Dagens overblik: S vil løse lægemangel med tvang

NYHEDSOVERBLIK: Drastiske midler skal sikre nok praktiserende læger, mener Socialdemokraterne. Derudover har der i årevis været kritik af forvaltningen af satspulje, der er ramt af svindel. Få dit politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Socialdemokratiet vil nu tage et drastisk middel i brug for at sikre praktiserende læger nok i hele Danmark, skriver DR

Partiet vil tvinge nyuddannede læger til i et halvt år at arbejde i en almen praksis i de landsdele, hvor flest danskere mangler en praktiserende læge, lyder det i et nyt sundhedsudspil, som bliver præsenteret i dag.

"Vi har en alvorlig mangel på praktiserende læger, blandt andet i nogle af vores landdistrikter, og det er uholdbart," siger partiformand Mette Frederiksen (S) til DR.

Hos organisationen Yngre Læger er formand Camilla Rathcke "chokeret" over forslaget fra Socialdemokratiet.

"Det hører fortiden til at forsøge at tvinge folk rundt i landet. Og det er sørgeligt at sige til borgerne, at vi kan godt tilbyde dig en læge, men ikke en, der har lyst til at være her," lyder det.

Altinget: sundhed kan du læse, at Socialdemokraterne også ønsker at flytte børneundersøgelsen fra almen praksis til sundhedsplejersken. 

Rod med satspulje i årevis
Rigsrevisionen har kritiseret Socialministeriets håndtering af penge til projekter for socialt udsatte gennem ti år, viser Altingets gennemgang.

Alligevel kunne en 64-årig embedskvinde tilsyneladende fortsætte med at overføre penge til sig selv – i alt 111 millioner kroner gennem 16 år.

Tidligere folketingsmedlem og socialordfører for Venstre Eyvind Vesselbo har flere gange højlydt kritiseret, at det var uigennemskueligt, hvordan pengene fra satspuljen blev brugt: "Det var noget af det, jeg forsøgte at drøfte med forskellige ministre gennem tiden."

Oven på sagen om svindel i Socialstyrelsen mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), at der er behov for yderligere kontrol af satspuljemidlerne i fremtiden.

Danske bank fortsætter som staten bank
"Der er kun kommet ét bud, og det er fra Danske Bank."

Sådan lyder begrundelsen fra innovationsminister Sophie Løhde (V) for at vælge Danske Bank som statens bank efter en udbudsrunde.

Danske Bank er netop nu hovedpersonen i en hvidvaskningsskandale for tusind milliarder kroner. Netop derfor er SF's finans- og erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, rasende og kræver samråd om sagen:

"Vi er til grin for vores egne penge. Verdens øjne hviler på os, og vi har en regering, der siger, at det er vigtigt at genoprette tilliden til Danmark," siger hun til DR.

Minister tvinger kommuners it-indkøb frem i lyset
Regeringen fjerner det kommunale it-selskab Kombit fra listen over selskaber, der er undtaget for aktindsigt i offentlighedsloven.

Det skriver Politiken.

Baggrunden for ændringen er en sag, hvor it-selskabet DXC Technology og underleverandøren Smartmatic i starten af året vandt et udbud om et nyt elektronisk valgsystem. Her viste det sig, at Smartmatic gav urigtige oplysninger til Folketinget, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille var budbringer af.

"Offentlighed vejer tungere end de forretningsmæssige hensyn. Derfor dropper vi nu Kombits undtagelser i offentlighedsloven," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Politiken.

Ny måling: Rød blok fører
Regeringen har indledt den sidste politiske sæson inden et folketingsvalg med det ene politiske udspil efter det andet.

Men det lader ikke til at flytte vælgerne, viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis der var valg i dag, står rød blok nemlig fortsat til at overtage magten. Ifølge målingen fastholder oppositionen sin føring med 91 mandater mod de blå partiers 84 mandater.

”For Løkke må det være en foruroligende stabilitet mellem blokkene. Efter en periode, hvor regeringen har sprøjtet det ene publikumsvenlige udspil ud efter det andet, bevarer oppositionen et klart flertal,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Det sker i dag:

Klokken 10:00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal drøfte migrationspolitik med sine kolleger i EU, hvor EU's grænse- og kystagentur samt hjemsendelsesprocedurer for migranter er på dagsordenen.

Klokken 12:00: S-formand Mette Frederiksen præsenterer Socialdemokratiets nye sundhedsudspil. Læs mere her.

Klokken 14:00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om, hvordan undersøgelseskommissionens arbejde med Skat skrider frem. 

Klokken ca. 15:00: De sidste par år har forskellige ministre og især Udenrigsministeriet ført valgkamp på de bonende gulve. Og i dag skal det så afgøres, om Danmark får nok stemmer ved FN's generalforsamling til at blive valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd for første gang nogensinde.

Klokken 18:00: København holder Kulturnat – få adgang til Altingets guide til alt det politiske her.

Forrige artikel Rigsrevisionen har advaret om rod i sociale tilskud siden 2006 Rigsrevisionen har advaret om rod i sociale tilskud siden 2006 Næste artikel Folketinget vil halvere antallet af statslige velfærdspuljer Folketinget vil halvere antallet af statslige velfærdspuljer
Ung S-borgmester vinder Dialogprisen 2019

Ung S-borgmester vinder Dialogprisen 2019

INTERVIEW: Det blev den 26-årige Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), der løb med årets dialogpris på Folkemødet. Altinget tog en snak med den nykårede prisvinder.