Dagens overblik: Socialdemokratiet vil udskifte hele Finanstilsynets bestyrelse

NYHEDSOVERBLIK: Der er behov for et kursskifte i Finanstilsynets bestyrelse, mener Socialdemokratiet. Ny rapport fra Rigsrevisionen rejser ny alvorlig kritik af Skatteministeriets arbejde med inddrivelsen af danskernes skattegæld. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

God formiddag - og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag lægger vi ud med en historie om, at hele Finanstilsynets bestyrelse skal skiftes ud. Eller det skal den i hvert fald, hvis det står til Folketingets største parti, Socialdemokratiet.

Det skriver Børsen.

Udskiftningen er nødvendig for at sikre en ny kurs i bestyrelsen, mener Socialdemokratiet:

"Der er behov for et kursskifte i bestyrelsen. Vi mener ikke, at finanstilsynet kan holde til, at der er diskussioner om formænd, næstformænd og bestyrelsens tidligere involvering, engagement og aktiviteter i den finansielle sektor, som der bliver stillet spørgsmålstegn ved," siger Socialdemokratiets Morten Bødskov, der er formand for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, til Børsen og tilføjer:

"Derfor er der brug for at trække en streg i sandet. Derfor håber vi på, at vi kan samle flertal i forligskredsen for, at hvis vi laver en ny aftale, at vi så også får en ny bestyrelse."

Meldingen fra Socialdemokratiet kommer lige før næste uges forhandlinger i forligskredsen bag aftalen om bekæmpelse af hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Læs mere om historien her.

Rigsrevision advarer atter igen Skatteministeriet
Skatteministeriets arbejde med inddrivelsen af danskernes milliardstore gæld får igen hård kritik af Rigsrevisionen.

Det skriver Berlingske, der har fået aktindsigt i udkastet til en ny delrapport fra Rigsrevisionen.

Den viser, at Rigsrevisionen i sin gennemgang af Skatteministeriets nye tiltag i arbejdet med gældinddrivelse har fundet store problemer, som den ser på "med stor bekymring". Ligeledes fastslås det i rapporten, at problemerne er værre end hidtil antaget, hvilket kan føre til yderligere milliardafskrivninger. 

Overfor Berlingske nedtoner skatteminister Karsten Lauritzen de problemer, der bliver fremhævet i rapporten. Han understreger, at ministeriets primære fokus er at få styr på al fremtidig gæld, og her går alt efter planen:

"Og det går efter planen. Når vi har styr på den del, må vi koncentrere os om at rette op på fortiden," siger skatteministeren til Berlingske.

Ifølge Berlingske havde danskernes gæld til statskassen i december 2018 rundet 116 milliarder kroner.

Minister: Regioner skal sikre dansktalende læger
Det er regionernes ansvar, at landets sundhedspersonale taler godt nok dansk til, at patienterne kan forstå dem.

Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), og hun har derfor sendt et lovforslag i høring, der netop præciserer det ansvar.

"Selvom reglerne er klare, kan vi se, at regionerne ikke tilstrækkeligt tager ansvaret for, at lægerne sprogfærdigheder er på plads. Derfor sender jeg et lovforslag i høring, hvor arbejdsgiverens ansvar sort på hvidt understreges i sundhedsloven, og det også understreges, at bla. sprogtest eller lignende kan bruges af regionerne til at vurdere om dansksprogsniveauet er godt nok. Og ellers skal lægen enten ikke ansættes, eller afskediges efter en prøvetid, for sprog er en ligeså vigtig kompetence som det lægefaglige," udtaler sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

Lovforslaget kommer i kølvandet på et indslag i DR's program 21 Søndag, der viste, at der flere gange opstår problemer mellem udenlandske læger og patienter grundet sprogbarrierer. 

Kritik af regeringens ventelistetal
Mandag langede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ud efter Danske Regioner på baggrund af nye tal. Tallene viste, at der er forskel på ventetider på en række operationer alt efter, hvor i landet man er bosat.

Men mandag aften røg blev den kritik modsvaret af Socialdemokratiet, der mener, at Ellen Trane Nørby manipulerer med tallene for at vise forskelle mellem de fem regionale sundhedsvæsner.

Det skriver TV 2.

Danske Regioner kan heller ikke genkende den kritik, som Ellen Trane Nørby rejser, og understreger, at der helt overordnet er sket et stort fald i ventetiderne.

"Rent faktisk har vi haft lidt svært ved at genfinde tallene. Det ser umiddelbart ud, som om det kun er nogle af operationerne, der er talt med. Og når vi ser på ventetider på mitsygehusvalg.dk, kan vi slet ikke se så store variationer på operationstyperne. Vi kan simpelthen ikke se, hvordan man er kommet frem til de her tal," siger Karin Friis Bach, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, til TV 2.

S-klage over Ekstra Bladet vækker undring
Socialdemokratiet har klaget til Folketingets formand Pia Kjærsgaard over Ekstra Bladets arbejdsmetoder i forbindelse med en række historier om partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Det skriver Berlingske.

Ifølge partiet er journalister fra Ekstra Bladet blandt andet begyndt at stå ude foran mødelokaler og toiletter i forsøget på at indhente kommentarer og "chikanere" Henrik Sass Larsen mest muligt.

Samtidig med klagen opfordrer Socialdemokratiet Folketingets Præsidium til "at tage de nødvendige skridt" for at sikre en ordentlig arbejdsplads for Folketingets medlemmer.

Et af Præsidiets medlemmer, Enhedslistens Christian Juhl, undrer sig dog over klagen, som han skal være med til at behandle senere på måneden.

"Det lyder en smule overgearet. Den slags burde kunne klares ved at kontakte Ekstra Bladets chefredaktør," siger han til Berlingske.

Han understreger dog, at han kun kender til sagen gennem Ekstra Bladets egen dækning og endnu ikke har hørt hele Socialdemokratiets forklaring. Senere i interview med Berlingske tilføjer han dog, at Henrik Sass Larsen som en central figur i sit parti bør forvente større interesse for sine synspunkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00