Dagens overblik: Partier anklager regeringen for EU-løftebrud

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet anklages af Folketingets resterende partier for at svigte et løfte fra valgkampen om at indføre en social protokol i EU. Få overblik over dagens politiske nyheder her. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets daglige gennemgang af de vigtigste politiske nyheder.

Vi lægger ud med en historie om et umiddelbart droppet socialdemokratisk valgløfte, der har fået Folketingets resterende partier til at kritisere regeringen for ikke at holde ord. 

I valgkampen sagde både nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og statsminister Mette Frederiksen (S), at Socialdemokratiet ville arbejde for en "social protokol i EU", der skulle gøre op med social dumping og sikre, at EU's indre markeds fri bevægelighed ikke presser arbejdstagernes vilkår.

Men den idé er nu umiddelbart taget af bordet igen, fordi den vil kræve en traktatændring. I stedet er idéen blevet en del af "regeringens langsigtede vision", skrev beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et svar til Folketinget i oktober. 

Det skriver Berlingske

Ministerens svar har nu fået ordførere fra samtlige Folketingets andre partier til at anklage regeringen for ikke at leve op til sit valgløfte, skriver avisen. 

"Ét er, når de ikke kan finde penge til deres ideer. Men her siger regeringen simpelthen, at den ikke engang vil arbejde for det, den har lovet. Vi har vidst i ti år, at det ville kræve en traktatændring," siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. 

Berlingske har desuden talt med en ekspert, der siger, at han anser indførelsen af en social protokol i EU-traktaterne for noget nær umuligt, fordi det vil kræve opbakning fra samtlige medlemslande.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard svarer i avisen, at han mener, at partiernes kritik er både ubegrundet og mærkelig, og at en social EU-protokol stadig er regeringens ambition. 

Flere chefer i staten ansættes på dyre kontrakter 
Et stigende antal chefer i statens styrelser og ministerier bliver ansat på såkaldte åremålskontrakter, der er en tidsbegrænset stilling, hvor der ud over grundlønnen ydes et årligt tillæg.

Det skriver Altinget.

I dag udgør de åremålsansatte 50 procent af cheferne i lønbevillingsramme 37-42, mens de i 2009 udgjorde 27 procent, viser tal fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Du kan læse hele historien ved at følge linket herunder.

Læs også

Iranere anholdt for spionage 
Vi runder også gårsdagens store historie om anholdelserne af tre iranere, der er sigtet for at spionere til fordel for Saudi-Arabien på dansk jord, og en fjerde iraner, der er sigtet for at planlægge det afværgede attentat, der i 2018 betød lukninger af motorveje i store dele af Danmark i forbindelse med en politiaktion.

Sagen har fået udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at kalde både Saudi-Arabiens og Irans ambassadører i Danmark ind til en en samtale. 

"Vi vil på ingen måde acceptere, at der finder stedfortrædende krig sted på dansk jord," sagde Jeppe Kofod mandag ifølge DR

Du kan læse Altingets forsvarsredaktørs artikel om sagen her

De tre iranere, der er sigtet for spionage, skal i grundlovsforhør i dag. 

Krag vil lave skilsmisseloven om
Regeringen med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i spidsen er klar med en række forslag til, hvordan skilsmisselovgivningen kan ændres.

Det skriver Berlingske.

Hun foreslår blandt andet at afskaffe den udskældte reflektionsperiode, der betyder, at par med hjemmeboende børn under 18 år skal vente tre måneder, inden de officielt kan blive skilt. 

Hun vil desuden droppe reglen om, at parret skal have tvungen delt bopælsret over børnene i de tre måneder efter ansøgningen om skilsmisse. 

De to regler har kun været gældende i omkring ti måneder, men er blevet kritiseret af en lang række eksperter på området, og derfor er ministeren klar til allerede at afskaffe dem igen.

“Det forlænger konflikterne, det optrapper konflikterne, og dem, der betaler den højeste pris for det, er børnene. Derfor også dette lidt ekstraordinære tiltag med at ændre i et system, der ikke har virket så længe,” siger hun til Berlingske. 

Frederiksen til EU-kommissær: Skær budgettet
Statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange meget tydeligt sagt, at Danmark ønsker EU-budgettet beskåret. 

Da hun mandag mødtes med EU’s østrigske budgetkommissær, Johannes Hahn, gentog hun kravet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

“EU har i dag et syvårigt budget på samlet set 8.250 milliarder kroner, og det skal falde. Særligt i en tid, hvor EU bliver et land mindre,” sagde statsministeren efter mødet med henvisning til briternes nylige udtræden fra Unionen.

Johannes Hahn fortsætter sit besøg i Danmark tirsdag og skal her til formiddag besøge Folketingets Europaudvalg.

Engelbrecht vil spærre fartforbrydere inde
Det skal koste direkte fængselsstraf at blive taget med alt for høje hastigheder på de danske veje. 

Det foreslår transportminister Benny Engelbrecht (S), der vil spærre fartsynderne inde i 20 dage og fratage dem deres kørekort i minimum tre år, skriver DR.

“Hvis man kører så langt over hastighedsgrænserne, så er det ikke nok, at man bare får en bøde,” siger ministeren.

De skærpede straffe skal gælde trafikanter, der enten kører over 200 kilometer i timen eller kører over 100 kilometer i timen og samtidig overskrider den gældende fartgrænse med 100 procent. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: De tre iranere, der er sigtet for spionage, kræves varetægtsfængslet. 
  • Klokken 10.30: Alternativet holder første gruppemøde, efter at partiet i weekenden valgte Josephine Fock som ny politisk leder. I går trak Rasmus Nordqvist sig som politisk ordfører for partiet. 
  • Klokken 13.15: Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) skal i åbent samråd om, hvordan regeringen vil komme klimaaflad og misbrug af klimabistand i udviklingslande til livs.
  • Klokken 17.00: Kulturminister Joy Mogensen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i samråd i kulturudvalget om indblanding fra de kinesiske myndigheder i forhold til kulturbegivenheder i Danmark. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00