Dagens overblik: SSI afliver håb om flokimmunitet

Private koranskoler samler islamundervisningen op, efter at muslimske friskoler er lukket på stribe, mens SSI slår fast, at deltavarianten har skudt håbet om flokimmunitet ned én gang for alle. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Det er ikke længere et realistisk scenarie at opnå flokimmunitet mod coronavirus i Danmark, vurderer SSI.
Det er ikke længere et realistisk scenarie at opnå flokimmunitet mod coronavirus i Danmark, vurderer SSI.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik, inden weekenden sætter ind. 

Vi lægger ud med historien om, at Statens Serum Institut (SSI) i en ny udmelding skyder håbet om dansk flokimmunitet mod coronavirus ned én gang for alle. 

Uanset hvor meget vi vaccinerer, er det urealistisk at nå et niveau af immunitet blandt befolkningen, som forhindrer smitten med coronavirus i at sprede sig, lyder det fra afdelingschef Tyra Grove Krause. Det skriver B.T.

"Hvis vaccinerne var 100 procent effektive mod de varianter, der er i spil nu, og vi havde en 100 procent vaccinationsdækning blandt dem, der er 12 år og ældre, så kunne vi tale om at nå egentlig flokimmunitet imod deltavarianten. Men sådan er virkeligheden desværre ikke, det kan vi ikke opnå," siger hun til avisen. 

Da udrulningen af vacciner begyndte i slutningen af 2020, definerede SSI grænsen for flokimmunitet som 70 procent. Men det er ikke længere muligt grundet den særligt smitsomme deltavariant, som nu er den dominerende virus i det danske smittebillede, forklarer SSI-afdelingschefen.

3,3 millioner danskere er i øjeblikket færdigvaccineret, mens 4,2 millioner danskere har påbegyndt deres vaccinationsforløb. 

Koranskoler åbner efter friskolelukninger
Vi stæser videre til nyheden om, at muslimske familier søger privatundervisning i moral og islam om aftenen og i weekender, efter at flere muslimske friskoler er lukket. Det skriver Altinget

Det er en udvikling som bekymrer flere eksperter, heriblandt Annette Haaber Ihle, der er antropolog, ph.d. og pensioneret lektor ved Professionshøjskolen Absalon.

Hun understreger, at privat undervisning i islam og koranlære ikke i sig selv udgør et problem, men at det kan være problematisk, koranundervisning flyttes fra en skole, hvor der er offentligt tilsyn med, hvad der bliver undervist i, til privat regi, hvor det ikke er muligt at føre kontrol med undervisningens indhold. 

“Der kan godt formidles mere ekstreme fortolkninger af islam her. Når man lukker muslimske friskoler, kan man risikere at skabe ekkokamre, hvor offentligheden ikke aner, hvad der foregår,” siger hun til Altinget. 

Siden 2017 har seks friskoler fået trukket den offentlige støtte af STUK. Fem af dem har været muslimske friskoler.

LÆS OGSÅ: Private koranskoler åbner efter lukning af friskoler

Messerschmidts assistent skaffede falsk underskrift
Torsdag var andendagen i retssagen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt, som er tiltalt for dokumentfalsk og svig med EU-midler. 

Her blev vidneskranken indtaget af Dansk Folkepartis sekretariatschef, Jeanie Nørhave, som kunne fortælle, at det var på foranledning fra Morten Messerschmidts daværende personlige assistent, Søren Peter Jensen, at hun i 2015 satte sin underskrift på en falsk kontrakt til EU. 

Hun forklarede, at underskriften skulle sættes "her og nu", og at hun ikke læste kontrakten igennem blandt andet på grund af sine stærkt begrænsede engelskkundskaber. 

Du kan læse Altingets gennemgang af de tre mest centrale ting fra retssagens andendag her.  

Strid om Amager Fælled fortsætter
Antallet af unge mellem 18 og 24 år i København, der bor hjemme hos deres forældre grundet skyhøje boligpriser, stiger, og det de tal intensiverer diskussionen om boligbyggeplanerne på Amager Fælled. Det skriver Politiken

Socialdemokratiets gruppeformand, Jonas Bjørn Jensen, mener, at tallene med al tydelighed klarlægger behovet for nybyggeri, mens Enhedslistens spidskandidat til borgmesterposten, Line Barfoed, kalder det "en hån mod de unge" at løse boligmanglen ved at udrydde byens grønne åndehuller. 

25. august skal både miljøminister Lea Wermelin (S) og bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) i samråd om på Christiansborg, hvor de skal svare på spørgsmål om byggeaktiviteten på Amager Fælled. 

Sagen kan vise sig at blive helt central op til kommunalvalget i november. Det kan du læse mere om på Altinget Hovedstaden

LÆS OGSÅ: Regeringen åbner for at justere tolkeaftale: Møde med partier er rykket frem

Støttepartier intensiverer dagpengeslagsmål
Vi runder dagens nyhedsoverblik af med Enhedslisten og SF, som tager hul på et velkendt politisk diskussion, der kan udvikle sig til et centralt slagsmål ved efterårets finanslovsforhandlinger. 

Presset kommer efter af, at Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) tidligere på ugen placerede dagpengespørgsmålet øverst på listen over ønsker til den politiske efterårssæson. De to støttepartier kræver, at regeringen finder flere penge til dagpengesystemet. Det skriver Altinget Arbejdsmarked

"Vi har strakt elastikken så langt, at vi på et tidspunkt risikerer, at den springer. Og vi nærmer os snart det punkt. Derfor er det vigtigt, at vi får gjort noget ved det nu," siger SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge. 

Radikale slår fast, at de fortsat ikke vil prioritere dagpengespørgsmålet på finansloven, så længe tilslutningen til systemet og a-kasserne er høj, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere slået fast, at Socialdemokratiet ikke er gået til valg på at sætte flere penge af til dagpengesystemet. 

Det sker i dag:

  • Tredje retsmøde i straffesagen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt i Retten i Lyngby klokken 09.00.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00