Dagens overblik: Søren Brostrøm kan tage coronamagt fra politikerne - og vil gøre det

Sundhedsstyrelsen vil på et tidspunkt fjerne corona fra listen over sygdomme, der giver politikerne vide magtbeføjelser. Alle partier har taget initiativer efter MeToo. Og netværket af folk omkring coronaprotesterne er kortlagt. Få det politiske overblik mandag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er det hurtige overblik over de politiske nyheder på en mandag morgen, hvor Kvindernes Internationale Kampdag præger de fleste medier.

Information har talt med kvinder fra ni forskellige årtier om livet som kvinde i dag. Politiken fortæller, at i de yngre generationer vil kvinderne i sidste ende gå på pension med større opsparing end mændene - et historisk skifte.

Og på Altinget har vi gjort status i Folketingets partier efter MeToo-debatten, der rullede ind over dansk politik i 2020 og kostede en partileder og en overborgmester posterne.

Vi har spurgt partierne på Christiansborg, hvad de internt har gjort for at forebygge og håndtere krænkelsessager. Og samtlige peger selv på større eller mindre initiativer. Selv Nye Borgerlige, som ellers har været kritiske over for MeToo-dagsordenen, har taget et enkelt skridt imod krænkelser.

Få overblik over partiernes initiativer her.

Hvem står bag coronaprotesterne?
Et år med corona, nedlukninger og restriktioner har også ført til protester, demonstrationer og oprør mod politikernes og myndighedernes indgreb.

Men hvem er det egentlig, der sætter demonstrationerne i søen og binder modstanden sammen? Hvad handler modstanden om, og hvad fører den med sig?

Det har Mandag Morgen og Altinget undersøgt, og i dag starter en serie af artikler om coronamodstanden. I dag kan vi fortælle om fem centrale personer i det løse netværk. Og at protestbevægelsen kaster nye partier af sig.

Læs mere her:

Læs også

Vaccinationer kan fjerne corona fra afgørende liste
Hvor længe skal coronavirus være kategoriseret som en alment farlig sygdom og dermed give politikerne mulighed for indgreb i borgernes frihed?

Kun indtil en stor del af befolkningen er immun over for sygdommen. Det skriver Sundhedsstyrelsen i et notat ifølge Jyllands-Posten.

"Vi finder," skriver styrelsen, "… at klassifikation af sygdomme bør inddrage den aktuelle kontekst, herunder også muligheder for forebyggelse eller behandling i det danske sundhedsvæsen. I den kontekst vil en sygdom som covid-19 også senere skulle nedklassificeres, såfremt der opnås udbredt immunitet i befolkningen, enten gennem vaccination eller ved immunitet efter overstået infektion."

Notatet er sendt fra styrelsens direktør Søren Brostrøm til Folketinget i november, men har ikke tidligere været fremme. Definitionen af sygdommen er afgørende for, om politikerne kan bruge de vidtgående beføjelser i epidemiloven til for eksempel at indføre et forsamlingsloft. 

Tre hurtige fra weekenden

  • Blå krav til genåbning. De borgerlige partier er enige om tre krav til en genåbningsplan. Mette Frederiksen forhandler videre medpartierne i denne uge. Her er de blå partiers såkaldte huskeseddel til statsministeren ifølge TV 2.

  • Nyt parti. Danmark får endnu et nyt parti med klima som mærkesag. Det er det tidligere fremtrædende medlem af Alternativet, Theresa Scavenius, som er medstifter af det nye parti Momentum, som vil starte en ny klimabevægelse. Læs mere på Altinget.

  • Ny overborgmester siger undskyld. Lars Weiss (S), der overtog posten som overborgmester i Københavns Kommune efter Frank Jensen (S), undskylder nu over for de kvinder, som har oplevet at blive krænket af forgængeren. Weiss undskylder på vegne af økonomiudvalget i kommunen, skriver Politiken.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00