Dagens overblik: SF vil lægge loft på topchefers løn

NYHEDSOVERBLIK: En topchef må maksimalt tjene 20 gange så meget som den lavestlønnede i samme firma, foreslår SF. Og så skal tidligere forsvarsminister Søren Gade vidne i Højesteret, mens en række partier vil genrejse vagthunden i Skat. Få dit overblik her.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen, og velkommen til dagens overblik inden for dansk politik.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) skal vidne i Højesteret om danske soldaters håndtering af fanger under Irak-krigen i 2004.

Det fremgår på forsiden af dagens Politiken.

Det er første gang, at en ansvarlig minister kommer under vidneansvar, og tidligere har Forsvarsministeriet afvist, at Søren Gade skulle vidne, da man ikke mente, det kom sagen ved.

Sagen omhandler en danskledet militæroperation ”Operation Green Desert”, hvor en gruppe irakiske bønder i 2004 blev taget til fange og overleveret til irakiske styrker, hvor de senere blev mishandlet.

Det afgjorde Østre Landsret i 2018, der i en erstatningssag besluttede, at Forsvarsministeriet skulle betale 30.000 kroner til hver af de 18 irakere.

Dengang modsatte Forsvarsministeriets advokat, kammeradvokaten Peter Biering, sig, at Søren Gade kunne afhøres. Det gør han ikke længere.

”Når vi har bedt Søren Gade afgive forklaring i Højesteret, så er det, fordi landsretten i sin dom siger, at nogle af irakerne skal have en erstatning, fordi ministeriet vidste – eller burde vide – at forholdene i Irak ikke var de bedste,” siger han til Politiken.

SF vil lægge loft på topchefers løn
Der skal sættes ind over for topchefer med ekstremt høje lønninger.

Det mener SF, der konkret foreslår et loft over lønspændet i en virksomhed, således at direktøren maksimalt kan tjene 20 gange så meget som receptionisten i samme firma.

”Jeg tror, det er gift for vores samfund, hvis der bliver for langt fra dem, det tjener mindst, til dem, der tjener mest,” siger Jacob Mark til Politiken.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) roser intentionen bag forslaget, men kalder over for Politiken forslaget for en ”meget firkantet” vej til at løse et komplekst problem.

Du kan læse mere om forslaget her eller Politikens interview med Jacob Mark her.

Minister i samråd om skjulte klimatal
Det er "mistænkeligt" og "enormt problematisk", at regeringen endnu ikke har været i stand til at fremlægge regnestykket bag finanslovsaftalens klimaeffekt.

Sådan lyder kritikken fra Venstre, efter at finansminister Nicolai Wammen (S) i et foreløbigt svar til Folketinget har bedt om mere tid til at udregne det konkrete regnskab.

Partiet har nu kaldt finansministeren i samråd.

"Når man kan skrive i finanslovsaftalen, hvad effekten er, så kan man vel også forklare, hvad der ligger til grund for det. Når man ikke gør det, lugter det langt væk af, at der ligger en død rotte begravet. Nemlig at man nu skal øve sig på at lave et svar, der både kan leve op til det, man har skrevet i aftalen, men som også illustrerer den store usikkerhed," siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V) til Altinget.

Læs artiklen her.

Partier vil genrejse vagthund i Skat
Et stigende antal danske virksomheder slipper for at blive tjekket af Skattestyrelsens kontrolfolk.

I 2018 var det kun 2,4 procent af alle danske virksomheder, der blev kontrolleret, viser et svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg ifølge A4 Arbejdsliv.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund (EL), mener, at det er et chokerende lavt antal firmaer, der bliver kontrolleret.

”Når vi ved, at det i bedste fald er hver tiende virksomhed, der bevidst snyder og fusker, kan jeg ikke lade være med at tænke, at den manglende kontrol betyder, at vi går glip af milliarder af skattekroner hvert år,” siger Rune Lund til A4 Arbejdsliv.

Over for Politiken foreslår samme parti at genrejse vagthunden i Skat, men også sikre dens uvildighed. Og det forslag møder opbakning hos både Radikale og DF.

”Der er fuld opbakning til Enhedslisten fra os. En uafhængig intern revision er et rigtig vigtigt redskab for bestyrelser i private virksomheder for at finde ud af, hvor skoen trykker, og det vil det også være for en skatteminister,” siger DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til Politiken.

Altinget fylder 20 år
Og her til sidst fra vores egen verden.

I morgen er det 20 år siden, at stifter Rasmus Nielsen købte domænet Altinget.dk.  

Fødselsdagen markeres blandt andet med en stor jubilæumsfest for medarbejderne og udgivelsen af jubilæumsbogen, der fortæller historien om Altinget fra 2000 til 2020.

I dag afholdes også fernisering i Altingets lokaler på Ny Kongensgade, hvor malerier af Altingets direktører og chefredaktører gennem de seneste 20 år præsenteres.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Statsrevisorerne ventes fredag formiddag at offentliggøre et nyt notat fra Rigsrevisionen, som gennemgår Skattestyrelsens omdiskuterede forlig med 61 amerikanske pensionsplaner i sagen om svindel med udbytteskat.
  • Klokken 12.00: Københavns Byret afsiger klokken 12.00 dom i en sag om, hvorvidt banden Loyal To Familia skal opløses.
  • Klokken 14.00: Statsrevisorerne holder doorstep efter fredagens møde, hvor der blandt andet behandles Rigsrevisionens beretning om hvidvask og Rigsrevisionens notat om Skattestyrelsens omdiskuterede forlig med 61 amerikanske pensionsplaner i sagen om svindel med udbytteskat.
  • Klokken 19.00: Rigsretssagen mod USA's præsident, Donald Trump, ventes at fortsætte i dag i Senatet. I dag fremfører Demokraterne deres argumenter i sagen. Det har de gjort siden onsdag, mens Trumps advokater får taletid fra i morgen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)









0:000:00