Dagens overblik: Søren Pape Poulsen indkalder til vigtigt pressemøde

Den konservative formand Søren Pape Poulsen har noget, han "gerne vil fortælle til hele Danmark" på et pressemøde. "Jeg har ambitioner for Danmark," skriver han på Facebook. Her er dagens politiske nyhedsoverblik.

Søren Pape Poulsen (K) holder pressemøde i dag kl. 10.30
Søren Pape Poulsen (K) holder pressemøde i dag kl. 10.30Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til din daglige gennemgang af dansk politik.

Vi starter ugen lige på og hårdt med en dugfrisk politisk nyhed, der potentielt kan skabe rystelser i det borgerlige Danmark og på Christiansborg.

I morges klokken 7.00 lagde den konservative formand Søren Pape Poulsen nemlig et opslag på Facebook, hvori han indkalder til et pressemøde klokken 10.30.

“Jeg har noget, som jeg gerne vil fortælle til hele Danmark,” skriver den konservative formand, der har stået i spidsen for partiet siden 2014.

Den tidligere justitsminister vil dog ikke komme ind på, “hvad det er, at pressemødet handler om.”

“Jeg vil dog allerede nu gerne sige: Jeg har ambitioner for Danmark. Vi har et vidunderligt land, som kan blive endnu bedre. Vi skal være et land, der tager sig af dem, der ikke kan selv. Vi skal passe på Danmark og vores identitet. Og så skal man ellers være fri til at skabe det liv og den succes, man ønsker," skriver han.

I de seneste år har der været spekuleret i, om Søren Pape Poulsen på et tidspunkt ville spille sig selv på banen som officiel statsministerkandidat. Det skyldes, at hans parti i en række meningsmålinger lægger foran eller side om side med Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, der – indtil videre – er den eneste statsministerkandidat i blå blok.

I weekendens udgave af Ekstra Bladet kunne man læse nyheden om en lækket intern måling, hvori det fremgår det, at den konservative formand er længder foran Jakob Ellemann-Jensen som borgerlige vælgeres foretrukne statsministerkandidat.

Her peger 46,9 procent på Søren Pape Poulsen, som "den bedst egnede til at lede landet som Danmarks statsminister efter næste folketingsvalg". Kun 22 procent foretrækker Jakob Ellemann-Jensen (V).

I onsdags sagde Søren Pape Poulsen sådan her i en BT-artikel:

“Jeg lover, at jeg meget snart melder ud, om jeg er statsministerkandidat.”

Minister i samråd
Alt for mange ansatte i landets folkekirker døjer med et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Det mener Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der derfor har kaldt kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen i samråd i Folketinget.

Det skriver DR, der over weekenden har beskrevet en omfattende undersøgelse af tingenes tilstand i landets folkekirker. I undersøgelsen med svar fra 3000 fremgår det, at hver tredje er blevet nedgjort på deres arbejde indenfor de seneste fem år. Langt de fleste fortæller, at de er blevet nedgjort af et medlem af menighedsrådet.

“Det er helt relevant at kalde kirkeministeren i samråd og høre, hvad ministeren vil gøre, når problemet er så omfattende. Det kan vi i hvert fald ikke leve med,” siger Louise Shack Elholm, som er Venstres kirkeordfører.

I DR’s artikel kan du læse, hvad kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til kritikken.

Et år efter evakueringen fra Afghanistan
Vi fortsætter med et interview med en anden af regeringens ministre, nemlig udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

I dag er det et år siden, at Taliban overtog Afghanistans hovedstad Kabul. Det fik vestlige soldater, diplomater og tolke til at forlade landet i al hast og med dramatiske scener til følge.

Til Altinget betegner Flemming Møller Mortensen det nuværende arbejde med at sende nødhjælp til Afghanistan som “det største dilemma i sin tid som minister.”

"Vi vil ikke glemme den afghanske befolkning. Men dilemmaet ligger i, hvordan vi gør det uden at legitimere Taliban. Det har været det største dilemma i min tid som minister. Når 24 millioner afghanere ud af en befolkning på knap 40 millioner er afhængige af nødhjælp for at overleve, så er alvoren i den grad skitseret," siger han.

I 2022 sender Danmark 350 millioner kroner af sted til FN-organisationer og civilsamfundsorganisationer, der er til stede i Afghanistan, der fortsat domineres af den islamistiske gruppe Taliban.

Det kan du læse mere om i denne Altinget-artikel.

Plan for fjernvarme er i problemer
Politiken kan i dag beskrive, hvordan regeringens store plan for mere fjernvarme er i alvorlige problemer.

Det skyldes, at virksomhederne har overordentligt svært ved at skaffe nok entreprenører og montører. Der er også lange ventetider på materialer som fjernvarmerør, computerchips og varmevekslere, skriver Politiken.

“Der er ikke en chance overhovedet for, at vi når at få rullet fjernvarmen fuldt ud inden 2028, sådan som regeringen ønsker det. Fjernvarmeprojekter er så store anlægsprojekter, at 2028 praktisk talt er lige om hjørnet, og der er ikke arbejdskraft og materialer til det”, siger administrerende direktør Henning Lambertsen fra Damgaard Rådgivende Ingeniører.

Udviklingen er især problematisk, fordi den store satsning på fjernevarme skal være med til at gøre Danmark uafhængig af russisk gas i særdeleshed og fossilt gas i almindelighed.

Du kan læse hele Politikens historie her.

Det sker i dag

  • Den konservative formand Søren Pape Poulsen holder pressemøde på Christiansborg kl. 10.30
  • Venstre præsenterer mandag en ny reform af beskæftigelsesindsatsen på et pressemøde. Det er klokken 13 på Christiansborg.
  • Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med sine kolleger fra Island, Sverige, Norge og Finland klokken 9. Senere på dagen udvides mødekredsen med Tysklands kansler Olaf Scholz. Det hele foregår på Munch-museum i Oslo. Der er pressemøde 14.15 og 17.15.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00