Dagens overblik: Støjberg melder afbud til slutmøde om omdiskuteret FN-migrantpagt

NYHEDSOVERBLIK: Det er endnu uvist, hvem der skal repræsentere Danmark, når regeringen efter planen tilslutter sig FN's pagt om migration. Og så forhandler regeringen med Litauen om at bygge et nyt fængsel. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til et overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Regeringen ved endnu ikke, hvem der skal deltage i næste uges topmøde i Marrakesh, hvor Danmark efter planen skal tilslutte sig FN's nye migrationspagt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen var det oprindeligt planen, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skulle repræsentere Danmark. Men nu skal hun ikke afsted alligevel:

"Jeg har ikke tidligere deltaget i den slags konferencer, og jeg ser heller ikke mig selv som deltager i den her," siger hun til Jyllands-Posten.

Det er ellers Udlændinge- og Integrationsministeriet, der sammen med Udenrigsministeriet har været med til at forhandle migrationspagten på plads. Regeringen overvejer nu, om det i stedet skal være udviklingsminister Ulla Tørnæs, der efter planen skulle have ledsaget Støjberg, som skal repræsentere Danmark. Men det kan Udenrigsministeriet endnu ikke bekræfte overfor Jyllands-Posten.

DF stemmer for sparekrav på velfærd
Med aftalen om næste års finanslov accepterer Dansk Folkeparti at beskære kommunernes velfærdsbevilling med et milliardbeløb de kommende år.

Det skriver Altinget.

Aftalen om en ny finanslov indebærer nemlig, at Dansk Folkeparti stemmer for regeringens såkaldte udgiftslofter. For kommunernes vedkommende betyder det, at de har udsigt til, at bevillingerne til eksempelvis folkeskole, ældrepleje og daginstitutioner år efter år vil blive beskåret med en halv milliard kroner.

"Det kan vi kun anerkende. Men det er de rammer, vi arbejder inden for," siger René Christensen til Altinget.

Læs mere her.

Læs også

Aftale om elbiler er blevet ramt af "Christiansborg-fnidder"
Lige nu står elbiler til at blive dyrere efter årsskiftet. Det er ellers regeringens ønske, at der kan landes en aftale om at forlænge afgiftsfritagelsen for elbiler under 400.000 kroner i yderligere to år.

Men sådan en aftale synes ikke at ligge lige for.

Det skriver Altinget: energi og klima.

Ifølge regeringspartierne spænder oppositionen ben for en aftale, fordi den er gået i valgkamp.

"Det er jo lidt nogle småbeløb, vi sidder og diskuterer, men alle sidder på hver sin kæphest. Der er gået Christiansborg-fnidder i den," siger Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, til Altinget og tilføjer: 

"Der er gået lidt valgkamp i det, hvor ingen vil give sig i stedet for bare at slå til."

Læs, hvad oppositionen siger til den kritik på Altinget: energi og klima.

Regeringen forhandler om nyt fængsel i Litauen
Som et led i fredagens finanslovsaftale skal Danmark arbejde for at finde fængselspladser i udlandet, hvor udvisningsdømte kriminelle kan afsone deres dom. Og det lader til, at Danmark allerede er i fuld gang med at finde et udenlandsk fængsel.

Det skriver DR Nyheder, der har fået bekræftet sine oplysninger af flere anonyme kilder.

Ifølge DR's oplysninger vil udvisningsdømte kriminelle formentlig i fremtiden skulle afsone i et fængsel udenfor Litauens hovedstad, Vilnius. Regeringen er nemlig i færd med at forhandle med Litauen om at bygge et spritnyt fængsel i landet. Forhandlingerne er nået så langt, at der i øjeblikket forhandles om, hvad Danmark vil skulle give til gengæld.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) taler ved en konference for det nye partnerskabsinitiativ Ocean Plastic Forum.
  • Klokken 9.00: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er en af talerne ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens konference 'Consumer Behaviour in a Digitalized World'.
  • Klokken 9.00: Dansk Erhverv er vært for Sundhedspolitisk Topmøde, hvor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager.
  • Klokken 9.15: Greater Copenhagen afholder konferencen 'Greater Copenhagen: En integreret vækstregion – muligheder og udfordringer', hvor minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) og Bertel Haarder (V) deltager.
  • Klokken 12.30: Det Økonomiske Råd kommer i dag med den nye vismandsrapport 'Dansk Økonomi, efterår 2018'.
  • Klokken 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt til samråd om de nye fraværsregler på de gymnasiale uddannelser.
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt til åbent samråd af Udlændinge- og Integrationsudvalget om, hvilke realistiske forslag regeringen har til at løse de problemer, borgerne i Bording oplever på grund af Udrejsecenter Kærshovedgaard.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024