Dagens overblik: S vil løsne reglerne for boliglån i København og Aarhus

NYHEDSOVERBLIK: De nuværende låneregler er for stramme og gør det svært for almindelige danskere at købe bolig i landets største byer, mener Socialdemokratiet. Få overblik over dagens nyheder.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets første nyhedsoverblik efter påskeferien.

Vi tager hul på ugen med en melding fra Socialdemokratiet, der vil gøre op med stramme låneregler. Partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, siger i et interview med Børsen, at partiet gerne vil rulle Finanstilsynets stramninger af lånereglerne tilbage.

"Reglerne er alt for rigide og alt for hårde. Finanstilsynet bør løsne grebet, sådan at almindelige mennesker kan få mulighed for at komme ind på boligmarkedet igen," siger Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen.

Ifølge S-gruppeformanden betyder de nuværende regler, at almindelige danskere har svært ved at købe bolig i de store byer som København og Aarhus, og det bør der laves om på.

Lånereglerne er gennem de seneste par år blevet strammet for at undgå en boligboble i netop København og Aarhus. Det har medført skærpede krav til kreditvurderingen og begrænset mulighed for at vælge variabelt forrentede og afdragsfrie lån for højtbelånte boligejere i de to områder.

Læs hele historien her.

Ny rapport advarer om underrapportering på muslimske friskoler
Muslimske friskoler underretter kommunerne markant mindre end folkeskoler, når det drejer sig om mistanke om børns mistrivsel. Sådan lyder konklusionen fra Institut for Menneskerettigheder i en ny rapport.

Det skriver Information.

Pædagoger, skolelærere og skoleledere har en underretningspligt til at informere kommunen, hvis de har mistanke om, at børn mistrives. Men ifølge rapporten lader det til, at der kan være et problem med underrapportering på landets muslimske friskoler. I sammenligning med folkeskoler, hvor forældrene har samme indkomstprofil, underretter de muslimske friskoler syv gange sjældnere.

Det får Institut for Menneskerettigheder til at advare om, at der kan være børn, der ikke får den nødvendige hjælp:

"Vores rapport peger på, at der er en markant underrapportering på de muslimske friskoler. Det betyder, at vi er bange for, at der er børn, som ikke får den hjælp, de har brug for," siger Maria Ventegodt, som er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, til Information.

Løkke er historisk tæt på valgdeadline
Der er 55 dage til, at folketingsvalget senest skal være afholdt, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har endnu ikke trykket på valgknappen.

Dermed er Løkke nu historisk tæt på en valgdeadline. Vi skal helt tilbage til 1964, hvor folketingsvalget blev afholdt 53 dage før den senest mulige dato.

Det skriver Altinget.

Da et folketingsvalg af praktiske årsager skal udskrives mindst 20 dage før selve valgdagen, vil Løkke sætte en klar rekord.

Sidst en statsminister var næsten lige så tæt på valgdeadlinen, var i 2011, hvor det også var Løkke, der sad i Statsministeriet. Dengang blev valget afholdt 58 dage før sidst mulige dato.

Læs også

Tre historier fra påsken

  • I en ny portrætbog om S-formand Mette Frederiksen kommer det frem, at allerede inden hun blev formand for partiet, begyndte hun at planlægge partiets kursskifte i udlændingepolitikken. 

    Det skriver Berlingske.

    Thomas Larsen, der har skrevet bogen, har ifølge avisen fået indsigt i hemmeligholdte strategipapirer fra S-ledelsen. Ifølge ham begyndte Mette Frederiksens tanker om en strammere linje over for udlændinge allerede i sommeren 2014, hvor daværende statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt var kandidat til en toppost i EU, og Mette Frederiksen stod over for måske at blive ny statsminister.

    Altinget har bragt en anmeldelse af Thomas Larsens bog om Mette Frederiksen, og den kan du læse på Altinget: christiansborg.

  • Øget brug af digital kommunikation og truslen om cyberkrig får ny Forsvarsministeriet til at indføre såkaldt cyberværnepligt som en forsøgsordning.

    Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

    Den nye form for værnepligt skal have 30 værnepligtige ad gangen, og det er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) forventning, at det første hold vil starte i det nye år. Hvad de værnepligtige skal uddannes i, er endnu ikke endelig fastlagt, men det er ministerens forventning, at det bliver fire måneders grundlæggende militærtræning og otte måneders specialtræning i cybersikkerhed og it.

  • SF vil hæve skatten på arbejde for at indsamle 18 milliarder kroner frem mod 2025. Den ekstra pose penge skal gå til at sætte fart på den grønne omstilling ved blandt andet at plante mere skov og sikre mindre energispild i huse.

    Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

    Konkret skal penge findes ved at hæve topskatten og arbejdsmarkedsbidraget. Det vil ifølge Ritzau betyde, at danskere med en årlig indkomst på 250.000 kroner skal betale 624 kroner ekstra årligt, mens dem med en indkomst på 400.000 kroner skal give ekstra 996 kroner om året. For de danskere, der tjener mere end en million kroner om året, lyder ekstrabetalingen på 4.536 kroner.
    Både Venstre og Socialdemokratiet afviser at hæve skatterne for at finde flere midler til den grønne omstilling. 

Det sker i dag

  • Christiansborg, Finansministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Københavns Rådhus flager på halvt i dag for at mindes ofrene for angrebene i Sri Lanka, hvor tre danskere er omkommet. Indtil videre er dødstallet for angrebene steget til i alt 310 personer.
  • Klokken 10.30: Udvalget for Landdistrikter og Øer har undervisningsminister Merete Riisager (LA) i åbent samråd om lukning af VUC-centre i provinsen og landdistrikterne.
  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om støtte til styrket indsats i udkantsområderne, om nedbringelse af sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet og om måling af elevers trivsel.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er i dag kaldt i samråd om undtagelsen i EU's straftoldbestemmelser for stål forarbejdet i Kina og betydningen heraf for danske vindmølleproducenters konkurrencesituation.
  • Klokken 14.00: Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om krav til læger fra EU-lande.
  • Klokken 15.00: Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i dagens andet samråd. Dette samråd handler om lægemangel i almen praksis.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00