Dagens overblik: Rosenkrantz-Theil ser "en social guldåre", og kun hver anden siger klart ja til coronavaccine

NYHEDSOVERBLIK: Børne- og undervisningsministeren er bekymret over nye tal for skolebørns fravær. Mette Frederiksens departementschef fik særbehandling hos politiet, og kun hver anden dansker svarer klart ja til, om de vil lade sig coronavaccinere. Få morgenoverblikket.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her får du mandag morgens politiske nyheder helt kort:

På forsiden af Politiken kan man læse, at 75.000 folkeskoleelever har et bekymrende fravær i skolen. Det viser en rapport fra Børns Vilkår og Egmont Fonden, som blandt andet peger på, at det især kan være børn fra udsatte familier eller børn med lidelser som adhd eller autisme, der er væk længe.

Hvad kan man så gøre ved det?

Over for Politiken nævner børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) , at tal fra Københavns Kommune tyder på, at en fraværslov fra sidste år, hvor forældre kan miste børnechecken, virker.

"Hvis tallene er lige så gode andre steder i Danmark som i København, synes jeg virkelig, at vi har ramt en social guldåre," siger hun til avisen.

SF foreslår ny hjælp til børn med handicap
Fra SF's børneordfører Jacob Mark kommer et forslag, der skal gøre det lettere for forældre til handicappede børn at klage, hvis barnet ikke får den hjælp i skolen, det har krav på.
Konkret vil partiet gerne have oprettet en uafhængig klageinstans, forældrene kan henvende sig til. 

Problemet blev allerede beskrevet for flere år siden, men partiet genfremsætter nu forslaget:

"Der er rigtig mange børn, der er blevet inkluderet, men hvor det er helt afgørende, at de får ekstra hjælp. Det kan være børn med handicap eller kroniske sygdomme," siger han til Ritzau ifølge JP

Departementschef fik særbehandling 
Rigspolitiet gav tilsyneladende daværende departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen særbehandling, da hun i 2019 rykkede for opfølgning på en sag, hun selv havde anmeldt. 

Bertelsen anmeldte som privatperson et slagsmål, hun havde hørt på gaden ud for  sin bopæl meget tidligt om morgenen. Senere på dagen ringede hun til Rigspolitiets daværende chef, Jens Henrik Højbjerg, for at høre, om politiet gjorde nok for at finde mulige forurettede og gerningsmænd, oplyser Københavns Politi. 
Derefter blev Bertelsen selv afhørt, og politiet forsøgte blandt andet at kontakte hospitaler for at finde mulige ofre i sagen. Flere eksperter vurderer, at politiet gav særbehandling.

Læs historien i Ekstra Bladet.

Læs også

Finansministeriets regnemodeller skal til eftersyn
Overvismand Carl-Johan Dalgaard og formandskabet for De Økonomiske Råd skal lave et uafhængigt eftersyn af ministeriernes regneprincipper.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse:

"Vi skal sikre os, at den store regnemaskine er opdateret – velsmurt og fintunet – så den giver os de bedst mulige forudsætninger for at vurdere effekterne af politiske tiltag. Og dermed det bedst mulige grundlag for at træffe kloge beslutninger. Eftersynet er et element i indsatsen for at blive bedre til blandt andet at regne på effekterne af de investeringer, som vi gør i velfærd og uddannelse," siger finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen, som du finder her.

Mange er skeptiske over for coronavaccine
Selv om eksperter vurderer, at mellem 60 og 85 procent af danskerne skal vaccineres mod corona for at opnå såkaldt flokimmunitet mod virussen, er det langt færre danskere, der er helt sikre på, at de vil lade sig vaccinere.

I en undersøgelse refereret i Jyllands-Posten erklærer kun 52 procent sig "helt enige" i udsagnet "Jeg vil følge sundhedsmyndighedernes råd, hvis de anbefaler folk som mig at få en godkendt vaccine mod coronavirus. 32 procent svarer "delvis enig", mens 11 procent svarer hverken enig eller uenig. Kun tre procent er "helt uenige".

Det bekymrer professor i virologi Allan Randrup. Læs historien her.
 
Det sker i dag 

  • Klokken 14.30: De danske MEP'ere Christel Schaldemose (S), Asger Christensen (V) og Nikolaj Villumsen (EL) vil ved en online pressebriefing give deres bud på, hvor ambitiøse EU's klimamål skal være. 
  • Klokken 17: Europa-Parlamentet holder den kommende uge plenarsamling i Bruxelles. Samlingen varer frem til torsdag og byder på en række debatter og afstemninger, hvor blandt andet klimaloven skal diskuteres.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00