Dagens overblik: Skatteministeren vil bruge 13 milliarder på at genoprette skattevæsenet

NYHEDSOVERBLIK: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer en ny genopretningsplan for skattevæsenet. TDC dropper kinesiske Huawei til 5G-nettet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Der er 90 dage til, at folketingsvalget senest skal være afholdt. Kort tid før startskuddet til valgkampen lyder, vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu forsøge at samle et politisk flertal bag en ny femårsplan for skattevæsenet.

Det skriver Politiken.

Hovedingrediensen i planen er 13 milliarder kroner, der ifølge skatteministeren er nødvendige at afsætte frem mod 2025, hvis skattevæsenet skal genoprettes og blive velfungerende samt effektivt igen.

"Skal det lykkes at vende denne supertanker, kommer vi til at sprøjte mange flere milliarder ind i skatteforvaltningen frem mod 2025," siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Foruden de ekstra milliarder skal skattevæsenet frem mod 2025 også nå op på cirka 10.000 faste medarbejdere, lyder det ministeren, der vil præsentere sin plan på et pressemøde tirsdag.

Læs mere her.

Ericsson skal udrulle 5G-nettet i stedet for Huawei
Det bliver svenske Ericsson, der skal levere teknologien til TDC's 5G-netværk i Danmark.

Det skriver TDC i en pressemeddelelse ifølge Altinget: digital.

Dermed må kinesiske Huawei indse, at det i hvert fald ikke bliver med TDC, at de får mulighed for at sætte sig på 5G-nettet i Danmark. TDC har ellers indtil nu samarbejdet med det kinesiske firma om arbejdet med 5G, og det mulige kinesiske indtog på det danske marked har affødt en del bekymring om mulighederne for kinesisk overvågning.

Teleminister Lars Chr. Lilleholt (V) kalder den nye aftale mellem Ericsson og TDC for en spændende udvikling:

"Jeg er glad for, at TDC nu har fundet en leverandør til deres kommende 5G-netværk, så der kan komme gang i udrulningen af 5G i Danmark. Det er en spændende udmelding, som ligger i forlængelse af, at regeringen i februar 2019 præsenterede vores 5G-handlingsplan. Det fremmer udrulningen af 5G og mulighederne for at anvende 5G til nye digitale løsninger,” siger ministeren i en pressemeddelelse ifølge Altinget: digital.

Læs mere her.

EU-udvalg vil gøre det muligt at retsforfølge DF-profil
Retsudvalget i Europa-Parlamentet har mandag på et lukket møde indstillet, at DF-profilen Jørn Dohrmann skal have sin retlige immunitet ophævet.

Det skriver Altinget.

Den endelige beslutning ligger hos Europa-Parlamentet, der i næste uge skal stemme om sagen. Men den danske parlamentariker har selv ønsket, at retten i Danmark skal tage stilling til hændelsen fra 2017, der ligger til grund for sagen.

Jørn Dohrmann kræves straffet for ulovlig tvang, hærværk og brugstyveri af de danske myndigheder som følge af en hændelse i april 2017, hvor Jørn Dohrmann med magt tog et kamera fra en tv-fotograf og i den forbindelse ødelagde kameraet.

Dagens status på Brexit
Uret tikker i Storbritannien, og der er blot ti dage, til briterne formelt forlader EU. Det sker ved midnat 29. marts. Men på trods af den nært forstående deadline, er der endnu uvist, om briterne siger farvel til EU med eller uden en aftale. Ligeledes er det endnu også usikkert, om den britiske premierminister, Theresa May, ender med at bede EU om at forlænge deadlinen for Brexit.

Efter planen ville Theresa May fremsætte den udtrædelsesaftale, som blev indgået med EU i november, en tredje gang i det britiske underhus. Her er den ellers blevet nedstemt to gange tidligere. Hvis det var lykkedes for hende at få den vedtaget denne gang, ville Storbritannien bede EU om en kort forlængelse til at få den nye lovgivning på plads. Hvis det endte med et nej, ville briterne bede om en længere forlængelse.

Men nu bliver den plan forhindret af den britiske parlamentsformand, John Bercow, der afviser, at Theresa May kan fremsætte sin aftale til afstemning i sin nuværende form. Der er behov for tydelige ændringer, hvis den skal til afstemning en tredje gang, lyder det fra Bercow ifølge det politiske medie Politico.eu.

Det forventes, at EU-medlemslandene vil give briterne en forlængelse, hvis der er en udsigt til, at det kan løsne den Brexit-hårdknude, der er i Storbritannien lige nu. Spørgsmålet er blot, om der når at ske en ny udvikling i Storbritannien inden for de næste ti dage.

Tidligere Nyrup-minister bliver ny formand for Folkemødet
Det bliver 55-årige Jann Sjursen, der fremover skal stå i spidsen for den politiske festival Folkemødet, som hvert år samler mere end 100.000 mennesker i Allinge på Bornholm.

Det står klart efter Foreningen Folkemødets generalforsamling mandag aften.

Det skriver Bornholms Tidende.

Jann Sjursen er nuværende formand for Rådet for Socialt Udsatte og har en fortid som energiminister i Poul Nyrups første regering og medlem af Folketinget for Kristendemokraterne.

Han overtager posten som formand for Folkemødet efter Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S), som siden november 2018 har siddet som konstitueret formand. Winni Grosbøll trådte til, efter forhenværende formand Michael Valentin blev fyret fra sit job som direktør i Akademikernes A-kasse og efterfølgende forlod formandsposten.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer.
  • Klokken 13.00: Møde i folketingssalen med behandling af en række lovforslag.
  • Klokken 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om en mulig sammenhæng mellem fejlslagen inklusion og vold i folkeskolen. 
  • Klokken 14.30: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag kaldt i samråd om problematikken om hjælp til at yde overvågning af handicappede.
  • Klokken 16.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om visitering til plejebolig. 
  • Klokken 20.00: Flere af spidskandidaterne til det kommende europaparlamentsvalg deltager i dag i debat på Krogerup Højskole. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Tidligere Nyrup-minister bliver ny formand for Folkemødet Tidligere Nyrup-minister bliver ny formand for Folkemødet Næste artikel Holdet er sat: Her er alle Klaus Riskærs spidskandidater Holdet er sat: Her er alle Klaus Riskærs spidskandidater