Dagens overblik: S vil kompensere støjramte naboer til kampfly

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil bruge 230 millioner kroner på støjsikring til danskere, der får de nyindkøbte F35-fly som nabo, men forholder sig ikke til tabt ejendomsværdi. Læs dagens overskrifter her.

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske overblik.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund havde en travl dag i mediemøllen i går, hvor de præsenterede partiet Fremad for offentligheden.

Her til morgen følger barsk læsning, hvis partistifterne skulle vove blikket forbi dagbladenes lederspalter.

Dommen er nemlig hård – særligt hos de borgerligt funderede dagblade. Ifølge Jyllands-Posten burde de to partistiftere simpelthen finde noget bedre at tage sig til:

”Man kunne ærligt talt unde disse to utvivlsomt talentfulde mennesker, at de formåede at vende sig mod mere konstruktive aktiviteter end at forsøge at forlænge det tålte ophold på Christiansborg med en sæson ekstra,” skriver Jyllands-Posten, der desuden kalder Fremad for en ”blankocheck til statsminister Mette Frederiksen” og forudser en "lang borgerlig ørkenvandring".

Samme bekymring har Berlingskes lederskribent, der kalder det en falliterklæring.

”Tillykke til Mette Frederiksen med endnu et borgerligt parti og dermed gode udsigter til et stemmespild, der sandsynligvis kan placere hende sikkert på statsministerposten.”

R kræver nye udlændingepolitiske indrømmelser
I finanslovsforhandlingerne rører Radikale nu på sig i forhold til uenigheden med regeringen om den udlændingepolitiske linje.

Støttepartiet kræver nu nye indrømmelser på området og har selv spillet ud med fire konkrete forslag. Morten Østergaard vil ikke ”ophøje et enkelt af kravene til at være ultimativt”, ligesom han heller ikke udelukker, at en acceptabel lempelse for Radikale kan være noget helt femte. 

Til gengæld skal regeringen helt definitivt komme De Radikale yderligere i møde på udlændingepolitikken, mener han. 

"Der skal ske noget. Der skal mere sund fornuft ind i udlændingepolitikken," siger Østergaard. 

S-Regeringen afviser imidlertid blankt det radikale ønske og vil ikke blande forhandlinger om finansloven med forhandlinger om ændringer af udlændingepolitikken. Læs hele artiklen her.

KL tegner skitse til ny sundhedsreform
”En reform af sundhedsvæsenet haster”, lyder det i et notat fra KL, som i dag har spillet ud med forslag til en ny sundhedsreform.

Her lyder det blandt andet, at S-regeringen delvis bør genbruge Løkke-regeringens forslag om 21 sundhedsfællesskaber, hvor borgmestre og regionformænd leder i fællesskab.

"Hvis ikke vi får en markant omlægning af sundhedsvæsenet, så vil det betyde enden for den velfærdsmodel, vi har i Danmark," siger KL’s direktør, Kristian Wendelboe, til Altinget.

KL bakkede før valget op om Løkke-regeringens forslag til en sundhedsreform, uden dog at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt regionerne skulle nedlægges, hvilket ellers var på Lars Løkke Rasmussens ønskeliste.

S vil kompensere naboer til kampfly
1.600 naboer til Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland kan se frem til en større kompensation for den støj, der er i vente fra de nye F35-kampfly.

Det fremgår af et aftaleudkast, som DR er kommet i besiddelse af.

I alt vil regeringen kompensere med 230 millioner kroner, hvilket er 200 millioner kroner mere end den tidligere regering.

Konkret vil regeringen tilbyde at købe de boliger, der ligger tættest på flyvestationen, mens resten vil få mulighed for at få betalt støjsikring.

Forsvarsminister Trine Bramsen vil ikke udtale sig på indholdet, da aftalen endnu ikke er på plads, men siger til DR Nyheder, at ”regeringen gør sig meget umage for at finde en fair model.”

Men ifølge de støjramte naboer er det ikke nok.

”Der tales slet ikke om den tabte ejendomsværdi. Et støjsikret hus stiger jo ikke i ejendomsværdi, tværtimod. Og det vil give et stort økonomisk tab for rigtig mange. Det, synes jeg, forligskredsen bag indkøbet af F35-kampflyene bliver nødt til at kigge på,” siger Agnes Rosenlund, formand for Flyvestation Skrydstrups Naboer, til DR’s Radioavis.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om familiesammenføring med børn og et borgerforslag om, at afviste asylbørn skal tildeles bedre vilkår i hjem- og udrejsecentre og midlertidig opholdstilladelse senest 18 måneder efter endeligt afslag.
  • Klokken 13.45: Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, er i dag i Danmark, hvor han skal mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Der ventes et pressemøde i Udenrigsministeriet.
  • EU's økonomi- og finansministre mødes i dag til rådsmøde. Mødet finder sted i Bruxelles.

Forrige artikel Sjælsmark er ikke nok: R kræver nye udlændingepolitiske indrømmelser Sjælsmark er ikke nok: R kræver nye udlændingepolitiske indrømmelser Næste artikel Stikkere, svævebane og berømt spring: Her er fortællingerne fra Berlinmuren Stikkere, svævebane og berømt spring: Her er fortællingerne fra Berlinmuren