Dagens overblik: SF vil i regering, men bliver afvist af S

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiets ønske om en ren S-regering holder ikke, mener SF, der vil have en tur til i regeringskontorerne. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) åbner for at ændre definitionen af voldtægt. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi starter med en melding fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der indtil nu ellers har været ret tavs midt i al uroen i rød blok.

Men det er hun ikke længere. Nu siger hun nemlig Socialdemokratiets plan om en ren S-regering imod.

Det skriver TV 2.

Socialdemokratiet bør i stedet åbne for at lade SF og andre røde partier komme med i regeringen.

"Vi opfordrer til en rød-grøn flerpartiregering, og det gør vi, fordi vi tror, det vil gøre det lettere at vælte Lars Løkke Rasmussen," siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.

Den idé er Socialdemokratiet imidlertid ikke helt med på. Partiets politiske ordfører Nicolai Wammen afviser forslaget om at tage SF med i regering med henvisning til, at Socialdemokratiet fortsat tror på, at en ren S-regering "vil være mest manøvredygtig og mest handlekraftig".

Genoplev åbningsdebatten
Torsdag var folketingsmedlemmerne samlet til den traditionsrige åbningsdebat, der er kendt for at vare til ud på de sene aftentimer, og i år var ingen undtagelse.

Der herskede ingen tvivl om, at det var den sidste debat af sin slags, inden politikerne står overfor et folketingsvalg, og den mulighed lod ingen glippe. Derfor blev der i den grad kridtet op til valgkamp med angreb på modstandere om blandt andet velfærdstal.

Hvis du missede hele debatten eller bare dele af den, kan du genopleve den hele her i Altingets liveblog

Pape åbner for at ændre definition på voldtægt
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er klar til at se på, om sex skal kræve samtykke for ikke at blive defineret som voldtægt.

Det skriver Politiken.

Han vil nu inddrage andre landes erfaringer med andre definitioner på voldtægt.

"Vi skal sikre, at voldtægtsforbrydere i videst muligt omfang bliver dømt for deres forbrydelser. Vi skal ikke sætte uskyldige i fængsel, det siger sig selv, men som tallene er i dag, er der noget, der tyder på, at det simpelthen er for svært at få sagerne ført til dom," siger Søren Pape Poulsen til Politiken og tilføjer:

"Derfor synes jeg, at det er relevant at se på, om vi skal sænke kravene for, at man kan blive dømt, og også se fordomsfrit på samtykkemodeller fra udlandet."

Dansk Folkeparti vil lade flygtninge arbejde
Hvis det kan forenes med en aktiv hjemsendelsespolitik, er Dansk Folkeparti klar til at forhandle om at lade asylmodtagere arbejde.

Det sagde partiets formand Kristian Thulesen Dahl ifølge Altinget under torsdagens åbningsdebat i Folketinget.

“Hvis vi når det her med, at man skal sendes hjem og rent faktisk bliver det, er vores engagement ikke, at man ikke må lave noget, mens man er her,” sagde han.

Den åbning fra Dansk Folkeparti blev modtaget med glæde fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). 

"Jeg er rigtig glad for det, og jeg synes, at det er en nyskabelse, at Dansk Folkeparti er åbne for at forhandle om at lade asylmodtagere arbejde, og at det ikke er en ideologisk afvisning, men det bunder i en bekymring, om de kan sendes hjem igen," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen vil garantere p-pladser til elbiler
Som et led i regeringens kommende klimaudspil skal der indgås aftaler med landets kommuner, der garanterer parkeringspladser til elbiler.

Det oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Danskere, der bor i etagebyggeri, skal kunne lade deres el- eller hydbridbiler op om natten, mener regeringen. Derudover vil regeringen også give kommunerne mulighed for at give rabat eller gøre det helt gratis for dem, der parkerer deres nul- og lav-emissionsbiler på kommunale parkeringspladser.

"Billigere parkering kan gøre de miljørigtige biler til et mere attraktivt tilvalg. Og så tror jeg, at mange beboere i etagebyggerier, der ikke har adgang til egen garage eller egen parkeringsplads, fravælger at købe en elbil eller en plugin-hybridbil, fordi der ikke er mulighed for at lade bilen op natten over," siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Pressemøde i Statsministeriet efter drøftelser mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).
  • Klokken 11.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen holder sin årlige briefing af det diplomatiske korps i Danmark.
  • Klokken 17.00: Kulturminister Mette Bock (LA) åbner udstillingen 'Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år' på Sorø Kunstmuseum.
  • Klokken 18.00: Mindeoptog for Kim Larsen flere steder i landet.

Forrige artikel Nyt opholdskrav vil få 20.000 til at forlade deres A-kasse Nyt opholdskrav vil få 20.000 til at forlade deres A-kasse Næste artikel Faktatjek efter åbningsdebat: Indførte S eller V lægehelikopteren? Faktatjek efter åbningsdebat: Indførte S eller V lægehelikopteren?
Farvel til velfærdsstaten – husk din forsikring

Farvel til velfærdsstaten – husk din forsikring

FEATURE: Op mod 400.000 danskere har tegnet lønforsikringer, og tallet stiger. Mens vi i de sidste tyve år har talt om udlændinge, er den danske samfundsmodel blevet skrevet om – uden debat.