Dagens overblik: S og V afviser forbud mod omskæring

OVERBLIK: Statsminister Mette Frederiksen (S) har skiftet holdning og afviser forbud mod omskæring, Arne-pension fører til stort velfærdstab, og Tesfaye vil fjerne ”solnedgangsklausul” fra kontroversiel lov. Få dagens nyhedsoverblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske overblik denne fredag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger nu klart, at regeringen ikke vil forbyde omskæring af drengebørn. Hun begrunder i Weekendavisen sin beslutning med jødeforfølgelsen i Europa.

Socialdemokratiet lovede efter krigen, at der aldrig ville komme en jødeforfølgelse nogensinde igen i Danmark. Det løfte gentages nu, lyder det. 

Udmelding kommer, efter at debatten om omskæring igen er blusset op, og på det seneste har pressen uden held forsøgt at få kommentarer fra politikere.

Mette Frederiksen skriver i et opslag på Facebook, at hun selv tidligere har støttet et forbud, men siden har skiftet holdning:

”Jeg ved hvad det årtusinder gamle ritual betyder for religiøse mindretal i Danmark. Og jeg ved at nogle danske jøder ikke længere vil kunne se sig selv i vores samfund, hvis der gennemføres et forbud.

Og derfor en stærk appel om ikke at vedtage et forbud om omskæring af drengebørn i Danmark.”

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er enig i, at et forbud ikke er vejen frem.

"Vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem," skriver han på Twitter. 

Tesfaye vil gøre lov om fremmedkrigeres statsborgerskab permanent
Regeringens mulighed for at fratage statsborgerskabet for fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab uden retssag bør gøres permanent. Det mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ifølge Dagbladet Information.

 Loven indeholder ellers i dag en såkaldt solnedgangsklausul og udløber til juli, fordi det oprindeligt var tanken, at loven herefter skulle evalueres. Regeringens planer vækker kritik blandt flere eksperter.

 ”Det er en meget indgribende handling at fratage et statsborgerskab, og den slags afgørelser bør man i et retssamfund overlade til en uafhængig domstol, frem for at lade det være op til en minister og embedsværket,” lyder det fra Advokatrådets formand, Peter Fogh, I Dagbladet Information.

Arne-pension skaber stort velfærdstab
Det samlede tab på velfærdsfronten vil løbe op i omkring ti milliarder kroner i 2025, hvis regeringens Arne-udspil gennemføres.  

Det viser et svar fra Skatteministeriet til skatteordfører Mona Juul (K), skriver Berlingske.

”Det er den helt forkerte vej at gå. Man kan nu se, hvor meget fattigere vi bliver som følge af den måde, regeringen vælger at finansiere Arne-udspillet på. Havde det været en virksomhed, havde man fundet en ny ledelse,” siger Mona Juul (K) til Berlingske.

Eksperter kritiserer regeringens udregning af nedslidte
Danskere med en tennisalbue eller en forstuvet fod bliver medregnet, når regeringen argumenterer for tidlig tilbagetrækning med antallet af faglærte og ufaglærte, som er begrænset i deres arbejde på grund af skader.

Knap hver tredje faglærte eller ufaglærte mellem 55 og 64 år er begrænsede i deres arbejde på grund af smerter, lyder det fra regeringen.

Men Ifølge Lars Brandt, ledende overlæge på Odense Universitetshospital, får regeringen problemet til at fremstå større, end det er. Det skyldes, at regeringen medregner de 22 procent, der svarer, at de er lidt begrænsede, skriver Jyllands-Posten.

”Det kan for eksempel være, at man har ondt i en kort periode, fordi man har fået en tennisalbue eller er vrikket om på foden,” siger Lars Brandt til Jyllands-Posten.

Regeringen vil skabe ro i Motalavej-ghetto med tre indgreb
Det skal være muligt at fjerne familier fra lejemål, og biler skal kunne beslaglægges i uroplaget ghetto i Korsør.

Det mener regeringen, som derudover varsler en hårdere kurs over for vanvidsbilister og strengere straffe for overtrædelse af zoneforbud.

Det skriver Berlingske, efter at Statsminister Mette Frederiksen og to andre ministre torsdag var inviteret til beboermøde på Motalavej i Korsør. Anledningen var, at to familier med oprindelse i Libanon i længere tid har skabt uro i området. 

”Beboerne fortalte, at det særligt er de unge mænd, der ikke tager hensyn og laver kriminalitet, og det skal have en konsekvens. Opfører man sig ikke ordentligt, skal man ud af lejemålet. Og det skal gå hurtigere,” lyder det fra statsministeren i Berlingske.

Kristian Jensen får ny post
Venstres folketingsgruppe har udpeget Kristian Jensen til Udvalget vedrørende Efterretningstjenester. Pladsen blev ledig, efter at Claus Hjordt Frederiksen trak sig.

Claus Hjort Frederiksen begrundede fratrædelsen med, at der ikke må kunne stilles nogen spørgsmål ved hans habilitet i forbindelse med den verserende undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) 

”Jeg er glad for, at gruppen har udpeget mig til udvalget vedr. efterretningstjenester. Det er i sagens natur ikke en opgave, jeg kan sige mere om, men jeg ser frem til at varetage opgaven bedst muligt,” skriver Kristian Jensen på Facebook.

Det sker i dag: 

  • Klokken 09:30: Danske Regioner afholder generalforsamling. 
  • Klokken 14:00: Statens Serum Institut opdaterer tallene for, hvor mange personer der er smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00