rigsretssag som "den største mistillidserklæring, man kan give".

Det får gruppeformand Karsten Lauritzen til at sige, at Støjbergs reaktion ikke er værdig.

"Jeg synes, vi skal have respekt for hinanden. Og jeg synes ikke, at det er nogen særlig værdig udtalelse at give Jakob Ellemann-Jensen skylden i den her sag," sagde han ifølge Tv 2.

Venstres Preben Bang Henriksen forsvarede Støjberg offentligt. Han tror ikke på, at sagen holder, sagde han til Tv 2 ifølge Altinget.

I folketingssalen fik Støjberg opbakning fra flere - for eksempel i form af en buket roser fra Naser Khader, skriver Politiken.

Vermund skuffet over V og K
Også bredere i blå blok giver sagen splittelse.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kritiserer V og K hårdt for at bakke om en rigsretssag.

Jakob Ellemann-Jensen får nu sværere ved at få Pernille Vermunds støtte som statsministerkandidat, siger hun til Berlingske:

"Når man taler om min tillid til ham, handler det også om, at hvis man virkelig vil gøre noget ved de svære udfordringer, vi står over for, nytter det ikke noget at bøje af for venstrefløjen, når de kommer med deres angreb".

Hvad skal Støjberg nu?
Inger Støjberg sagde torsdag, at hun nu vender skråen i forhold til, om hun vil forlade Venstre.

Både DF og Nye Borgerlige har meget klart sagt flere gange, at Inger Støjberg er velkommen i deres parti. 

Altingets politiske kommentator analyserer de fem mulige veje for Inger Støjberg her:

Læs også

Tre analyser
Og lad os da lige tage tre andre gode analyser om sagen:

  • Den borgerlige splittelse om rigsretssagen mod Inger Støjberg udfordrer Venstres rolle som det ledende blå parti. Præcis som Tamil-sagen ødelagde det for De Konservative i 1990’erne, skriver Henrik Hoffmann i Kristeligt Dagblad.

  • Lars Løkke Rasmussen meldte ud, at han ikke støtter en rigsretssag. Dermed har den nye LLR-midterbevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, skriver Altingets chefredaktør.

  • I Avisen Danmark skriver Thomas Funding, at Venstre er et splittet hus, og at statsministeren kan ende på samme vægt som Støjberg. Læs den her.

Rigspolitiet gav ansatte mundkurv på
Vi når også lidt andet end Støjberg.

For medarbejdere i statens smitteopsporing under Rigspolitiet fik besked om ikke at udtale sig til pressen, skriver Altinget.

”Husk, at vi ikke udtaler os til pressen”, lød budskabet indtil for nylig på en plakat med Rigspolitiets logo. Plakaten var hængt op i Jonstruplejren i Ballerup til skue for de omkring 400 medarbejdere, som hver dag opsporer coronasmitte i samfundet.

Men det var en fejl, medgiver Rigspolitiets kommunikationsdirektør nu. Læs historien her.

Eksperter på vej med evaluering af coronaindsatsen
I slutningen af januar kommer et ekspertudvalg med evaluering af regeringens og myndighedernes coronahåndtering. Og nu er der sat dato på, skriver Altinget.

Gruppen skal blandt andet vurdere, om der er begået fejl undervejs.

Læs mere her.

Kattelem for udenlandske donationer til moskéer
Socialdemokratiet gik forrige år til valg på "et fuldstændigt stop" for udenlandske donationer til moskéer i Danmark.

Men i et lovforslag, der for tiden er til behandling i Folketinget, lægger regeringen op til, at udenrigsministeren alligevel kan tillade pengestrømme fra udlandet, hvis et forbud vurderes at få "væsentlige udenrigspolitiske konsekvenser".

Det skriver Jyllands-Posten.

Sverige forlænger indrejseforbud
Sverige forlænger den midlertidige lukning af grænsen mod Danmark, så den gælder måneden ud.

Det meddeler det svenske justitsministerium i en pressemeddelelse.

Dermed er tiltaget forlænget med omkring ti dage. Men som noget nyt indfører Sverige en undtagelse i indrejseforbuddet, så børn, der har en far eller mor i Sverige eller på Bornholm, kan rejse ind i landet, skriver Ritzau.

Det sker i dag

Klokken 10: Møde i folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet Liberal Alliances beslutningsforslag om at sænke selskabsskatten. Der er også en forespørgsel til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om identifikationsnummer for personalet i psykiatrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00