Dagens overblik: S kalder i samråd efter opsigtsvækkende nye tal om ældrepleje

NYHEDSOVERBLIK: Stadig færre af de svage ældre får hjemmehjælp, viser ny rapport. Og ligestillingsministeren er bekymret over ny undersøgelse af holdninger blandt indvandrere. Få overblik over morgenens nyheder.

Godmorgen, så er vi i gang med en ny uge i dansk politik.

Den begynder med fokus på de svage ældre, som efter eget udsagn har behov for hjælp i hjemmet.

For på ti år er andelen af fysisk besværede ældre, der får praktisk hjælp, næsten halveret fra 43 til 25 procent. Det viser en undersøgelse fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som både DR og Politiken skriver om i dag.

Tallene viser også, at der ikke er sket en stigning i, hvor mange der i stedet får hjælp fra ægtefæller, voksne børn, naboer eller andre. Det betyder, at næsten hver anden af de såkaldt svage ældre ikke får hjælp til at få vasket gulv eller støvsuget.

Direktør Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen kalder det over for Politiken ”en afsløring af et kæmpe svigt”.

Enhedslisten kalder nu ældreminister Thyra Frank i samråd, og Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, vil have finansminister Kristian Jensen (V) i samråd, skriver hun på Twitter.

Eva Kjer bekymret over ligestillingsholdninger blandt indvandrere
Homoseksualitet bør ikke være accepteret af samfundet. Kvinder, der går udfordrende klædt, er selv skyld i seksuelle overgreb. Og en mand bør forsvare sit omdømme med magt om nødvendigt.

Sådan lyder svarene ifølge Ritzau fra cirka hver femte ikkevestlige indvandrer i en ny undersøgelse om ligestilling og maskulinitet.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), som har bestilt undersøgelsen, kalder det ”helt uacceptabelt” og vil nu se på, hvordan man kan ”få dialog i gang med den her gruppe af etniske mænd”, siger hun til Ritzau ifølge Politiken, JP og flere andre medier.

"At 17 procent mener, det skulle være en fribillet til at begå et seksuelt overgreb, når en kvinde går udfordrende klædt, er jeg simpelthen rystet over," siger ministeren.

Få overblik over nogle af konklusionerne her.

Mette Frederiksen: Sass er klar til ministerpost
Søndag stod Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, frem i et stort interview i Politiken, hvor han fortalte, at han indtil for nylig har lidt af en depression.

Det gjorde han efter en række artikler i Ekstra Bladet, som har jagtet svar på, hvorfor Sass ikke er mødt op til en række af de møder, han som statsrevisor bliver betalt for at deltage i. Interviewet har vakt en del debat om, hvorvidt gruppeformanden er blevet urimeligt behandlet af pressen, om han skulle have sygemeldt sig, og om medierne nu skal behandle Sass blidere end andre politikere.

I interviewet forsikrede Sass også, at han er frisk igen og klar til at blive finansminister, hvis Mette Frederiksen får mulighed for at danne regering efter det kommende valg.

Og S-formanden skriver på Facebook, at hun også mener, den kontroversielle socialdemokrat er klar til en ministerpost.

LAU-ledelse kendte til krænkelser
Der er også nyt i sagen om seksuelle overgreb i Liberal Alliances Ungdom (LAU), efter at syv piger anonymt har fortalt offentligt om seksuelle overgreb eller krænkelser mod dem, som skulle være begået af flere mænd i ungdomspartiet.

Nu kommer det frem, at ledelsen i LAU har kendt til anklager om krænkende episoder i otte måneder.

Det skriver Information på baggrund af et mødereferat fra LAU's forretningsudvalg.

På et møde i juni 2018 diskuterede ledelsen anklager om mindst ét overgreb og flere krænkelser mod mindreårige i organisationen begået af samme mand.

Alligevel er han ikke blevet ekskluderet og har først forladt sin tillidspost nu. 

”Helt overordnet har vi ikke håndteret det godt nok. Det er jeg ked af, og det er mig meget magtpåliggende, at vi nu får gjort det rigtige fremadrettet,” siger den nyvalgte formand for LAU, Signe Bøgevald Hansen, til Information.

Det sker i dag

  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager i møde i FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.
  • Klokken 10: Ministre på ghettobesøg. Ministeren for Fiskeri, Ligestilling og Nordisk Samarbejde, Eva Kjer Hansen (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V) besøger Sundparken i Horsens og Finlandsparken i Vejle. 
  • Klokken 12: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besøger Danish Crown i Horsens og tager med på kontrolbesøg af Restaurant Gäst i Aarhus.

 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Ellemann-Jensen skal i samråd efter kritik af fejlagtige oplysninger til Folketinget Ugen i dansk politik: Ellemann-Jensen skal i samråd efter kritik af fejlagtige oplysninger til Folketinget Næste artikel En dag i Løkkeland: En dag i Løkkeland: "Det kan jo være, det er sidste gang, man er her ..."
Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

TOPMØDE: De europæiske ledere har torsdag aften nikket ja til briternes nye udtrædelsesaftale. Næste skridt er en godkendelse i det britiske underhus. Men det er fortsat meget usikkert, hvorvidt den britiske premierminister, Boris Johnson, kan samle et flertal blandt de britiske parlamentarikere.