Dagens overblik: SF og Venstre opfordrer til delvis genåbning af samfundet

NYHEDSOVERBLIK: SF's ønske om genåbning af dele af samfundet 1. marts kommer samtidig med en lignende opfordring fra Venstre, og der begynder at tegne sig et flertal udenom regeringen. En Støjberg-støtte er blevet valgt til dommer i rigsretssag. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Altinget. Nyhederne i dag står i coronaens tegn, men vi skal også et smut forbi rigsretssagen mod Inger Støjberg, hvor der er fundet dommere.

God læselyst.

SF vil genåbne skoler og de små butikker
SF’s formand Pia Olsen Dyhr har et ønske om genåbning 1. marts. Det skriver flere medier her til morgen. Med ønsket om genåbning går partiet imod andre partier i rød blok, men henter støtte fra Venstre, der også mener, hjemmeskole og lukkede butikker snart bør ophøre.

Det skriver både DR, Jyllands-Posten, Politikken og Berlingske.

”Når vi kan se, at smitten falder, så skal det danske samfund også langsomt genåbne. Vi skal jo ikke holde Danmark lukket for evigt. Jeg tror, at vi i marts vil kunne se en mulighed for mere genåbning,” siger Pia Olsen Dyhr til DR, men betinger sig af, at smitten ikke må løbe løbsk inden 1. marts.

Både SF og Venstre ønsker 5.-9. klasserne tilbage i skole, at højskoler og efterskoler igen kan slå dørene op samt mindre butikker og de liberale erhverv som frisør kan genåbne. Med de to næsten identiske planer om genåbning ser det ud til, at der kan skabes et flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på Mette Frederiksen (S) for at lukke samfundet mere op om halvanden uge.

Foreløbigt har meldingen fra regeringen dog været, at man afventer beregninger fra Statens Serum Institut, inden man begynder at åbne mere op, og at genåbningen afhænger af, hvordan den engelske mutation spreder sig.

Sundhedsordfører er særdeles utilfredse med regeringens plan om genåbning
Efter en forlængelse af nedlukningen og et løfte i sidste uge fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at regeringen vil begynde at se på delvise og regionale åbninger, er flere af sundhedsordførerne på Christiansborg ”særdeles utilfredse” med regeringens plan.

Det skriver BT.

Utilfredsheden skyldes, at regeringen ikke har bedt Statens Serum Institut om at regne på, om de større børn i 5.-8. klasse kan begynde i skole.

 

”Det er helt grotesk. Jeg har snart ikke meget tillid til, hvad der foregår. Det er da også et underligt signal at sende, at man faktisk regner på, om børn i 5.-8. klasse må gå til fodbold, men ikke om de må komme i skole,” siger Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, til BT. Han tilføjer, at regeringen flere gange har lovet at se på mindre genåbninger.

Også Konservative er kritiske. Partiets sundhedsordfører Per Larsen mener, at det går ”ualmindeligt langsomt” for regeringen, og han understreger overfor BT, at hvis en genåbning ikke kan lade sig gøre nationalt, må man kigge på de regionale muligheder.

Udbredelsen af B117 er afgørende for genåbning
Den afgørende faktor for en regional genåbning er den britiske coronamutation B117. Det fortæller Magnus Heunicke til DR.

Det seneste nationale kontakttal for den britiske coronamutation er på 1,25, hvilket betyder, at smitten spreder sig, og at 100 smittede medfører 125 nye smittede. Men sundhedsministeren understreger, at udbredelsen af B117 kan variere i forskellige dele af landet, og derfor vil mutationen spille en stor rolle, hvis regional genåbning kommer på tale.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forventer at den britiske mutation om nogle uger vil være den dominerende variant af corona, og derfor der, hvor myndighedernes opmærksomhed vil være rettet hen.

Dommere fundet til rigsretssag mod Støjberg.
Rigsretten har fastlagt, hvem der skal være dommere i sagen mod tidligere integrationsminister Inger Støjberg.

Det skriver Politikken.

Blandt de politiske medlemmer er Christian Langballe fra Dansk Folkeparti, der tidligere har vist sin støtte til Støjberg ved at kalde sagen for en ”kalkunjagt” og ”skændig”. På grund af Langballes udtalelser har der været spekulationer om, hvorvidt han ville blive erklæret inhabil. Men han får plads i dommerstaben, der består af 15 højesteretsdommere og 15 politisk udpeget lægdommere, hvoraf han er den ene.

Ifølge Højesterets præsidenten og formand for Rigsretten, er det mest realistisk, at sagen indledes efter sommer.

Det sker i dag

  • Regeringen indfører i dag skærpede indrejsekrav for personer fra grænselandet. Fra i dag skal indrejsende fra grænselandet med et anerkendelsesværdigt formål også kunne fremvise en negativ coronatest taget inden for 72 timer af afrejse.
  • Klokken 10.30: Justitsministeriet, Sundhedsministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet, KL og Danske Regioner holder doorstep om en fremtidig styrket testindsats i forbindelse med coronapandemien.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00