Dagens overblik: Socialdemokratiet i København opgiver centralt valgløfte

Regeringen har fremlagt sit udspil til finansloven for 2023, Jakob Ellemann-Jensen kritiserer Konservatives økonomiske plan, og Socialdemokratiet i København opgiver centralt valgløfte. Få dagens vigtigste nyheder lige her.

Den socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, må nu opgive et centralt valgløfte fra sidste års kommunalvalg.
Den socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, må nu opgive et centralt valgløfte fra sidste års kommunalvalg. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk Lønstrup

Godmorgen og velkommen til et kort overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi skal forbi både en intern kritik i blå blok, et opgivet socialdemokratisk valgløfte og en kommende debat mellem de tre statsministerkandidater.

Men vi begynder med en overflyvning over finanslovsforslaget for 2023.

Onsdag præsenterede finansminister Nicolai Wammen nemlig regeringens sidste finanslovsforslag på denne side af folketingsvalget. Og der var ikke plads til dyre løfter, selvom valget nærmer sig, lød det fra finansministeren, der går efter en "stram" inflationsfinanslov.

Udspillet møder kritik fra både Enhedslisten og Konservative - og ifølge en lektor i økonomi kan det diskuteres, hvor stram en finanslov der egentlig er tale om. Det kan du læse meget mere om hos Altinget lige her. Og hvis du vil have det fulde overblik over de forskellige elementer i regeringens finanslovsforslag, kan du læse med her.

Du kan også lytte med i dagens Altinget Ajour, hvor Christiansborgredaktør Emma Qvirin Holst tager finanslovsforslaget under kærlig behandling. Du finder podcasten lige her.

Flere ulandsmidler skal gå til flygtninge i Danmark

Vi skal lige runde en historie mere om finanslovsforslaget, inden vi bevæger os videre til noget andet.

For det bliver nemlig mødt af stor kritik fra både støttepartier og organisationer, at regeringen i finanslovsforslaget for 2023 vil afsætte tre milliarder fra ulandsbistanden til flygtningemodtagelse i Danmark. Det skriver Altinget.

Det er både ”umoralsk” og ”en meget kortsigtet måde at bedrive udviklingspolitik på", lyder kritikken blandt andet.

Men "der er ikke noget nyt i, at vi tæller dele af udgifterne til flygtningemodtagelse med som udviklingsbistand", lyder svaret fra udviklingsministeren.

Du kan læse hele Altingets historie her.

Frederiksen møder Ellemann og Pape

Og nu videre til noget andet.

Selvom valgkampen ikke officielt er skudt i gang endnu, mødes de tre statsministerkandidater, Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen, inden længe i den første tv-debat.

Det foregår på DR på søndag med Kim Bildsøe Lassen som vært, oplyser DR i en pressemeddelelse.

Du kan læse med på her på Altinget, hvor vores politiske kommentator, Erik Holstein, følger med og analyserer efterfølgende.

Socialdemokratiet fortryder kommunalt valgløfte

Vi fortsætter hos Berlingske, hvor Socialdemokratiets overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, nu opgiver et af de valgløfter, der fyldte mest i valgkampen for ud for kommunalvalget i november sidste år.

Sophie Hæstorp Andersen og Socialdemokratiet gik nemlig til valg med en plan om at nedlægge en tredjedel af parkeringspladserne på gadeplan i København frem mod 2025. Men det er ganske enkelt "ikke realistisk", lyder det nu fra overborgmesteren.

Du finder hele Berlingskes artikel lige her.

Jakob Ellemann angriber Søren Pape

Vi runder denne torsdags overblik af med en historie fra dagens udgave af Politiken.

Her retter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, en skarp kritik mod blå bloks anden statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen.

For når Konservative fremlægger milliardstore besparelser på velfærden og skattelettelser til de rigeste uden at fortælle, præcis hvor pengene skal komme fra, risikerer det at skræmme potentielle blå vælgere væk, lyder kritikken fra Jakob Ellemann-Jensen.

Du kan læse hele artiklen i Politiken her.

Det sker i dag:

  • Klimafolkemødet i Middelfart går i gang.
  • Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er i USA for at mødes med sin amerikanske kollega, Lloyd James Austin, for at drøfte det dansk-amerikanske samarbejde på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område.
  • 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skal i samråd om hadprædikanter.
  • 10.30: Fiskeriministeriet og fiskeriminister Rasmus Prehn (S) flytter til havnen i Hvide Sande og Thyborøn for en dag.
  • 10.30: Konservative holder pressemøde om nyt grønt udspil.
  • 12.00: Dansk Erhverv holder årsdag i Øksnehallen i København, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen holder tale.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)