Dagens overblik: S fortryder og vil ikke længere genåbne Irak-kommissionen

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet har lagt ny linje og vil ikke længere genåbne Irak-kommissionen. Kulturministeren undskylder talrod. Få overblikket over dagens vigtigste nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi begynder med en U-vending fra Socialdemokratiet, der efter at være kommet i regering ikke længere vil genåbne Irak-kommissionen.

Det skriver DR.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder det over for mediet en "uskik", at den tidligere V-regering besluttede at nedlægge kommissionen, men han mener ikke, at den bør åbnes igen. 

"Beslutningerne om dansk deltagelse ligger jo 15-20 år tilbage. Nu har vi den historiske krigsudredning, så det er klart, at vi faktisk har et ret godt grundlag for at se på, hvad der er foregået dengang," siger udenrigsminister Jeppe Kofod. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) tilkendegav en anden holdning, umiddelbart efter at kommissionen blev nedlagt i 2015.

"Mit synspunkt er klokkeklart: Regeringen bør genåbne Irak-kommissionen," skrev Frederiksen dengang på Socialdemokratiets hjemmeside. 

Regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, har alle opfordret til en genåbning af kommissionen.  

Nye målinger: V kom helskindet gennem formandsopgøret
To nye meningsmålinger viser, at Venstre har klaret sig gennem det dramatiske opgør om partiledelsen uden at tabe vælgere. 

DR bringer en Epinion-måling, der viser en lille fremgang til Venstre på 1,2 procentpoint i forhold til valgresultatet på 23,4 procent. 

Fremgangen glæder politisk ordfører Sophie Løhde (V). 

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været igennem en svær tid, men det er dejligt at se, at vi er kommet godt ud på på den anden side. Selvom man altid skal tage meningsmålinger med et gran salt eller to, er jeg glad for, at vælgerne ser ud til at give Venstre yderligere fremgang," siger Løhde til DR. 

Berlingske har desuden i dag en Gallup-måling, hvor Venstre får 23,2 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på blot 0,2 procentpoint i forhold til partiets resultat ved folketingsvalget.

Krav om minimumsnormeringer kan kun indfris med ufaglærte
Hvis regeringen vil møde støttepartiernes krav om, at der højst må være henholdsvis tre og seks børn per voksen i landets børnehaver og vuggestuer, bliver det med ufaglært personale. 

Der bliver nemlig i dag ikke uddannet nær nok pædagoger til at indfri kravet, viser en undersøgelse fra Danmarks Professionshøjskoler. 

Det skriver Politiken.

Ifølge undersøgelsen skal optaget på landets pædagogstudier stige med hele 111 procent for at imødekomme den efterspørgsel på pædagoger, der vil opstå, hvis alle de nye voksne i daginstitutionerne skal være uddannet i 2025. 

"En minimumsnormering må ikke føre til et fald i andelen af uddannet personale. Man skal lave en uddannelsesplan for at sikre, at det generelle uddannelsesniveau bliver løftet i alle daginstitutioner. Enten med pædagoger eller med pædagogiske assistenter," siger børneordfører Jacob Mark (SF), der ikke vurderer, at det er realistisk at indføre minimumsnormeringer kun med uddannet personale. 

Kulturminister undskylder talrod
Kulturminister Joy Mogensen undskylder, at hun i weekenden kom til at pynte vel rigeligt på betydningen af, at regeringen vil afskaffe dele af omprioriteringsbidraget. 

Kulturministerens undskyldning kommer, efter at hun på Twitter delte en liste over områder, der fremover vil være undtaget for sparekravet, hvor flere af områderne på listen aldrig havde været underlagt sparekravet. Det fik i weekenden Zenia Stampe til at anklage ministeren for at sprede "urigtige oplysninger". 

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Der er  gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke forud for Folketingets åbning
  • Klokken 12.00: Folketinget åbner den nye sæson. Statsminister Mette Frederiksen holder åbningstale. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ikkereligiøs ceremoni ved Folketingets åbning bliver fast tradition: For første gang deltager en borgerlig politiker Ikkereligiøs ceremoni ved Folketingets åbning bliver fast tradition: For første gang deltager en borgerlig politiker Næste artikel Skotland overhaler Danmark: Vil sænke CO2-udslip med 75 procent Skotland overhaler Danmark: Vil sænke CO2-udslip med 75 procent