Dagens overblik: Socialdemokratiet kritiserer skatteminister for "naive udtalelser"

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiets sundhedsordfører kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd. Ifølge Theresa May er briterne og EU blevet enige om 95 procent af Brexit. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Her starter vi med en bekymret socialdemokratisk sundhedsordfører, der kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd.

Det skriver DR Nyheder.

Indkaldelsen kommer i kølvandet på, at Karsten Lauritzen er blevet kritiseret af eksperter for at bryde WHO's konvention for tobaksforebyggelse, fordi han som ny skatteminister mødtes med tobakindustrien til et såkaldt hilse-på-møde.

"På baggrund af de naive udtalelser, som skatteministeren kommer med, bliver jeg nødt til at kalde både ham og sundhedsministeren i samråd, for vi kan ikke have to ministre, der har to så forskellige holdninger til, hvordan konventionen skal overholdes," siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til DR.

Læs mere om sagen her.

Udspil om udenlandsk arbejdskraft har lille effekt
Regeringens seneste forsøg på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft har ringe effekt på beskæftigelsen ifølge nyt notat fra Finansministeriet.

Det skriver Berlingske.

I starten af oktober præsenterede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) et nyt udspil, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at få udenlandsk arbejdskraft.

Et af forslagene går på at sænke beløbsgrænsen for, hvad udlændinge fra 12 udvalgte lande udenfor EU skal tjene på deres danske job, hvis de skal have lov til at komme til Danmark.

Men det vil kun øge beskæftigelsen med ekstra 1.200 personer ifølge nyt notat fra Finansministeriet.

"Umiddelbart tænker jeg, at det er et lille tal. Hele betydningen af ordningen er tilsyneladende ikke særlig stor. Man kan undre sig over, at man vil bruge meget politisk kapital på sådan et projekt, når det ender med at have så ringe effekt ud fra en økonomisk betragtning," siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Hvordan gik det med Løkkes grønne topmøde?
Fredag til lørdag dannede København rammerne for P4G-topmødet, hvor stats- og virksomhedsledere fra hele verden var inviteret til Danmark for at fremme konkrete løsninger på FN’s verdensmål.

Men hvad skete der egentlig i løbet af de to dage, hvem blev nyt partnerland, og hvilke grønne projekter fik støtte? Det svarer Altinget på her, hvor vi guider dig til de vigtigste nedslagspunkter fra weekendens topmøde.

Læs også

Regeringen vil afsætte 115 millioner til høreområdet
Danskere med dårlig hørelse skal have bedre og hurtigere behandling, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Hun vil derfor finde 115 millioner kroner til området i de kommende forhandlinger med Dansk Folkeparti om en ny finanslov for 2019.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse, hvor ministeren også præsenterer et nyt udspil for høreområdet.

Med en række initiativer vil regeringen gøre "behandlingsforløbet nemmere og mere overskueligt for borgere ved hjælp af nye digitale muligheder" samt sikre "en behandling af høj kvalitet uafhængigt af, om borgerne vælger en offentlig eller privat behandling".

95 procent af Brexitaftale er på plads
EU og Storbritannien er ifølge den britiske premierminister Theresa May næsten blevet enige om en aftale om briternes udtrædelse af EU-samarbejdet.

Det skriver The Guardian og nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

Ifølge medierne vil Theresa May i en tale til det britiske underhus mandag fortælle, at 95 procent af aftalen om Brexit er faldet på plads.

De to parter mangler dog fortsat at blive enige om den største knast i forhandlingerne, nemlig grænsen mellem Nordirland og Irland.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til forhandlinger om en finanslov for 2019.
  • Danmark er vært for verdens største antikorruptionskonference, International Anti-Corruption Conference (IACC18), der i år holdes i Bella Centret fra mandag til onsdag. Konferencen har fokus på antikorruption i udviklingssamarbejdet og arrangeres i et samarbejde mellem den danske regering, Transparency International og International Anti-Corruption Conference Council.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00