Dagens overblik: S vil have børnefamilie ud af Sjælsmark

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen præsenterer i dag sin vision for en sundhedsreform – vi har samlet de foreløbige detaljer. Og så har Socialdemokratiet skiftet kurs over for en børnefamilie på udrejsecenter Sjælsmark. Få dit politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Dagens absolut største nyhed kommer først senere, når regeringen med statsminister – og arkitekten bag regionerne – Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen klokken 10 i dag præsenterer sit udspil til en reform af sundhedsvæsenet.

Regeringen vil nedlægge de folkevalgte regionsråd, men lade regionerne bestå som fem administrative sundhedsforvaltninger, der skal styres af en statslig bestyrelse, erfarer Altinget.

En række opgaver vil desuden blive flyttet over i de 21 sundhedsfællesskaber, som Lars Løkke Rasmussen skitserede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober.

Men detaljerne i forslaget til den nye organisering af sundhedsvæsenet er endnu ukendte. 

"Det helt centrale er, hvordan magtforholdet bliver mellem de fem regionale sundhedsforvaltninger, den statslige bestyrelse og så sundhedsfællesskaberne," siger Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft.

Læs mere her på Altinget: sundhed, få overblikket over de foreløbige læk om reformen her, og følg præsentationen af sundhedsudspillet her på Altinget.

Men er det hele blot et deja-vu? I august 2011 var blå blok også enige om at nedlægge regionerne kort før et valg, mens rød blok sagde nej. Få måneder efter skiftede magten som bekendt. Og nu står vi her igen syv et halvt år efter med en blå regering, der vil af med regionerne og har udsigt til et valg om få måneder.  

På vej mod en hård Brexit?
Theresa May indkasserede tirsdag et nederlag så stort, at dets mage ikke er set i moderne britisk demokratisk historie.

For hvert eneste medlem af Underhuset, der stemte for den Brexit-aftale, premierministeren møjsommeligt har forhandlet med EU-siden gennem flere år, var der to, der stemte imod. Resultatet blev et ydmygende 202 mod 432, heraf 118 fra Mays egne rækker.

Dermed bliver det nærmest umuligt at få en ny aftale med EU, før briterne i marts skal være ude af EU. Og i dag har Labours leder, Jeremy Corbyn, annonceret en afstemning om mistillidsvotum til premierministeren.

Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, guider dig igennem alle spørgsmål til, hvad konsekvenserne af afstemningen bliver her.

S: Konkret børnefamilie bør komme ud af Sjælsmark*
I sidste uge var det et klart nej. Børn og deres familier skulle blive på Udrejsecenter Sjælsmark, der huser afviste asylansøgere.

Men nu vil partiet lade en konkret børnefamilie, der ikke vil rejse hjem, slippe for at skulle opholde sig i det nordsjællandske center, skriver Jyllands-Posten.

Partiet kan gøre en undtagelse med den ene familie, hvor begge forældre er på tålt ophold og altså ikke kan forlade Danmark, fordi de ikke ved, hvad der venter dem derhjemme.

"Når familien ikke kan rejse hjem, fordi den risikerer tortur, dødsstraf og lignende, er det i strid med det, jeg mener er konceptet med Sjælsmark," siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Læs Altingets dækning af sagen her

Sådan gik den nye partilederdebat
Folketinget havde tirsdag eftermiddag premiere på en ny debatform, en partilederdebat. 

Folketingets partiledere indtog således på tur plads på talerstolen og blev udsat for spørgsmål fra de øvrige partiledere.

Den nye debatform afslørede hurtigt, at det er spørgerne, ikke partilederne på talerstolen, som sætter dagsordenen. 

Og debatten handlede meget om den kommende sundhedsreform. Her krydsede særligt rød blok klinger internt, mens Uffe Elbæk valgte at cementere sin position som blokløs. 

Se og læs Altingets gennemgang af den første partilederdebat her.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.30: Medlemmerne af Europa-Parlamentet debatterer afstemningen om Theresa Mays Brexit-aftale i parlamentet i Strasbourg.
  • Klokken 10: Regeringen fremlægger sin plan for, hvordan sundhedssystemet skal være indrettet i fremtiden.
  • Klokken 13: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er kaldt i samråd om suspendering af eksport og salg af våben og dual-use-udstyr til Saudi-Arabien.
  • Klokken 14: Riksdagen stemmer igen om statsministerkandidat.
  • Storbritanniens premierminister, Theresa May, møder i dag en mistillidsafstemning efter nederlaget i Underhuset tirsdag aften. Det ventes, at regeringen får støtte til at fortsætte. 

* Rettelse: Vi skrev tidligere i dag, at Socialdemokratiet ville lade alle børn fra Sjælsmark bo udenfor udrejsecentret. Men det drejer sig kun om en konkret familie. Dermed er der heller ikke dækning for formuleringen 'S vil lempe udlændinge-regler', der stod i emnefeltet i nyhedsbrevet hertil morgen. Altinget beklager fejlen. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Historisk stor afvisning af Brexit-aftale kaster briterne og EU ud i uvished Historisk stor afvisning af Brexit-aftale kaster briterne og EU ud i uvished Næste artikel Reaktioner på nej til Brexit-aftale: Reaktioner på nej til Brexit-aftale: "Usikkerheden er gift for erhvervslivet"