Dagens overblik: Støjberg går mod DF – vil udvide integrationsuddannelse

POLITISK OVERBLIK: Danmark sender flere udlændinge hjem med penge på lommen fra staten, mens Inger Støjberg (V) vil have mere fart på integrationsgrunduddannelsen. Få overblikket. 

Her er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ved at grave ud til de nye lokaler til Udlændingestyrelsen i Næstved. 
Her er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ved at grave ud til de nye lokaler til Udlændingestyrelsen i Næstved. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Integrationsgrunduddannelse (IGU) er på Dansk Folkepartis dødsliste.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder den omdiskuterede uddannelse for "intet mindre end en succes" – og den skal ikke bare fortsætte, når den udløber i 2019. Den skal ifølge Jyllands-Posten også udvides, så endnu flere flygtninge og familiesammenførte bliver integreret på det danske arbejdsmarked, mener ministeren:

"Der er vores klare indstilling, at IGU’en skal fortsætte. Og måske skal vi i virkeligheden også se på, om endnu flere kan blive omfattet."

Dansk Folkeparti raser over "Støjbergs helt håbløse slingrekurs": "Menneskeligheden er åbenbart dømt til at begå sine fejl igen og igen," siger udlændingeordfører Martin Henriksen til avisen.

Flere udlændinge tager hjem med støtte
Cirka 150 personer fik repatrieringsstøtte i 2014 og 2015, mens antallet af flygtninge og indvandrere, der rejser hjem med lommepenge fra de danske myndigheder, steg til over 300 i 2016 og 2017.

Tendensen ser ud til at fortsætte i 2018, hvor 232 personer har taget imod den særlige støtte frem til udgangen af august, skriver Kristeligt Dagblad.

Udviklingen glæder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

"Mit fokus er, at de mennesker, der kan rejse hjem og måske aldrig er faldet til i Danmark, får en mulighed for at begynde forfra i deres hjemland. Hvis man ikke er faldet til her, giver det ingen mening, at man skal være her.”

København løber stærkest
Væksten i Danmark har ikke lige meget fart på alle steder. For de værdier, der skabes i det danske samfund, kommer i stigende grad fra hovedstadsområdet, der har mere fart på end resten af landet.

Det skriver Berlingske i dag.

Mens Region Hovedstaden i 1993 stod for 34,52 procent af BNP, står regionen for 40,81 i 2016, der er de seneste BNP-tal hos Danmarks Statistik.

"Når værdiskabelsen stiger i København, så kommer det hele landet til gode via skat og udligningssystemer. Vi er et samlet land og samlet folk, så tingene hænger sammen," siger professor og tidligere vismand, økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen om udviklingen.

Minister overvejer at styrke Arbejdstilsyn
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i kølvandet på ekspertudvalgets anbefalinger til et forbedret arbejdsmiljø klar til at diskutere, om Arbejdstilsynet skal tilføres flere penge.

”Jeg er helt åben over for at diskutere, hvordan vi fremadrettet kan sikre et mere slagkraftigt arbejdstilsyn, som ikke er præget af stop and go-bevillinger, som skiftende regeringer har udsat Arbejdstilsynet for,” siger Troels Lund Poulsen til Altinget.

De seneste år er Arbejdstilsynet blevet beskåret med 100 millioner kroner. Derfor er der brug for et tilsvarende beløb til Arbejdstilsynet, mener LO.

Læs også

Dropper Danske Banks lokaler
Man skal ikke kaste med sten, når man bor i et glashus, lyder en klassisk talemåde ... Om udviklingsorganisationen Oxfam Ibis bor i et glashus, ved undertegnede skribent egentlig ikke.

Men de bor i hvert fald og betaler husleje hos Danske Bank, som Oxfam Ibis selv har kørt kampagnen 'Drop (u)Danske Bank' mod, skriver Altinget. Lejemålet er via Danida Pension, som er ejet af Danske Bank.

Det får Dansk Folkeparti til at kalde organisationen "hyklerisk". Og efter at Altinget kontaktede Oxfam Ibis om lejemålet, tog organisationen en hurtig beslutning – og nu er organisationen på jagt efter nye lokaler til sit sekretariat, når lejemålet kan opsiges i 2020. 
 
Det sker i dag:

  • Klokken 11.45: Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama besøger Syddansk Universitet i Kolding. Her mødes han med nogle af universitets studerende og en række gæster fra erhvervslivet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00