Dagens overblik: S overvejer klimaafgifter på flybilletter

OVERBLIK: Før var S imod afgifter på flybilletter. Nu overvejer regeringen det alligevel for at nå klimamål. Og så vil DF have skatteministeren til at undersøge spekulationer i udbytteskat. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter hos DR, som kan fortælle, at regeringen nu overvejer at indføre en skat på flybilletter for at nå målet om en 70 procents reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030.

Noget, Socialdemokratiet ellers tidligere ikke har været fortaler for.

I en rundspørge, som DR foretog blandt partierne op til valget, var Socialdemokratiet det eneste parti i rød blok, som var uenig i, at Danmark burde indføre en klimaafgift på flyrejser, så rejsende betaler en afgift per flyrejse. Dengang argumenterede partiet for, at afgiften ville ramme de økonomisk dårligst stillede i samfundet for hårdt.

Men nu indgår en afgift tilsyneladende i regeringens overvejelser.

”Der er flere forskellige håndtag, som vi kan dreje på. For eksempel en passagerafgift, en brændstofafgift, en CO2-afgift eller et iblandingskrav,” siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Han understreger, at der er fordele og ulemper ved alle tiltag, og at regeringen ikke har lagt sig fast på, hvilke konkrete metoder der skal tages i brug.

Efter rapport: DF vil have minister ind i sag om udbytteskat
Der bliver stadig spekuleret i dansk udbytteskat ved hjælp af aktieudlån. Det vurderer det europæiske børstilsyn, Esma, i en ny rapport. Og det bør få regeringen til at undersøge området til bunds, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Det skriver Børsen.

”Jeg synes, de indikationer er dybt foruroligende. Jeg forventer, at den minister, der til enhver tid sidder på det område, er i stand til at tilvejebringe de oplysninger og den kontrol, der skal til, for at det her ikke sker,” siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby. Han opfordrer samtidig skatteminister Morten Bødskov (S) til at få sagen undersøgt hurtigt.

Her får han opbakning fra SF’s fungerende skatteordfører, Karsten Hønge.

Hos Skattestyrelsen kender man til rapporten, men de oplyser, at de ikke ser nogen ny svindel på området. De fortæller til avisen, at netop udbytteområdet har fået tilført mange ressourcer, og at de følger tendenserne i forhold til spekulationer i aktieudlån tæt.

Astrid Krag: For nogle succeskriteriet ikke at ende i job
Så har Information tilbragt en dag med socialminister Astrid Krag (S).

Det har kastet et større interview af sig, hvor ministeren blandt andet fortæller, at det for nogle mennesker ikke er et succeskriterie at ende i job.

”Men hvor succeskriteriet er, at de har en stabil hverdag, hvor de ikke ryger ind og ud af psykiatrisk afdeling og misbrug – og hvor vi har nogle rammer, hvor de kan være en del af fællesskabet og være noget for nogle andre uden nødvendigvis at have et regulært arbejde,” siger hun.

Hun svarer dog afvigende på, om det betyder, at hun mener, at flere borgere eksempelvis burde få tildelt førtidspension. Hun refererer i stedet igen til den evaluering af de store reformer, som regeringen har lovet. 

Læs hele interviewet her.

EU-parlamentarikere kritiserer hemmelig afstemning
Når Europa-Parlamentet skal godkende formanden for EU-Kommissionen, så bør det ikke foregå ved en hemmelig afstemning. 

Sådan lyder det fra flere danske medlemmer af Parlamentet, som Altinget har talt med. 

”Det er en smaddervigtig beslutning, som vi er med til at træffe, og vælgerne har krav på at vide, hvad vi stemmer. Det svarer til, at man i Danmark ikke vil stå ved, hvilken statsministerkandidat man støtter,” siger lederen af de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose (S).

Læs hele historien her, hvor hun får opbakning fra både konservative Pernille Weiss og SF'eren Kira Marie Peter-Hansen. 

Forrige artikel Danske EP-medlemmer vil af med hemmelig EU-afstemning: Danske EP-medlemmer vil af med hemmelig EU-afstemning: "Det er ærgerligt for demokratiet" Næste artikel Radio24syv-arvtager ansætter ny redaktionschef Radio24syv-arvtager ansætter ny redaktionschef