Dagens overblik: Socialdemokratiet blev det største parti til skolevalget

NYHEDSOVERBLIK: Det største parti til skolevalget blev Socialdemokratiet – men blå blok var samlet set størst. Og så vil svenskerne til at køre tog i Danmark, mens uddannelsesområdet er skåret med 20 milliarder. Få dit politiske overblik her.

S-formand Mette Frederiksen under skolevalget. 
S-formand Mette Frederiksen under skolevalget. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Socialdemokratiet er med 22,6 procent af de 80.000 stemmer tilbage på tronen som det største parti blandt vælgerne ved skolevalget.

"Jeg er selvsagt meget, meget glad. Socialdemokratiet går markant frem ved det her valg, og det er først og fremmest en valgsejr for vores unge i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom," siger Mette Frederiksen til DR.

Ved de seneste to valg har Venstre været det største parti, men statsministerpartiet får i år 17 procent af stemmerne.

Det er dog blå blok, der får flest stemmer samlet set med 51,2 procent af stemmerne. Det betyder dog ikke, at de nødvendigvis ville vinde valget, da både Kristendemokraterne (1,3 procent) og Nye Borgerlige (1,5 procent) ligger under spærregrænsen.

Både Radikale, Liberal Alliance og Konservative ligger markant bedre i svinget blandt de unge end i målinger blandt de voksne vælgere, der i øvrigt skal til stemmeurnerne senest 17. juni 2019.

 

20 milliarder er sparet væk
Ny analyse fra Uddannelsesalliancen kortlægger i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd besparelser på uddannelsesområdet siden 2015, skriver Berlingske.

Resultatet er, at der har været samlede besparelser for over 20 milliarder kroner.

”Uddannelse er noget, der skal skabe vores allesammens fremtid. Jeg kan ikke undgå at blive enormt forarget over, at vi har en regering, der prioriterer uddannelse så lidt,” siger talsperson i Uddannelsesalliancen Sana Mahin Doost til Berlingske.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) erkender, at spareøvelsen er svær, "men jeg tror på, at de godt kan", siger han til avisen. 

Overlæge: Vi bruger penge på de forkerte patienter
Klinikchef på Rigshospitalet Jakob Trier Møller sagde onsdag sit arbejde op flere år før tid. Det skete i "desperation", skriver Berlingske.

Som afskedssalut kommer der en kritik af politikernes mantra om, at alle patienter skal have behandling uanset alder og tilstand. Problemet ifølge ham er, at hospitalerne ikke bliver kompenceret én til én i forhold til udgifterne til medicin og behandling.

"Vi kan ikke fortsat behandle alle på samme måde, som vi gør i dag. For eksempel ved en kræftbehandling, hvor chancen for at overleve tre uger er lille, bruger vi alligevel store summer penge på at behandle patienten," siger han til Berlingske.

Svenske tog på vej til Danmark
Det statsejede svenske togselskab, SJ, planlægger at køre passagertog fra København til Fyn om to-tre år og senere også til Jylland.

"Når vores materiel er på plads om to-tre år, vil vi være klar til at køre fra København til Odense og senere til Aarhus, når der bliver elektrificeret hele vejen," siger SJ’s administrerende direktør, Crister Fritzson, til Jyllands-Posten.

Torsdag i næste uge præsenterer SJ sine planer for Folketingets transportudvalg. 

DF vil have supergruppe i EU-parlamentet
Der er vind i sejlene hos mange partier på den EU-skeptiske højrefløj. Det skal udnyttes bedre efter næste EU-parlamentsvalg, hvis det står til Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Det skriver Altinget.

Han håber på, at DF finder plads i en EU- og indvandrerkritisk supergruppe til højre for den store kristendemokratiske gruppe, EPP. 

Ønskescenariet for DF er, at de tre nuværende partier på EU-Parlamentets højrenationale fløj lægges sammen, så de kan blive ”en reel spiller” og få mere politisk indflydelse, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth til Altinget.

Der er umiddelbart kun to partier i Parlamentet, som han ikke kan se DF samarbejde med. Det er de ultranationalistiske græske Gyldent Daggry og tyske NPD.

Læs også

Ny aftale om ledelse
Regeringen, KL og Danske Regioner har indgået en aftale om ledelse og kompetencer. Målet er at udvikle og styrke ledelse og kompetencer i den offentlige sektor yderligere.

Aftalen tager blandt andet afsæt i de anbefalinger, som regeringens ledelseskommission kom med i juni sidste år:

  • For eksempel vil parterne nedsætte et kompetenceråd, som skal skabe et styrket og fælles fundament for offentlig kompetenceudvikling
  • gennemføre en motivationsundersøgelse blandt medarbejderne i den offentlige sektor
  • iværksætte nationale brugertilfredshedsundersøgelser på store velfærdsområder,
  • styrke indsatsen mod sygefravær i det offentlige yderligere
  • udvikle et værktøj til lederevaluering og gennemføre et eftersyn af lederuddannelser.

Læs hele aftalen her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.30: Danske Handicaporganisationer inviterer til åben høring på Christiansborg om, hvad det betyder for socialpolitikken, at satspuljeforliget er opsagt. Socialminister Mai Mercado (K) holder blandt andet oplæg. Læs mere her
  • Klokke 10.00: Der er 1. behandling af DF-forslaget til folketingsbeslutning om begrænsning af livstidsdømtes relationer (B 72). Læs mere her
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00