Dagens overblik: Sådan mistede Ellemann tilliden til Mette Frederiksen

I en privat telefonsamtale med Venstres formand fortalte statsminister Mette Frederiksen, at beslutningen om at aflive danske mink baserede sig på et fagligt og ikke politisk grundlag. Men det var ikke korrekt, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen. Her er dagens politiske overblik. 

Der bliver skudt med skarpt fra Jakob Ellemann-Jensens (V) side i et stort interview med Avisen Danmark.
Der bliver skudt med skarpt fra Jakob Ellemann-Jensens (V) side i et stort interview med Avisen Danmark.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Velkommen til denne uge sidste politiske nyhedsoverflyvning.

Vi starter med historien om, hvordan det gik til, da Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen endegyldigt mistede tilliden til statsminister Mette Frederiksen (S).

Vi skal tilbage til november 2020, hvor sagen om regeringens ulovlige ordre om at aflive danske mink blev besluttet og effektueret.

I et stort interview med Avisen Danmark, der allerede fra morgenstunden er blevet delt flittigt af en række Venstre-profiler på sociale medier, fortæller Jakob Ellemann-Jensen om et konkret telefonopkald, han modtog fra statsministeren sent på aftenen den 3. november.

I artiklen fortæller han, at “det egentlige problem med samtalen er, at det, statsministeren sagde til mig, ikke var rigtigt".

“Det var ikke sundhedsmyndighedernes klare og entydige anbefaling, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Sundhedsmyndighederne havde flere modeller på bordet. Mette Frederiksen havde taget en politisk beslutning, og så fremstillede hun den over for mig som en faglig beslutning,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

I Avisen Danmark kan du læse, hvad Mette Frederiksen siger til den hårde kritik fra Venstres statsministerkandidat.

Her på Altinget kan du også læse historien om, at Radikale nu melder sig på holdet, der helt og holdent vil forbyde al fremtidig minkavl i Danmark.

Invitation fra Washington

Vi fortsætter med en anden om end mere opløftende historie for statsminister Mette Frederiksen.

Hun har nemlig været så heldig at få en helt speciel invitation.

Ved Nato-topmødet i Madrid i juni fik hun et personligt tilbud om at besøge USA præsident i Det Hvide Hus i Washington. Der er dog endnu ikke fundet en dag i kalenderen, oplyser hun i en pressemeddelelse, der blandt andet er omtalt af TV2.

“Vi har et meget tæt politisk samarbejde med USA. Jeg havde selv fornøjelsen af at tale med præsident Biden ved flere lejligheder under Nato-topmødet i Madrid i juni, og i den forbindelse fik jeg en personlig invitation fra præsidenten til Det Hvide Hus," udtaler Mette Frederiksen.

Fra mandag til onsdag næste uge deltager statsministeren ved åbningen af FN's Generalforsamling i New York. Hun skal også være en del af et dansk eksportfremstød i landet.

Det bliver dog ikke ved den lejlighed, at hun skal mødes med verdens mest magtfulde mand under fire øjne.

Partier vil læse sigtelsen mod spionchef

Vi slutter med den seneste udvikling i Politiets Efterretningstjenestes sag mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Ifølge Berlingske kræver flere af Folketingets partier nu at læse hele sigtelsen mod den tidligere spionchef.

Kravet kommer kommer fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og Nye Borgerlige.

“Der er simpelthen nogle ting i denne sag, som ikke hænger sammen,” lyder det blandt andet fra DF’s formand, Morten Messerschmidt.

Berlingske har tidligere fortalt, at sigtelsen mod Lars Findsen handler om samtaler, spionchefen har ført med journalister og nærtstående om specifikke emner.

Han er sigtet efter straffelovens paragraf 109 om læk af statshemmeligheder. Det er en bestemmelse, der kan udløse op til 12 års fængsel.

Både PET og justitsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt nej til at deltage i Berlingskes artikel.

Det sker i dag

  • Folketingets Finansudvalg har finansminister Nicola Wammen (S) i åbent samråd om statens konsulentforbrug. Det er klokken 14 på Christiansborg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00