Dagens overblik: S kritiserer "tyndbenet" økonomi i Ellemanns finanslovsplan

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet kritiserer økonomien i Venstres finanslovsudspil for at basere sig på økonomiske reserver, der allerede er afsat til uforudsete udgifter. Få overblik over dagens vigtigste politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til den nye uges første politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med et kort tilbageblik på weekendens begivenheder i Herning, hvor Venstre holdt sit første landsmøde under Jakob Ellemann-Jensens formandskab.

Her var der allerede inden mødet spænding i luften på grund af en pludseligt opblusset værdipolitisk debat, der blev sat i gang af et indlæg i B.T. fra næstformand Inger Støjberg. 

Dertil kom, at Lars Løkke Rasmussen skulle på talerstolen og takke af, efter at han tabte formandsposten i slutningen af august. 

Men ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, klarede Jakob Ellemann-Jensen sig udmærket gennem skærene.

"Trods bitre stikpiller til baglandet i Løkkes afskedstale holdt den detroniserede partileder sig nogenlunde på måtten, og striden om udlændingepolitikken eksploderede ikke i åbne slagsmål," skriver han i sin analyse, som du kan læse på Altinget Christiansborg. 

Altinget var med på landsmødet og har samlet fem ting fra weekenden, du ikke må gå ind i den nye uge uden at vide.

Du kan også læse vores reportage fra om Venstres interne klimadiskussioner her.

S kritiserer "tyndbenet" økonomi i Venstres plan
Venstre præsenterede i sidste uge et udspil til næste års finanslov, der blandt andet lovede flere penge til klimaet, et løft af sundhedsområdet og nye skatte- og afgiftslempelser.

Tiltag, der ifølge Venstre selv er fuldt finansierede.

Men i dagens Berlingske kritiserer Socialdemokratiet økonomien i planen for at være noget ”tyndbenet”.

”Det er en tyndbenet måde at finansiere tingene på. Det siger sig selv, at man ikke både kan levere lige så meget velfærd som Socialdemokratiet og have flere penge til det grønne, når man samtidig vil holde fast i Lars Løkkes skattelettelser,” siger Christian Rabjerg Madsen (S) til avisen.

Finansordføreren peger på, at Venstre finder 4,1 milliarder kroner i såkaldte diverse reserver, der ifølge Madsen er afsat til at dække huller som følge af en hård Brexit eller andre uforudsete udgifter i statens husholdningsbudget.

Velstillede ældre får ny skatterabat
67.000 skattefri kroner.

Så stor er gevinsten for ældre, der vælger at tage to år mere i arbejdstøjet i stedet for at gå på pension. Tager man blot ét enkelt år er præmien på 42.000 kroner.

Pengene skal holde de ældre på arbejdsmarkedet, men går ifølge Politiken, der har læst et notat fra Beskæftigelsesministeriet, oftest til ældre, der alligevel havde tænkt sig at arbejde videre.

"I årevis har vi set, at folk frivilligt vælger at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de har fysikken til det. Derfor er der ikke ret mange job i denne seniorpræmie," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet, til avisen. 

Ordningen koster årligt 170 millioner kroner, skriver Politiken.

Støttepartier strides om minimumsnormeringer
Regeringens støttepartier er enige om, at der skal indføres minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. 

Men når normeringskravet skal føres ud i livet, forestiller SF, Enhedslisten og Radikale Venstre sig forskellige modeller.

Det skriver DR

De to førstnævnte partier vil have minimumsnormeringer helt ned på den enkelte institution, mens Radikale Venstre hellere vil arbejde med et kommunalt minimumsgennemsnit for antallet af pædagoger per barn. 

Folkebevægelsen har valgt formand
Folkebevægelsen mod EU har udpeget sin første formand i bevægelsens historie.

Valget er faldet på den 24-årige Susanna Dyre-Greensite, der fremover skal repræsentere bevægelsen i offentligheden. 

Folkebevægelsen mistede sit mandat i Bruxelles ved parlamentsvalget i maj, hvorfor bevægelsen så sig nødsaget til at vælge en frontperson som erstatning for det tidligere medlem af Europa-Parlamentet Rina Ronja Kari. 

Du kan læse mere her

Det sker i dag

  • Klokken 13:00: Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser til Paris for at mødes med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Samråd, møder og status på finanslovsforhandlinger Ugen i dansk politik: Samråd, møder og status på finanslovsforhandlinger Næste artikel Ursula von der Leyen ændrer titlen på omstridt kommissærpost Ursula von der Leyen ændrer titlen på omstridt kommissærpost