Dagens overblik: Samuelsens kontor har kostet 340.000, og regeringen risikerer at bryde loven

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsministeren må forsvare prisen på sit nye kontor. Og Troels Lund Poulsen (V) er klar til at risikere at bryde loven med ny dagpengelov. Få overblik over de politiske nyheder.

Godmorgen på denne torsdag, hvor den svindelsigtede Britta Troelsgaard Nielsen skal i retten i Johannesburg i Sydafrika. Her skal retten i gang med at vurdere, om den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen kan blive udleveret til Danmark.

Mens vi venter på nyt i den sag, kommer her et kort rids af morgenens nyheder i dansk politik:

Troels Lund klar til at løbe risiko for lovbrud
Der er risiko for, at domstolene dømmer staten for konventionsbrud, hvis regeringen og DF vedtager en ny dagpengelov. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at det nye opholdskrav, der bliver lagt op til, risikerer at føre til det, der vil blive set som ulovlig forskelsbehandling ifølge Menneskerettighedskonventionen.

Det skriver Politiken på baggrund af lovteksten.

Det nye opholdskrav vil betyde, at danske statsborgere ikke skal have ret til dagpenge, hvis de ikke har boet i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år.

Og det kan koste 1.400 personer, der i dag ville få sygedagpenge eller barselsdagpenge, deres støtte henover de kommende fem år.

Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at løbe risikoen.

”Nu har vi jo lagt det åbent frem, at der er en procesrisiko. Vi mener, at det er god politik at lave optjeningsprincipper i forhold til dagpenge, selv om der kan være forskellige juridiske tolkninger. Justitsministeriet er nået frem til, at det sandsynligvis er lovligt”, siger ministeren.

Samuelsens kontor kostede 340.000
Og videre til Troels Lunds kollega, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Politiken fortæller nemlig i dag, at udenrigsministeren har spenderet en del skattekroner på at nyindrette sit ministerkontor. Han har indkøbt borde, stole, spejl og lamper fra Mater, reoler og reollåger fra Montana, puder og en plaid fra Eva Harlou samt et tæppe og en radiatorskjuler for i alt 247.535 kroner.

Derudover kommer penge til håndværkere og arkitekt, som løber op i 92.615 kroner. I alt har nyindretningen kostet lige godt 340.000 kroner inklusive moms, viser Politikens aktindsigt.

"Vi har lavet nyistandsættelsen, fordi det ganske enkelt trængte til et langt mere moderne udtryk," siger Anders Samuelsen i denne artikel og minder om sit kontors funktion:

"Man skal huske, at det er et lokale, hvor jeg holder møder med udenrigsministre og ambassadører fra hele verden."

Riisager åben for ny model for kortere skoledage
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forsøger i disse dage at nå en aftale om regeringens foreslåede justeringer af skolereformen. Og nu erklærer hun sig åben for et konkret forslag fra S og SF, som kan være med til at gøre børnenes skoledage kortere.

Partierne mener, at skolerne selv skal bestemme over deres understøttende undervisningstimer.

"Det, synes jeg, lyder spændende. Det er noget andet, end regeringen lagde frem, men jeg mener, at vi skal se på det med åbenhed," siger ministeren til Altinget.

Socialdemokraterne vil mindske sparekrav på kulturområdet
Mandag blev regeringen og DF enige om at skrotte det årlige sparekrav på erhvervsuddannelserne – det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at uddannelserne skulle spare to procent om året.

Og nu lover Socialdemokratiet, at de vil gøre – næsten – det samme med sparekravet på kulturområdet, hvis partiet får regeringsmagten efter næste valg. Det skriver Politiken.

Sparekravet skal falde fra to til en halv procent fra 2022, så det kommer til at ligge på samme niveau som under den seneste socialdemokratiske regering under Helle Thorning-Schmidt.

”Vi sender nu et klart signal til kulturlivet om, at når der kommer et regeringsskifte, fjerner vi halvandet procentpoint af omprioriteringsbidraget. Besparelserne siden 2016 er samlet løbet op i 539 millioner kroner, og det har forringet kunst- og kulturtilbuddene til borgerne og svækket institutionerne,” siger partiets kulturordfører og næstformand, Mogens Jensen.

Løhde vil fyre Danske Bank, hvis den bliver dømt
Vi slutter med en melding fra i går. Her blev det nemlig slået fast, at hvis Danske Bank bliver dømt for hvidvask, er det slut med at stå for statens betalinger.

Det sagde innovationsminister Sophie Løhde (V) på et samråd onsdag, skriver Ritzau ifølge JP.

Finansordførerne Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (EL) havde kaldt ministeren i samråd for at høre hendes begrundelse for, at staten bruger den skandaleramte bank.

”Vi har fået indsat en bestemmelse i kontrakten om at standse samarbejdet med en bank, hvis banken er dømt for hvidvask,” forklarede Sophie Løhde.

Det sker i dag

  • Tibetanske politikere besøger Danmark. De skal blandt andet besøge politikere og organisationer. Støttekomiteen for Tibet er værter.
  • Klokken 10 Møde i folketingssalen, hvor der blandt andet er en forespørgsel til kulturminister Mette Bock (LA) om konsekvenserne af omprioriteringsbidraget. Find hele dagsordenen her
  • Klokken 10.15 Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om trafikudviklingen ved en ny ø ud for København.
  • Klokken 10.30 Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om kontrol med dyretransporter
  • Klokken 12 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om strafniveauer for hashhandel
  • Klokken 13 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om Fredens Havn
  • Klokken 13 Finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om troværdighed i Venstres reklamekampagne, hvor partiet blandt andet har fremstillet udviklingen i væksten i det offentlige forbrug på en bestemt måde
  • Klokken 13 Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om Danske Bank hvidvasksagen
  • Klokken 14 Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd om regeringens klima- og luftudspil.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ny satspuljeaftale skal få flere handicappede i beskæftigelse Ny satspuljeaftale skal få flere handicappede i beskæftigelse Næste artikel Danmark på vej ud af samarbejde mod hvidvask og narkokriminalitet Danmark på vej ud af samarbejde mod hvidvask og narkokriminalitet
Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

TOPMØDE: De europæiske ledere har torsdag aften nikket ja til briternes nye udtrædelsesaftale. Næste skridt er en godkendelse i det britiske underhus. Men det er fortsat meget usikkert, hvorvidt den britiske premierminister, Boris Johnson, kan samle et flertal blandt de britiske parlamentarikere.