Dagens overblik: Statministeren ville anbringe flere børn, men antallet er faldet

Siden hun stiftede Danmarksdemokraterne, har Inger Støjberg fået 66.195 vælgererklæringer. Statsministeren sagde i sin nytårstale i 2020, at hun ville have flere børn anbragt. Men det er gået den modsatte vej. Få overblik over dagens politiske nyheder.

I sin første nytårstale som statsminister satte Mette Frederiksen en ambition om, at flere børn skal anbringes.
I sin første nytårstale som statsminister satte Mette Frederiksen en ambition om, at flere børn skal anbringes.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

God formiddag og velkommen til ugens første nyhedsoverblik. Selvom sommeren banker på døren, er der nyheder nok at tage af i dansk politik.

Det er ikke mere end seks dage siden, at de første vælgererklæringer kunne leveres til Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. På over et døgn modtog hun over 40.000 vælgererklæringer.

Nu er der tale om 66.195 personer, som har givet en vælgererklæring til Inger Støjberg.

Det fremgår af de seneste tal fra Indenrigs- og Boligministeriet, som er trukket mandag kl. 8:30. Det skriver Jyllands-Posten.

Hvis partiet skal blive opstillingsberettiget, skal 20.182 af de personer, som har startet en vælgererklæring, genbekræfte deres erklæring.

Selve genbekræftelsen kan først ske en uge efter, at vælgererklæringen er afgivet. Derfor vil de første officielle vælgererklæring først begynde at tikke ind fra tirsdag, hvor partiet blev godkendt til at modtage underskrifterne.

De resterende genbekræftelser vil formentlig komme torsdag, hvor officielt er en uge siden, at Inger Støjberg annoncerede sit parti.

Statsministeren lever ikke op til sin opfordring i nytårstalen

I sin nytårstale i 2020 fortalte statsminister Mette Fredriksen (S), at hun ville have flere børn anbragt, men antallet er i 2021 faldet til det laveste i næsten 10 år.

Det kan man læse hos Politiken.

Budskabet i talen var, at flere børn fra udsatte familier skulle fjernes fra deres forældre, for at de kunne få en bedre og mere stabil barndom. Men den opfordring lader det ikke til, at der er blevet leveret på ifølge tallene.

For i løbet af 2021 er der iværksat 3300 anbringelser af børn og unge, hvilket er 6,6 procent færre sammenlignet med 2020.

Derudover kan man læse i opgørelsen, at antallet af anbragte i 2021 er på det laveste niveau i årrækken fra 2012 til 2021.

Splittelse i Dansk Folkeparti fortsætter

Nu hvor vi har dagens nyheder på plads, kigger vi tilbage på nogle nyheder fra weekenden.

Splittelsen i Dansk Folkeparti vil ikke tage en ende. I weekenden forlod fire folketingsmedlemmer partiet heriblandt Peter Skaarup og Søren Espersen.

Partiformand Morten Messerschmidt opfordrer folk, som ikke har lyst til at være en del af Dansk Folkeparti til at melde sig ud. Det skriver TV2

Partiformanden mener, at det er en koordineret handling fra hans tidligere partifællers side, som handler om at skade Dansk Folkeparti mest muligt.

Dermed er partiets folketingsgruppe nu nede på seks personer ud af de 16, der blev valgt ind i 2019, efter over halvdelen af folketingsmedlemmerne har forladt partiet inden for det sidste halve år. Ud af de resterende seks, er det kun fire, som har i sinde at genopstille.

Ny grøn skattereform

Fredag præsenterede regeringen en ny grøn skattereform. Den politiske aftale er indgået sammen med Venstre, Konservative, SF og Radikale.

Formålet med skattereformen har blandt andet været at lave en mere ensartet CO2-afgift, og det forventes, at man med denne nye afgift kan spare cirka 1,3 millioner ton CO2 i 2025 og 4,3 millioner ton i 2030. Det skriver Altinget

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder aftalen en af de mest ”historiske” aftaler på klimafronten.

Et parti, der står uden for aftalen, er regeringens støtteparti Enhedslisten. Det er der særligt én grund til. Enhedslisten er imod, at den nye afgift på drivhusgasser giver stor rabat til virksomheder, som laver byggematerialer via mineralogiske processer. Det gælder blandt andet cementfabrikken Aalborg Portland.

Disse virksomheder pålægges en afgift på 125 kroner per ton udledt CO2 i 2030.

Aftalepartierne er derudover blevet enige om at afsætte to milliarder kroner til omstillingsstøtte til de virksomheder, som har de største udfordringer ved at omstille sig. Det kan eksempelvis være CO2-tunge virksomheder inden for gartnerier, færger og fødevareindustrien.

Det sker i morgen

  • Klokken 12.00: Uffe Ellemann-Jensen bisættes fra Holmes Kirke
  • Klokken 16.30: Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsministeren i samråd om forkyndelsesfejl i en voldtægtssag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00