Dagens overblik: S har lettet skatter for milliarder siden valget

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet har været med til at lette skatter for milliarder i den seneste valgperiode, og så kommer Konservative med nye forslag til at få flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Her er onsdagens nyhedsoverblik.

Socialdemokratiet har i den seneste valgperiode været med til at vedtage skattelettelser for fem milliarder kroner ifølge Finansministeriet. 
Socialdemokratiet har i den seneste valgperiode været med til at vedtage skattelettelser for fem milliarder kroner ifølge Finansministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

God formiddag og velkommen til dagens politiske overblik.

Regeringen har vedtaget skatte- og afgiftslettelser for 21,7 milliarder kroner siden valget, og en tredjedel af dem har Socialdemokratiet være med til at vedtage.

Det viser en opgørelse, som Finansministeriet har sendt til Finansudvalget, skriver Berlingske.

Og det møder kritik på tværs af Folketinget, efter at Socialdemokratiet har turneret rundt med budskabet om, at der ikke både kan være råd til skattelettelser og til velfærd:

"Det er bekymrende, at Socialdemokratiet fortsætter med at ville bruge milliarder af kroner på skattelettelser frem for velfærd, ligesom det også var tilfældet i Thorning-årene. Vi vurderer ikke Socialdemokratiet og alle andre på deres retorik, men på, hvad de rent faktisk gør," siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til Berlingske.

Benny Engelbrecht (S) svarer, at partiet har været med til at tage ansvar de rigtige steder, men samtidig har stået fast på at finde et flertal mod andre af regeringens skattelettelser.

Læs hele historien her.

Pape vil stramme regler for kontanthjælp
Jobparate kontanthjælpsmodtagere skal, som reglerne er i dag, arbejde mindst 225 timer om året for ikke at blive skåret i deres ydelse, men det timetal vil Konservative hæve til 365 timer om året.

Det skriver partiets formand, Søren Pape Poulsen, i et indlæg i Berlingske.

Han håber, at det skrappere krav særligt vil have effekt på de ledige ikke-vestlige indvandrere.

"Det undergraver et lands sammenhængskraft, hvis en stor gruppe mennesker aldrig lærer værdien af og pligten til at arbejde og dermed selv tjene til livets ophold," skriver partiformanden, som også har andre forslag til bedre integration.

K skal dog ikke forvente at få opbakning til forslaget om timekrav fra Socialdemokratiet:

"Vi er rigtig trætte af, at ydelserne og timekrav hopper op og ned," siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) til Ritzau.

Læs også

Venstre vil stramme op på klimabøder i EU
Venstre foreslår nu hårdere sanktioner mod lande, der ikke overholder fælles klimamål.

Det skriver partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, i et debatindlæg i Politiken.

"Der skal strammes op på dummebøderne, så de bliver 15 procent," siger han til Ritzau.

Ifølge Morten Løkkegaard er klima og miljø en af Venstres højeste prioriteringer i den kommende valgperiode i Europa-Parlamentet. Partiet foreslog derfor også tidligere på året en fælles klima- og miljøpagt i EU, hvor al lovgivning skal vurderes på sine konsekvenser for klimaet. 

Læs hele debatindlægget her.

S med kedelig rekord: Har stemt blankt 96 gange
Socialdemokratiet er med afstand det parti, der oftest har trykket på knappen "hverken for eller imod" i folketingssalen siden valget i 2015.

Hele 96 gange har Socialdemokratiet stemt blankt, viser en gennemgang, som DR Nyheder har lavet.

Det svarer til næsten fem procent af afstemningerne, men det bekymrer ikke partiets gruppesekretær, Henrik Dam Kristensen (S):

"Det er under fem procent af tilfældene, vi har stemt gult. Og hver eneste gang, vi har stemt gult, har der været en meget klar argumentation for det," siger han til DR.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten kalder omvendt adfærden for "fedtspilleri". Hele historien kan læses her.

DF kalder Pape i samråd efter Paludan-demonstrationer
Vi runder dagens overblik af med en opfølgning på de seneste dages historier om urolighederne på Nørrebro i København efter søndagens demonstration fra lederen af det højreekstremistiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Paludan havde planlagt to demonstrationer tæt på henholdsvis Nørrebro og Østerbro tirsdag, men begge blev stoppet af politiet af sikkerhedsmæssige hensyn.

Og det fik i går Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til at kalde justitsminister Søren Pape Poulsen i hastesamråd:

På Altinget finder du i dag to interessante kommentarer om sagen:

  • Jarl Cordua, som vurderer, at debatten kan blive en gamechanger op til valget, og
  • Lisbeth Knudsen, som mener, at Stram Kurs bringer forsamlingsfriheden og ytringsfriheden ud til en absurd ydergrænse.

Det sker i dag:

  • Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale mødes i dag til forhandlinger om seniorførtidspension i Beskæftigelsesministeriet.
  • Tirsdag var det Europa-Parlamentet, og i dag går turen så til Rom for 16-årige Greta Thunberg. Den unge svenske klimaaktivist skal nemlig i dag i audiens hos ingen ringere end pave Frans. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00