Dagens overblik: Forslag efter skattely­fuser gør indtryk på skatteministeren

NYHEDSOVERBLIK: Pernille Skipper forudser, at rød bloks partier får svært ved at blive enige om resten af klimaaftalen, og Morten Bødskov er åben for forslag om at oprette midlertidigt skattelytilsyn. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Skatteordfører Carl Valentin (S) foreslår, at et midlertidigt tilsyn skal granske firmaers skattekonstruktioner. Skatteminister Morten Bødskov (S) er ikke afvisende.
Skatteordfører Carl Valentin (S) foreslår, at et midlertidigt tilsyn skal granske firmaers skattekonstruktioner. Skatteminister Morten Bødskov (S) er ikke afvisende.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtCecilie Toft

Velkommen til onsdagens politiske overblik.

SF vil oprette et midlertidigt skattelytilsyn. Det skal undersøge virksomheders skattekonstruktioner som følge af, at Danmark ikke har kunnet udelukke selskaber med base i skattelylande fra hjælpepakkerne. Det skriver Information.

Skatteminister Morten Bødskov (S) er åben for SF-forslaget.

"Vi skal overhovedet ikke acceptere, at virksomheder udnytter vores velfærdssamfund og hjælpepakker, samtidigt med at de sender et større beløb i skattely. Derfor vil jeg gerne kvittere for SF's forslag, som jeg ser frem til at drøfte med dem i vores fælles kamp mod skattely," skriver han i en kommentar til Information.

Politikerne på Christiansborg indgik den 18. april en aftale, som slog fast, at "virksomheder med base i skattely i henhold til EU's retningslinjer ikke kan modtage kompensation i det omfang, det er muligt at afskære dem efter EU-retten og eventuelle andre internationale forpligtelser".

Reglerne omfattede kun virksomheder ejet fra 12 lande, som var på EU's fælles sortliste over skattelylande. Men siden har Information afsløret, at reglerne heller ikke ramte selskaber, der er i sidste ende var ejet fra de sortlistede skattelylande. 

Partier bakker op om totaleftersyn af ældreområdet
Enhedslisten og SF er så rystede over de skjulte TV 2-optagelser, som har vist omsorgssvigt i ældreplejen, at de bakker op om Ældre Sagens ønske om et "totaleftersyn" af sektoren. Det skriver Altinget.

"Vi bakker op om et grundigt eftersyn af ældreområdet, så vi kan blive klogere på, hvordan den fremtidige struktur skal se ud i en ny sundhedsaftale. Der skal tilføres yderligere midler til kommunerne, så de kan løfte opgaven," siger ældreordfører Peder Hvelplund (EL).

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, foreslår med "totaleftersynet", at alle tilsyn på plejehjemmene skal komme "100 procent uanmeldt", og at normeringerne skal sættes op.

"De her kummerlige forhold skal have konsekvenser. De pårørende har klaget i tre år uden konsekvenser, og det, synes jeg, er pligtforsømmende ud over alle grænser," siger han.

Officielle tal for lønkompensation tegner forkert billede
Myndighedernes tal for, hvor mange borgere, der er sendt hjem med løn gennem lønkompensationsordningen, er lavt. Det skriver Børsen.

Dansk Industri har spurgt medlemsvirksomhederne, hvor mange medarbejdere de har søgt om lønhjælp til. Industrien estimerer, at 103.000 ansatte er på ordningen, mens de nyeste tal fra Erhvervsstyrelsen kommer frem til, at virksomhederne har fået godkendt 48.615 medarbejdere.

Forskel på tallene fra Dansk Industri og Erhvervsstyrelsen kan skyldes, at mange virksomheder endnu ikke har søgt om at få forlænget lønkompensationen.

"Jeg tror, at vi er i en situation, hvor der stadig vil være mange mennesker på lønkompensation efter sommerferien. Og det bliver nødvendigt at se på, om der stadig er brug for lønkompensation, som vi kender den, eller noget andet," siger DI-underdirektør Steen Nielsen til Børsen.

Ordningen med lønkompensationsordning gør, at statskassen dækker størstedelen af udgifterne, når virksomhederne kan sende medarbejderne hjem med løn.

Pernille Skipper forudser øgede spændinger mellem partierne
Det går for langsomt med at finde en politisk løsning for, hvordan Danmark når frem til klimamålet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

"Vi burde være nået længere efter et år. Det går for langsomt. Enhver kan se, at ambitionsniveauet skal være højere, og enhver kan også se, at efteråret med klimaforhandlinger om landbrug, transport og ikke mindst en grøn skattereform mildest talt bliver vanskeligt," siger hun i et interview i Jyllands-Posten.

Folketinget er indtil videre nået til enighed om en femtedel af vejen for, hvordan Danmark skal nå klimamålet, og Pernille Skipper varsler, at det bliver svært for partierne – selv internt blandt rød bloks partier – at blive enige om resten af aftalen, herunder den grønne skattereform, som de skal forhandle til efteråret.

Der har indtil videre været bred enighed om en grøn skattereform. Både Liberal Alliance og Enhedslisten har bakket op om en grøn skattereform. Men ifølge Pernille Skipper skyldes den brede enighed, at partierne ikke har forhandlet rammerne for reformen.

Det sker i dag:

  • Forsamlingsforbuddet hæves til 100 personer. Det aftalte Folketingets partier for en måned siden, hvor de også aftalte, at forsamlingsforbuddet hæves til 200 personer den 8. august.
  • Tysklands kansler, Angela Merkel, skal fremlægge programmet for det tyske EU-formandsskab for de kommende seks måneder. Tyskland overtog formandskabet 1. juli.
  • Europa-Parlamentet skal stemme om EU's vejpakke. Pakken indeholder blandt andet princippet om, at chaufførernes løn skal være "samme løn for samme opgave på samme sted".
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00