Dagens overblik: Ministerium havde backup af slettede Tibet-mails  

POLITISK OVERBLIK: Udenrigsministeriet havde backup af mails, der kunne være relevante for Tibetkommissionen – men den fik aldrig adgang. Og så vil en gammel kending tilbage på Borgen. Få morgenoverblikket her.

Efter 11 års pause stiller den tidligere venstremand Jens Rohde op til Folketinget for Radikale.
Efter 11 års pause stiller den tidligere venstremand Jens Rohde op til Folketinget for Radikale.Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til et rids af dagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Dagens store navnenyhed er, at den tidligere højre hånd for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og politisk ordfører for Venstre, Jens Rohde, vil tilbage i Folketinget. Denne gang som radikal.

Det fortæller han til DR og Politiken. Rohde går efter at blive opstillet i Viborg og Holstebro.

Europaparlamentarikeren, som er kendt for en åbenmundet stil og for at matche Jakob Ellemann-Jensen (V) i kække replikker, har på det seneste markeret sig med flere opsigtsvækkende meldinger. For eksempel blandede han sig tidligt i de langtrukne overenskomstforhandlinger, kaldte regeringen arrogant og talte de ansattes sag.

Biblioteker gør det mere attraktivt at være på offentlig forsørgelse. Hvis man er på dagpenge eller kontanthjælp, så har man mulighed for at gå ned på biblioteket, surfe gratis på internettet, læse aviser og blade.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom, Cepos

Læs mere her.

Læs også

Ministerium havde backup af slettede mails
Og så til sagen om Tibetkommissionen, hvor der nu igen dukker nye oplysninger op. Kommissionen afsluttede for nylig sit arbejde med at undersøge, om der kunne placeres et ansvar for de klart ulovlige ordrer om, at politiet skulle stoppe fredelige Tibet-demonstranter under kinesiske statsbesøg i København.

Men det spørgsmål har Udenrigsministeriet ikke været fuldt ud behjælpelig med at kaste lys over. Det vurderer eksperter, efter at P1 Orientering kan fortælle, at ministeriet havde backup af slettede e-mails, der kunne være relevante for Tibetkommissionens undersøgelse, men som kommissionen aldrig fik adgang til. 

Det får retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) til at kalde det "stærkt problematisk". Han vil have Tibetkommissionens formand til at se nærmere på de slettede mails, og derefter kan man tage stilling til, om kommissionen skal genåbnes, siger han til DR.

Flertal vil indskrænke mulighed for at kulegrave skandalesager
Det skal ikke længere være muligt for én statsrevisor at kræve en undersøgelse af en skandalesag eller regeringens forvaltning af magten. Det mener regeringspartierne og S, skriver JP.

De støtter et forslag, som vil betyde, at der fremover skal minimum to politiske statsrevisorer til at bakke op om, at en sag bliver gennemlyst af Rigsrevisionen. I dag kan en enkelt statsrevisor gøre det.

Dansk Folkeparti er ligesom Enhedslisten uenige i forslaget: "Vi synes, at det er en god beskyttelse af mindretallet, at man kan få en sag undersøgt, selv om man står alene," siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

LA: Det går ikke at forfremme Pia Kjærsgaards mand
Og mere om statsrevisorerne.

For som Altinget for nylig kunne fortælle, så står folketingsformand Pia Kjærsgaards (DF) ægtefælle, regionsrådsmedlem Henrik Thorup (DF) til at blive formand for Folketingets kontrolorgan, når den mangeårige formand Peder Larsen går af til efteråret.

Men det er ikke nogen god idé at have to ægtefæller på to topposter i det politiske arbejde, mener flere partier.

"Man bør overveje, om det her nu er rigtigt og skaber tillid til folkestyret, eller om det skaber manglende gennemsigtighed. Jeg synes, man skal overveje en anden løsning," siger gruppeformand Leif Mikkelsen (LA) til Politiken.

Også SF's Jacob Mark er betænkelig ved konstruktionen. 

S: Giver ramadanen flere færdselsuheld?
Inger Støjbergs (V) melding om, at muslimer, der faster i forbindelse med ramadan, bør tage ferie, får nu S til at sætte fire ministerier i sving.

Ministeren sagde, at eksempelvis fastende buschauffører eller læger kan udgøre en sikkerhedsrisiko, når de går en hel dag uden mad og drikke.

Derfor vil udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye (S) nu have svar på, om der sker flere færdselsuheld under ramadanen, mens sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal svare på, om der er flere fejloperationer på sygehusene under ramadanen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal undersøge, om produktiviteten falder under ramadanen, og Støjberg selv skal svare på, hvad hun bygger sine udtalelser på.

"Hvis det er et sikkerhedsproblem, skal de jo slet ikke på arbejde. Men hvis der ikke er et sikkerhedsproblem, synes jeg, at det er langt ude at skrive sådan en klumme, som hun har skrevet i BT, som bare skaber usikkerhed," siger Tesfaye til Politiken.

Cepos: Gratis biblioteker gør det attraktivt at være arbejdsløs
Vi skal også lige runde en historie fra i går, som nu får mange til tasterne på Twitter.

For Cepos har meldt sig ind i debatten om Finansministeriets regnemodeller, som Enhedslisten har kritiseret for at være biased – det har Altinget tidligere beskrevet. Modellerne medregner kun de positive adfærdseffekter ved borgerlige tiltag som for eksempel skattelettelser, mens der ikke bliver regnet på, hvad man for eksempel får ud af at investere i daginstitutioner.

Og Cepos er faktisk enig i, at man bør kigge mere på effekterne af offentligt forbrug, skriver Information. For der er nogle klare negative konsekvenser, som bør regnes med.

"Biblioteker gør det mere attraktivt at være på offentlig forsørgelse. Hvis man er på dagpenge eller kontanthjælp, så har man mulighed for at gå ned på biblioteket, surfe gratis på internettet, læse aviser og blade. Det trækker arbejdsudbuddet ned," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, som også peger på gratis adgang til museer som noget, der gør det mere attraktivt at være arbejdsløs.

Det sker i dag

Der er naturmøde i Hirtshals. Ved ét af de mange arrangementer deltager Mette Frederiksen, Uffe Elbæk, Morten Østergaard, Pernille Skipper, Pia Olsen Dyhr, Jakob Ellemann-Jensen og Mette Bock i en fælles debat om naturpolitik.

Og så er der en stribe ministersamråd på Christiansborg:

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal blandt andet redegøre for, om han vil ændre reglerne for videoovervågning i det offentlige rum.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i samråd om forsikringsselskaber, der bruger byggesagkyndige til at indsamle oplysninger om folks bolig og dens stand, uden at boligejeren ved det.

Ulla Tørnæs (V) skal som udviklingsminister fortælle om regeringens holdning til EU's budget.

Og finansminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal svare på spørgsmål om udenlandsk arbejdskraft. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00