Dagens overblik: Statsminister vil ikke diskutere genåbning af grænserne

NYHEDSOVERBLIK: Politikerne forhandler videre om genåbning her til formiddag, men grænseåbning kommer ikke på tale ifølge statsminister Mette Frederiksen (S). Efter hård kritik fremlægger regeringen nye data for offentligheden, og så er finansminister Nicolai Wammen (S) testet negativ for covid-19. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik hos Altinget.

Klokken 10 torsdag formiddag fortsætter de politiske forhandlinger på Marienborg om anden fase i genåbningen af det danske samfund.

Allerede i går eftermiddags meldte regeringen ud, at de havde i sinde at åbne for restauranter og detailhandel og sende de store elever i skole. Til gengæld kommer en åbning af landets grænser ikke på tale.

"Vi kommer ikke til at sætte en dato for grænsespørgsmålet i morgen, det er for tidligt," siger statsminister Mette Frederiksen (S) sent onsdag aften ifølge flere medier.

Noget tyder dog på, at der er meget at forhandle om i dag, og hos både Venstre, Konservative, Liberal Alliance og De Radikale ønsker man en klar plan for, hvornår grænsebommene igen kan slås op, så særligt sommerindustrien ved, om de kan få glæde af turismen.

Rapport: Serviceerhverv sparker hjulene i gang
Under forhandlingerne onsdag eftermiddag var både eksperter fra Statens Serum Institut (SSI) og fra den økonomiske ekspertgruppe til stede til at besvare spørgsmål fra alle partier. Begge ekspertgrupper udkom onsdag eftermiddag med hver deres rapport.

I SSI’s rapport konkluderes det først og fremmest, at "det er overvejende sandsynligt, at epidemien dør ud af sig selv, såfremt den nuværende grad af nedlukning fortsætter", mens en genåbning bestående af en såkaldt grundblok af genåbningsinitiativer kan foretages, uden at smittetrykket eksploderer. Læs mere her.

Den økonomiske ekspertgruppe peger på, at hjulene kommer bedst i omdrejninger, hvis serviceerhvervene åbnes først.

”Det er storcentre, cafeer og restauranter, hvor man kan sige, at der er en væsentlig samfundsøkonomisk effekt på beskæftigelse og indkomst, hvis man kan åbne,” siger Torben Andersen, økonomiprofessor og formand for ekspertgruppen til DR.

Regering fremlægger beregninger efter kritik
Regeringen er blevet kritiseret for manglende åbenhed i forhold til mange af de beregninger, der ligger til grund for nedlukningen og den gradvise genåbning af landet. Men det skal der nu laves om på, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

”Viden om coronaepidemien udvikler sig løbende, og det er afgørende med grundig og sundhedsfagligt velfunderet rådgivning, samtidig med at der er åbenhed om alle data og beregninger, så de kan efterprøves,” siger han i en pressemeddelelse.

Onsdag eftermiddag stillede et flertal af partier uden om regeringen sig bag et ”åbenhedsmanifest”, der afkrævede regeringen at give offentligheden et mere fyldestgørende indblik.

”Statsministerens mørklægning og hemmeligholdelse af data er helt uacceptabel, når så afgørende beslutninger for vores samfund skal træffes,” skrev Venstres politiske ordfører blandt andet på Twitter.

Wammen har ikke covid-19
Finansminister Nicolai Wammen (S) er ikke smittet med coronavirus. Onsdag kom det ellers frem, at han havde symptomer på coronavirus, hvorfor han måtte indstille sit arbejde midlertidigt.

Siden er han blevet testet negativ, skriver han på Facebook.

Antal smittede

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Forhandlingerne om genåbningens fase to ventes at fortsætte torsdag på Marienborg. Statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort det klart, at partierne skal nå frem til en aftale torsdag.
  • Klokken 13.00: Finansminister Nicolai Wammen (S) er kaldt i samråd om regeringens strategi for Danmarks økonomi. Samrådet ventes at være lukket for tilhørere, men ventes livestreamet.
  • Klokken 14.00: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over, hvor mange personer der er indlagt med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet.

Forrige artikel Eksperter: Ekstra udligningsmilliarder ender i kommunernes sparegris Eksperter: Ekstra udligningsmilliarder ender i kommunernes sparegris Næste artikel Klimarådet vil med 14 forslag til ”akut klimapolitik” sætte gang i dansk økonomi Klimarådet vil med 14 forslag til ”akut klimapolitik” sætte gang i dansk økonomi
Professor guider: Derfor er EU-topmødet vigtigt

Professor guider: Derfor er EU-topmødet vigtigt

TOPMØDE: Professor Marlene Wind gennemgår de væsentligste punkter før EU-topmødet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) skal forhandle om EU's syvårsbudget og genopretningsfonden.