Dagens overblik: SF opsiger folkeskoleforlig

Konservative afviser at hæve abortgrænsen, Peter Skaarup tager afstand fra DF-tiden, og SF opsiger forliget bag folkeskolereformen. Få dagens overblik over dansk politik lige her.

Placeholder image
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God formiddag og velkommen til ugens sidste overblik over de vigtigste politiske nyheder.

Vi skal både omkring folkeskoleforliget og den danske abortdiskussion.

Men først runder vi den nyslåede danmarksdemokrat, Peter Skaarup, der er i fuld gang med lægge afstand til årene som toppolitiker i Dansk Folkeparti.

Det gør han blandt andet i et interview med Politiken, der kommer omkring hans syn på både et dansk EU-exit og farvel til internationale konventioner.
Begge dele bløder han nu op omkring, og det får avisen til at spørge:

Du får det næsten til at lyde som om, at da du sagde det med at træde ud af internationale konventioner, og da du sagde, at Danmark skulle ud af EU, da var det egentlig bare noget du sagde, fordi det mente dit parti, men i virkeligheden så mente du noget andet. Er det korrekt forstået?

"Jamen, det er da korrekt forstået, at når det parti, man er medlem af , når frem til en konklusion i fællesskab – og vores konklusion var på det tidspunkt, at vi skulle ud af EU – så betyder det ikke, at det står for tid og evighed," lyder svaret.

Du kan læse hele seancen her.

SF opsiger forlig om folkeskolen

Næsten ti år efter folkeskolereformen blev vedtaget i 2013, vil SF nu opsige forliget og give landets folkeskoler mere frihed, end de har i dag. Det skriver Politiken.

"Skolerne vil gøre skoledagen kortere og have flere timer med to voksne. Men det kan skolerne ikke få lov til, fordi Christiansborg ønsker at styre alting centralt. Derfor opsiger vi nu forliget frem mod valget," siger SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark, til Politiken.

Når SF opsiger forliget for ud for det kommende folketingsvalg, er partiet ikke længere forpligtet til at stå sammen med forligskredsen. Det betyder, at partiet nu skal håbe på, at der på den anden side af valget er flertal for at ændre forliget om folkeskolen.

Du kan læse hele Politikens historie, herunder hvordan både Danmarks Lærerforening og flere af Folketingets øvrige partier forholder sig, lige her.

Læs også

Konservative afviser abortforslag

Mens Enhedslisten og Venstre torsdag åbnede for at diskutere, om den danske abortgrænse skal hæves, ser Konservative ingen grund til at ændre lovgivningen. Det skriver Berlingske.

"Vi har intet ønske om at ændre abortgrænsen. Hverken i den ene eller anden retning. Vi bakker op om den frie abort, som er kommet for at blive, men vi mener, at aborter skal foretages så tidligt som muligt," siger Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, til avisen.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Det sker i dag:

  • Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøger Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Sotji. Erdogan er den første Nato-leder, der besøger den russiske præsident.

Læs også

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
Bachelor, journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Peter Skaarup

Folketingsmedlem (Danmarksdemokraterne)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser