Dagens overblik: SF vil gennemtvinge afstemning i Folketinget om pensionsalder

NYHEDSOVERBLIK: Ligesom Dansk Folkeparti og Radikale mener SF, at pensionsalderen bør stoppe ved 70 år. Venstre kræver ekstra hjælp til virksomheder, når partierne i dag skal forhandle om genåbning. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Opvarmningen til efterårets pensionsforhandlinger fortsætter, og i dag er det SF, som har meldt sig på banen med sit modkrav til regeringen.

I et interview med Politiken kalder SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, Socialdemokratiets planer om tidlig pension for utilstrækkelige. Partiet kræver, at de kommende forhandlinger munder ud i en supplerende ordning for dem, som er fysisk og psykisk nedslidte efter kortere tid på arbejdsmarkedet. Læs mere her

Det er imidlertid ikke det eneste pensionskrav fra SF. Partiet erklærer sig enig med Dansk Folkeparti og Radikale om, at den stigende pensionsalder bør stoppe ved 70 år. Det skriver DR Nyheder. Og med et beslutningsforslag i Folketinget vil SF nu tvinge regeringen til at forholde sig til spørgsmålet. 

Statens Serum Institut advarer inden forhandlinger
Folketingets partier mødes i dag for at forhandle om den næste fase i genåbningen af Danmark, som er sket gradvis, efter coronavirussen fik landet til at lukke ned i foråret.

Der var oprindeligt lagt op til en forhandling om en genåbning af blandt andet spillesteder og diskoteker samt en yderligere lempelse af forsamlingsforbuddet. Men de planer sættes der nu spørgsmålstegn ved, efter en stigning i smittetallene.

I et nyt notat til politikerne advarer Statens Serum Institut om den øgede risiko for yderligere smittespredning ved en genåbning af nattelivet. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

V kræver ekstra hjælp, og støttepartier vil have hjemmearbejde
Udsigten til en mindre grad genåbning end forventet får Venstre til at efterlyse mere hjælp til de erhverv, som fortsat bliver ramt af coronakrisen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske

Der er lagt op til, at lønkompensationsordningerne udløber i udgangen af august. Men hvis nogle erhverv fortsat er tvunget til at være lukket, skal de have en anden hjælp, mener Venstre.

SF og Enhedslisten kommer også til forhandlingerne med et krav. Begge partier efterlyser, at regeringen opfordrer til, at virksomhederne og deres ansatte igen i højere grad arbejder hjemme for at mindske spredningen af coronavirussen. Det skriver Politiken.

Ny klimaforhandlinger starter med pres på regeringen
Onsdag mødes Folketingets klimaordførere hos klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til forhandlinger om iblandingskravet til diesel og benzin.

Allerede inden mødestart er der lagt pres på Dan Jørgensen, som før sommerferien fik en næse for netop ikke at have startet forhandlingerne endnu. Det skriver Altinget Energi og Klima.

Regeringens støttepartier vil have skrottet den nuværende ordning, ”hvor vi forsøger at gøre transporten grøn” ved at blande biobrændstof i diesel og benzin. Partierne vil i stedet have en ordning, som i stedet for mængden af iblandet biobrændstof handler om, hvor meget CO2, der kan fortrænges. Læs mere her. 

Farvel til Bondo
Tirsdag eftermiddag kom der en ende på syv års kamp og utilfredshed med lærernes arbejdstid. Lærerne landede en aftale med kommunerne, som skal erstatte den omstridte lov 409, som blev vedtaget af Folketinget under lærerlockouten og siden dengang har reguleret lærernes arbejdstid. 

Blækket var knapt nok blevet tørt på den nye aftale, før Anders Bondo Christensen sagde farvel og tak. Han har været lærernes formand gennem de seneste 18 år, og som topforhandler har han været forrest i kampen mod lovindgrebet fra 2013 under lærerkonflikten.

I forbindelse med sin afsked fortæller han, at han allerede besluttede sig for at trække sig i 2018, men den nye aftale om arbejdstid lod vente på sig. Derfor måtte han vente til, at han tirsdag kunne få sat det endelige punktum i sin karriere som fagforeningsformand. 

Kom tættere på lærernes frontperson gennem næsten to årtier og en af de mest markante skikkelser gennem flere hårde overenskomstforhandlinger i dette portræt, som Altinget lavede i 2018

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Møde i Folketinget, hvor der blandet andet er behandling af det lovforslag, som skal gøre det muligt at udbetale tre ugers indfrosne feriepenge. Udbetalingen er en del af en aftale, som et flertal blev enige om før sommerferien.
  • Klokken 14.00: Folketingets partier skal i dag forhandle om næste fase af genåbningen, den såkaldte fase 4. 

Forrige artikel Arne, klima og genopretning: Her er efterårets største politiske slagsmål Arne, klima og genopretning: Her er efterårets største politiske slagsmål Næste artikel Marcus Knuth bliver midlertidig politisk ordfører for Konservative Marcus Knuth bliver midlertidig politisk ordfører for Konservative