Dagens overblik: S og DF vil ikke sætte jobmål i ny regering

NYHEDSOVERBLIK: Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviser, at en ny regering skal sætte et langsigtet mål for, hvor mange flere der skal i arbejde. Få overblik over dagens nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi lægger ud med en sag, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti atter er enige. Det drejer sig om jobmål, hvor begge partier afviser, at en ny regering skal sætte langsigtede konkrete mål om, hvor mange flere der skal i job.

Det skriver Børsen.

Avisen har lavet en rundspørge til samtlige opstillingsberettigede partier, om hvorvidt en kommende regering skal sætte et mål for, hvor meget væksten og beskæftigelsen skal øges frem mod 2025.

Det siger både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nej tak til, og dermed gør de to partier op med mere end 20 års politisk praksis, der startede med daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens 2005-plan i 1997. Heri startede han traditionen med at fremsætte planer med en konkret mål for beskæftigelsen, og sidenhen har samtlige statsministre fulgt trop.

Men det skal altså være slut nu, mener Socialdemokratiet, der hellere vil fokusere på uddannelse frem for en øgning af arbejdsudbuddet:

"Hele pointen er, at hvis vi investerer i klogere hænder og hoveder, så vil det også øge produktiviteten i økonomien. Men det vil være svært at sætte måltal på det," siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Læs også

S vil afsætte 600 millioner til at forebygge arbejdsskader
Indsatsen mod arbejdsskader og nedslidning skal styrkes. Det mener Socialdemokratiet, der vil afsætte 600 millioner kroner til området de næste fire år.

Det skriver avisen Danmark.

Af de 600 millioner kroner skal der årligt afsættes 100 millioner kroner til Arbejdstilsynet, der står for kontrol af landets arbejdspladser. Derudover vil Socialdemokratiet give lønmodtagere, der bliver ramt af arbejdsskader, en erstatning, som næsten er 50 procent højere end i dag, samt bruge 50 millioner kroner på at etablere et rådgivningsorgan til virksomhederne.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten forhandler i øjeblikket om Arbejdstilsynets fremtid, og regeringen og Dansk Folkeparti undrer sig over timingen af Socialdemokratiets forslag:

"Det havde været skønnere, hvis de var kommet med det noget før," siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) til Avisen Danmark.

DF deltager i møde om EU-skeptisk alliance
Det italienske højrenationale parti Ligaen samler i dag en række partier til et møde i Milano, hvor målet er at undersøge, om der er basis for at samarbejde efter europaparlamentsvalget og måske bygge en højrenational supergruppe.

Det skriver Altinget: eu.

Her er Dansk Folkeparti et af partierne på deltagerlisten, og ifølge DR Nyheder skal partiets nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, også holde en tale på mødet.

Foruden Dansk Folkeparti deltager tyske AfD og finske De sande finner også i mødet.

EL-borgmester holder pause fra politik efter voldtægtssag
Den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), tager nu en pause fra politik. Det sker i kølvandet på, at en voldtægtssag har ramt bestyrelsen i Enhedslisten København.

Den formodede voldtægt skulle have fundet sted i Ninna Hedeager Olsens lejlighed, hvorfor hun nu har besluttet at holde pause fra politik. 

"Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne. Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld. Det har på alle måder været nogle frygtelig dage.  Af professionelle er jeg blevet opfordret til at trække stikket i en kortere periode," skriver Ninna Hedeager Olsen på sin facebookprofil.

Dagens Brexit-update: Vrede partifæller vil afsætte May
Uret tikker, og på fredag skal briterne efter planen forlade EU-samarbejdet. Den britiske premierminister Theresa May har dog bedt om en udsættelse af den deadline. Hun har i et brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, anmodet resten af EU’s 27 stats- og regeringschefer om at få udskudt Brexit-dag fra 12. april til 30. juni.

Det betyder samtidig, at briterne vil gøre sig klar til at afholde valg til Europa-Parlamentet 23. maj, hvis det ikke lykkes for May at få stemt sin udtrædelsesaftale igennem inden da.

Men det kan måske ende med at koste Theresa May magten. Vrede konservative partifæller er nemlig klar til at vippe hende af posten.

Det skriver The Guardian ifølge Berlingske.

Onsdag skal Theresa May mødes med de resterende 27 EU stats- og regeringschefer til topmøde i Bruxelles. Og her vil det blive afgjort, om briterne kan få udskudt deadlinen. 

Det sker i dag

  • Enhedslisten udpeger midlertidig miljø- og teknikborgmester i dag. Det sker, efter den nuværende borgmester, Ninna Hedeager Olsen, har valgt at tage en pause på grund af den verserende voldtægtssag, der har ramt Enhedslistens ledende lag i København.
  • Klokken 15.00: I dag arrangeres den første nordiske EP-valgdebat nogensinde som optakt til europaparlamentsvalget. Paneldeltagere er Mette Bock (LA), Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofod (S), Peter Kofod (DF), Pernille Weiss (K), Morten Helveg Petersen (R), Margrete Auken (SF), Nikolaj Villumsen (EL), Rasmus Nordqvist (ALT) og Lave K. Broch (Folkebevægelsen mod EU). I debatten deltager også kandidater fra Sverige og Finland. Debatten finder sted på Mariott Hotel i København.
  • Klokken 17.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er sammen med Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, i dag til debat om sundhedsreformen i Vissenbjerg på Fyn.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00