Dagens overblik: Socialdemokratiet vil ikke sælge flere af statens selskaber

NYHEDSOVERBLIK: Der skal ikke ske flere statslige frasalg lige nu, mener Socialdemokratiet. Enhedslisten vil gøre det dyrere at køre i benzin- og dieselbil. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Nu er vi nået halvvejs gennem vinterferien, og det er blevet tid til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi overblikket med nyheden om, at Socialdemokratiet ikke vil sælge flere af de statsejede selskaber. I hvert fald ikke lige nu.

Det slår partiets finansordfører Benny Engelbrecht fast i dagens udgave af Berlingske.

"Vi har ikke statslige selskaber, som der aktuelt er den store grund til at ændre ejerskabsstrukturen i. Langt de fleste er veldrevne, og derfor så skal vi ikke sælge mere fra nu og her," siger han til Berlingske.

Udtalelsen kommer i kølvandet på, at Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF var med til at trække støtten til et salg af elnettet Radius. Her understreger Benny Engelbrecht, at partiet fortsat ønsker at finde en måde at sælge Radius, så længe der er tale om forbrugereje eller statslige aktiemajoritet.

Men meldingen fra Socialdemokratiet er stadig aktuel, for der har ifølge Berlingske været tale om salg af andre statslige virksomheder heriblandt Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S. Men de tanker afviser Socialdemokratiet nu.

Læs mere her.

EL vil gøre bilkørsel dyrere
Dyrere benzin, CO2-afgifter på landbruget og tilskud til dem, der køber elbiler.

Det er nogle af elementerne i Enhedslistens nye store klimaplan. Her lægger partiet blandt andet op til, at det skal være markant dyrere at køre i diesel- og benzinbil. Fra 2020 vil partiet gerne hæve afgiften på diesel og benzin med 69 øre per liter.

Blot to år senere - i 2022 - skal ikke længere være tilladt at købe nye dieselbiler. Fra 2025 skal forbuddet også omfatte benzinbiler, og det er hele fem år tidligere, end regeringen lægger op til.

Mens det skal være dyrere at køre i benzin- og dieselbiller, vil Enhedslisten give en kontant belønning til dem, der vælger at købe en elbil. I udspillet forslår partiet at give 100.000 kroner i tilskud til de danskere, der i stedet køber en eldrevet bil.

Det er dog ikke kun transportområdet, som Enhedslisten har kigget på i sit udspil. Partiet vil også have, at hver landbrugsbedrift skal betale 700 kroner per udledt ton CO2 fra 2027.

Flertal vil ikke afvise S-krav
Tirsdag meddelte Socialdemokratiet, at partiet vil have udskiftet hele Finanstilsynets bestyrelse. Og det krav afviser hverken Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale forud for næste uges forhandlinger om øget tilsyn i finanssektoren.

Det skriver Børsen.

Partierne undrer sig dog over timingen i Socialdemokratiets melding.

"Sådan en diskussion bør tages de rigtige steder, og jeg har altså aldrig hørt Carlsberg eller Novo Nordisk rende rundt og fortælle, hvem der skal ind og ud på direktionsgangen, før det er endeligt besluttet. Det er en helt forkert måde at håndtere det på," siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby til Børsen.

Nye Borgerlige jagter nye underskrifter
Ifølge Jyllands-Posten har Valgnævnet godkendt, at Nye Borgerlige kan stille op som parti til europaparlamentsvalget.

Dermed kan Pernille Vermund og co. nu begynde at indsamle de 70.380 vælgererklæringer, det kræver at blive opstillingsberettiget til EP-valget 26. maj. Partiet har dog travlt, for de skal alle være indsamlet og klar til godkendelse senest otte uger inden valgdagen. Det er i slutningen af marts.

Men Nye Borgerlige har måske en anden mulighed for at blive opstillingsberettiget. Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholder folketingsvalg senest seks uger inden valget til Europa-Parlamentet, og Nye Borgerlige bliver valgt ind, har partiet som medlem af Folketinget nemlig automatisk ret til at stille op til Europa-Parlamentet.

Ifølge Altingets seneste kvalitetsvægtede snit står Nye Borgerlige til at få 3,2 procent af stemmerne, hvilket vil give partiet seks mandater

Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Enhedslisten præsenterer sin klimaplan i Landstingssalen på Christiansborg.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Enhedslisten: Giv 100.000 kroner i tilskud til købere af elbiler Enhedslisten: Giv 100.000 kroner i tilskud til købere af elbiler Næste artikel Dansk forhandler om EU’s nye gas-aftale: Det er godt nyt for kritikerne af Nord Stream 2  Dansk forhandler om EU’s nye gas-aftale: Det er godt nyt for kritikerne af Nord Stream 2