Dagens overblik: Skatteministeriet har hemmeligholdt 117 alvorlige advarsler

NYHEDSOVERBLIK: Skatteministeriet har siden 2016 holdt 75 rapporter med i alt 117 alarmerende advarsler fra ministeriets interne revision hemmelige for Folketinget trods gentagne forsøg på at få dem udleveret. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil nu dele de hidtil hemmeligholdte rapporter med Folketinget. 
Skatteminister Morten Bødskov (S) vil nu dele de hidtil hemmeligholdte rapporter med Folketinget. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en sag om 75 hidtil hemmeligholdte rapporter fra Skatteministeriets interne revision.

Rapporterne, hvoraf den første blev afleveret i 2016, påpeger en lang række kritiske fejl og mangler i skattevæsenets kontrol med blandt andet selskabsskat, punktafgifter, bilimport og told.

Det skriver Berlingske, der har fået adgang til de 75 rapporter. 

I alt er der 117 såkaldte røde advarsler, der er Skatteministeriets Koncernrevisions mest alvorlige kategorisering, i rapporterne, der hidtil er blevet hemmeligholdt for Folketinget og den resterende offentlighed.

Forskellige medlemmer af Folketinget har ellers gentagne gange forsøgt at få rapporterne udleveret, men det er i alle tilfældene blevet afvist med begrundelse om, at det er Rigsrevisionen, der siden starten af 2016 formelt har haft ansvaret for den interne revision af Skatteministeriet. 

Men hemmeligholdelsen er stærkt kritisabel, mener Peter Skærbæk, der er professor i revision ved CBS.

"Der er ingen tvivl om, at de mest alarmerende af rapporterne, der eksempelvis peger på risikoen for tabte skatteindtægter eller lovbrud fra Skattevæsenets side, er alvorlige og naturligvis har relevans for Folketinget," siger han til Berlingske.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil nu dele rapporterne med Folketinget, fortæller han i artiklen.

Udligning: Regeringen forhandler videre uden Konservative
Konservative er ikke længere en del af forhandlingerne om, hvordan milliarder af kroner skal fordeles mellem kommunerne.

Og det er på trods af, at de Konservative sidder på otte af landets borgmesterposter, skriver Berlingske.

Det er regeringens beslutning, at partiet ikke længere skal deltage i forhandlingerne, og det har fået finansordfører Rasmus Jarlov (K) til at rette en skarp kritik mod regeringen.

"Når man laver noget, der er så omfattende som den her udligningsreform, ville det klæde regeringen særdeles godt, hvis den forsøgte at lave en bred aftale i stedet for en smal aftale. Der sidder nogle kommuner lige nu, der ikke ved, hvad regeringen foreslår, og de vil heller ikke blive repræsenteret i forhandlingslokalet. Det er dybt kritisabelt," siger Rasmus Jarlov til Berlingske.

Liberal Alliance er også blevet bedt om ikke at møde op til næste forhandlingsmøde, skriver partiet i en pressemeddelelse. 

LA-formand trækker sig før tid: Vanopslagh er ny formand
Formanden for Liberal Alliance, Leif Mikkelsen, meddelte i går, at han trækker sig fra sin post. Hovedbestyrelsen har konstitueret partiets politiske leder, Alex Vanopslagh, som ny partiformand.

Leif Mikkelsen har trukket sig på posten, efter at Søren Kenner, der tidligere var formand for partiets visionsgruppe og i mange år var manden bag Liberal Alliances annoncer og onlineindhold, blev smidt ud for at kritisere partiets politik.

"En formand skal stå inde for de beslutninger, som hovedbestyrelsen træffer. Det kan jeg ikke i det her tilfælde," siger Leif Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Leif Mikkelsen mener desuden, at Henrik Dahl også burde være blevet ekskluderet fra partiet, da han i sommer kom med en kraftig kritik af Anders Samuelsen efter det sviende valgnederlag.

Det fremgår af et brev til partiets hovedbestyrelse, som Berlingske er i besiddelse af. 

Leif Mikkelsen har været formand for Liberal Alliance, siden partiet blev stiftet. Alex Vanopslagh skal officielt vælges til partiformand af medlemmerne ved landsmødet 25. april.

Læs her politisk kommentator Jarl Corduas kommentar om Leif Mikkelsens exit fra formandsstolen og om partiet, der stadig står i skyggen af den tidligere ledelse.

Læs også

Dansk Industri og Dansk Byggeri vil fusionere
To af landets største arbejdsgiverorganisationer står over for en mulig fusionering, når medlemmerne i Dansk Byggeri og Dansk Industri skal stemme om en sammenlægningsaftale.

"Vi vil få samlet 17.000 virksomheder i landets helt centrale erhvervsorganisation," siger DI's bestyrelsesformand, Lars-Peter Søbye, i en pressemeddelelse. 

De to organisationer har i længere tid drøftet en sammenlægning, men nu ligger der et udkast til en sammenlægningsaftale klar, som medlemmerne skal stemme om.

Dansk Byggeri og Dansk Industri regner med at tage stilling til sammenlægningen på henholdsvis et ekstraordinært repræsentantskabsmøde og en ekstraordinær generalforsamling i juni.

Minister overvejer at erstatte Østbanen med busser
Benny Engelbrecht (S) har igangsat en undersøgelse, som skal vise, om det kan betale sig at skrotte togdriften på Østbanen på det østlige Sjælland og indsætte busser i stedet.

Det skriver Jyllands-Posten.

En renovering af jernbanen vil koste mindst 660 millioner kroner, hvilket er årsagen til, at transportministeren vil undersøge, om man kan finde en bedre og billigere løsning på problemet.

"Det er usædvanligt, at vi har en jernbanestrækning, der er så ringe vedligeholdt. Meget tyder på, at vi er nødt til at flå skinnerne op og lægge nye ned. Derfor står vi i en situation, hvor vi har mulighed for at lave parallelle analyser og se på, hvad det vil koste at renovere, i forhold til hvad det vil koste at bygge om, asfaltere tracéen og så køre med tog på gummihjul i stedet for," siger han til avisen. 

Men ikke alle borgere bosat i Østsjælland er tilfredse med beslutningen.

Borgerne klager over, at de såkaldte Bus Rapid Transit-busser ikke vil kunne køre lige så hurtigt som toget, og at det ikke er en særlig miljøvenlig løsning. 

Det sker i dag

Folketinget kører stadig på særdeles lavt vinterferieblus, men Nato-landenes forsvarsministre mødes i dag i Bruxelles, hvor de skal diskutere alliancens nuværende missioner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) deltager. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00