Dagens overblik: S vil hæve skat på aktiegevinster

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen afslører, hvilke skatter S går efter at sætte op, hvis de vinder valget. Og en række organisationer er i oprør over, at satspuljen er under pres i årets finanslovsforhandlinger. Få overblik over morgenens politiske nyheder her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til et politisk nyhedsoverblik på en torsdag, hvor vi alvorligt nærmer os en finanslovsaftale for næste år.

Men først ser vi nærmere på en klassisk uenighed mellem Socialdemokratiet og Venstre, som også kan komme til at fylde en del i valgkampen.

S-formand Mette Frederiksen er nemlig efter længere tids pres nu begyndt at afsløre, hvad hendes parti vil med skatterne, hvis de vinder regeringsmagten næste gang.

I den seneste tid har hun lanceret flere forslag, der skal gøre op med den stigende ulighed, og nu kommer der mere: Kort fortalt vil Frederiksen sætte to skatter op for de rigeste og i øvrigt frede andre for skattestigninger.

Forslaget går ud på, at kapitalindkomst – det vil blandt andet sige renteindtægter og kursgevinster fra obligationer – skal beskattes hårdere. Det samme skal aktieindkomst på mere end 53.000 kroner årligt.

Samtidig forsikrer Mette Frederiksen, at partiet ikke vil hæve indkomstskatten, heller ikke topskatten.

"Jeg har ikke noget ønske om, jeg har ikke nogen intentioner om, og vi kommer ikke med forslag om at sætte indkomstskatten op eller skatten i det hele taget for helt almindelige mennesker," siger hun til DR.

Jacob Jensen fra Venstre kalder meldingen om skattestigninger for "bemærkelsesværdig". Læs mere hos Ritzau via JP og andre. 

Satspuljen er presset i finanslovsforhandlinger
Og så til finansloven, som forventes at lande i slutningen af denne uge eller kort efter weekenden.

Ved de sidste møder forhandler Dansk Folkeparti intenst med regeringen om at tage pensionisterne ud af satspuljen eller helt afskaffe puljen, som går til projekter for de mest udsatte. Det skriver Altinget.

”Det allervigtigste er at fjerne pensionisterne og førtidspensionisterne fra satspuljesystemet, men hvis regeringen gerne vil, så vil vi helst fjerne det for alle. Det har vi på bordet derinde,” siger finansordfører René Christensen (DF).

Blandt en række af de organisationer, som plejer at modtage støtte fra den omstridte pulje, er der dyb bekymring, og der er stor aktivitet på Twitter. Her er blot et par eksempler:

 

DF vil speede erstatning til voldsofre op
Der ligger også et andet krav fra Dansk Folkeparti på finansminister Kristian Jensens (V) bord. Nye tal viser nemlig, at bunken med erstatningssager for voldsofre vokser. Det skriver DR.

Derfor vil DF i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger have tilført flere penge til at nedbringe sagsbehandlingstiderne for voldsofre.

"Vi kan simpelthen ikke være det bekendt. At et menneske, der har været udsat for vold og i forvejen er presset på alle mulige måder, også skal vente i lang, lang tid på at få erstatning går simpelthen ikke," siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til DR.

DF vil derfor ansætte flere jurister i Civilstyrelsen og Erstatningsnævnet.

Hvis man skulle igennem hele bunken af sager på fire år, ville det ifølge DR koste omkring 27 millioner kroner over fire år.

Nye oplysninger fra Tibet-kommission
Allerede på den første dag med afhøringer i den gennedsatte Tibet-kommission kom der flere nye oplysninger frem om politiets håndtering af demonstranter ved statsbesøg fra Kina.

En hundefører fortalte, at der i en såkaldt operationsbefaling fra 2002 direkte stod, at politiet efter "anmodning fra Udenrigsministeriet" skulle sørge for, at kortegen ikke kom forbi nogen "negative demonstranter". Det skriver Information.

Og så kom det ifølge DR frem, at Københavns Politi i årevis har forhindret fredelige demonstranter i at blive set ved statsbesøg fra Kina. Også lang tid før besøgene i 2012, 2013 og 2014, som Tibet-kommissionen var sat til at undersøge, da den blev nedsat første gang. Det blev blandt andet underbygget af et nyt dokument, som blev lagt frem.

Det fik ifølge DR kommissionens formand, Tuk Bagger, til at konstatere:

"I 2004 er det relativt mange gange, det er nævnt, at man skal undgå at se demonstranter. Det er ret tydeligt, at der er en hensigt om at hjælpe med det problem."

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i salen med forespørgsel om Saudi-Arabien.
  • Klokken 10.15: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om snyd med miljørensesystemer i lastbiler. 
  • Klokken 13: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om forvaltningen af satspuljemidler.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om øgede beføjelser til de europæiske tilsynsmyndigheder i forbindelse med hvidvask.
  • Klokken 15: Reception i anledning af, at Folketingets presseloge fylder 100 år. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), holder taler.

*Artiklens overskrift er ændret fra "Dagens overblik: S vil hæve rigmandsskatter" til det mere præcise og neutrale "Dagens overblik: S vil hæve skat på aktiegevinster" torsdag 29.11.18 klokken 12.15.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00