Dagens overblik: Rød blok har mistet føringen i ny meningsmåling

En ny meningsmåling tegner et "broget, rodet og uklart" billede dansk politik. Tillid bliver et nøgleord i valgkampen. Og domstolene lider under politikernes konstante lovstramninger. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

I weekenden besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) den stort anlagte spejderfestival Spejdernes Lejr. I dag kan hun læse en nedslående meningsmåling. 
I weekenden besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) den stort anlagte spejderfestival Spejdernes Lejr. I dag kan hun læse en nedslående meningsmåling. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom kalenderen og termometeret fortsat melder om sol og sommer, begynder hverdagen snart at melde sig på Christiansborg og omegn.

Det kan især mærkes hos regeringen og dens støttepartier, der ser ud til at have mistet den førerposition, som de ellers har haft monopol på gennem hele valgperioden.

Hvis der var valg i dag, ville Mette Frederiksens (S) plads i Statsministeriet være afhængig af Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaternes mandater.

Det viser en spritny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, viser tallene, at valgkampen er total åben.

”Denne nye meningsmåling tegner et billede af dansk politik, der er broget, rodet, uafgjort og uklart,” siger han.

Du kan selv dykke ned i tallene og partiernes styrkeforhold i denne artikel.

I Avisen Danmark bliver der i dag opstillet seks grunde til, at Mette Frederiksen snart udskriver valg. Det er avisens politiske redaktør, Casper Dall, der har skrevet den politiske analyse.

Læs også

Faldende tillid til systemet

Vi fortsætter i valgkampssporet.

For ifølge Michael Bang Pedersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, vil spørgsmålet om tillid til politikerne, systemet og regeringen komme til at fylde endnu mere, når danskerne skal afgøre, hvor krydses skal sættes ved det kommende folketingsvalg.

"Vi kan se i vores data, at der har været en tendens til faldende tillid til det politiske system," siger han i et stort interview med Jyllands-Posten.

Michael Bang Petersen, der konsekvent har målt danskernes tillid til det politiske system under og efter corona-krisen, peger især på minksagen som en af de vigtigste årsager til den spirende mistillid.

Forældres uddannelse spiller vigtig rolle for børn

I dagens udgave af Berlingske er der især fokus på tingenes tilstand i den danske folkeskole.

Avisen i Pilestræde kan nemlig omtale en ny - og nedslående - analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening har lavet. Den viser, at forældrenes uddannelse spiller en større rolle for elevernes afgangskarakterer end tidligere.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, kalder udviklingen bekymrende.

"Det er en kæmpe udfordring, at vores folkeskole ikke formår at give alle børn de bedste kort på hånden," siger han til Berlingske.

I Berlingske kan man også læse et stort interview med den tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA). Her advokerer hun for mere fokus på dannelse og kristendom i det danske uddannelsessystem.

"Dannelse er både kundskaber, det faglige indhold og vores normer for det gode, det onde og vores adfærd. Fælles for alt det er, at kristendommen leverer et svar på, hvordan vi gør det bedre," siger Merete Riisager.

Domstolene strander til

Vi slutter dagens politiske overflyvning hos Information. I en stort baggrundsartikel gennemgår avisen, hvilke konsekvenser det har, at sagsbehandlingstiderne ved domstolene bliver længere og længere.

I artiklen peger eksperter og aktører blandt andet på, at det især er politikernes mange stramninger på retsområdet, der har øget kompleksisten, når dommerne skal afgøre sagerne.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) lover, at han vil mødes med Folketingets retsordførere efter sommerferien og diskutere problemet.

"Vi er klar over, at der skal mere til, hvis vi skal til bunds med at løse udfordringerne med sagsbehandlingstiderne ved domstolene," skriver han i en mail til Information.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00