Dagens overblik: Støjbergs bisidder kritiserer folketingsudvalg for brud på ”grundlæggende principper om retssikkerhed”

NYHEDSOVERBLIK: Inger Støjbergs bisidder i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar langer hårdt ud efter det folketingsudvalg, som onsdag modtager resultatet af en ekstern advokatundersøgelse om sagen. Og så er Venstre tæt på at få sit første bud på en afløser for Støjberg. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Velkommen til Altingets korte nyhedsoverblik på en dag i dansk politik, hvor Venstres Inger Støjberg med stor sandsynlighed kommer til at løbe med en del af opmærksomheden.

Et særligt underudvalg i Folketinget får i dag resultatet af den eksterne advokatundersøgelse, som har haft til opgave at vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.

Men stod det til Inger Støjbergs bisidder i sagen, advokaten Nicolai Mallet, burde mødet have været udskudt. Han anmodede i sidste uge at få udskudt mødet til 8. januar. Det skyldes, at han ikke kunne nå at færdiggøre sin kommentar til sagen, som udvalget skal tage stilling til samtidig med advokatundersøgelsen. Det skriver Berlingske.

Mødet blev dog kun rykket en enkelt dag, og det vækker kritik fra Støjbergs bisidder. Det fremgår af en mail, som Berlingske er i besiddelse af.

”Jeg er uforstående over for beslutningen, der er i strid med Underudvalgets egen tidsplan, og opfatter beslutningen som et brud på grundlæggende principper om retssikkerhed for min klient,” skriver Nicolai Mallet ifølge Berlingske.

Er der flertal for en rigsretssag?
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har meddelt, at Venstre vil støtte en rigsretssag, hvis det er anbefalingen fra advokaterne. Men er der et flertal i Folketinget, der er klar til at gå samme vej?
 
Det kan du blive klogere på i dagens udgave af Altingets podcast Ajour, hvor Altingets chefredaktør Jakob Nielsen ser nærmere på, hvordan stemningen er i Folketinget for at indlede en rigsretssag. 

Forsamlingsforbuddet når sit hidtil laveste
Fra i dag er det ikke tilladt være forsamlet mere end fem personer i Danmark. Det er resultatet af de nye restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede tirsdag eftermiddag på et pressemøde i Statsministeriet.

I de seneste par måneder har forsamlingsforbuddet været på 10 personer, men efter en ny muteret version af coronavirussen er kommet til Danmark, frygter sundhedsmyndighederne en stigning i smittetallet, og derfor indsætter regeringen nu yderligere tiltag.

Foruden en sænkelse af forsamlingsforbuddet har regeringen også ændret anbefalingen til afstand. Hvor der tidligere blev opfordret til en meters afstand, bør danskerne nu holde mindst to meters afstand, lød det på pressemødet.

Læs mere om pressemødet eller gense det hele lige her.

Efter pressemødet udsendte transportminister Benny Engelbrecht (S) ligeledes en pressemeddelelse, hvori han opfordrede transportselskaberne til at sikre færre passagere og mere afstand i den kollektive trafik.

Wilbek overvejer næstformandspost
Viborgs borgmester Ulrik Wilbek er tæt på at melde sig på banen som kandidat til posten som Venstres næstformand.

Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Borgmesteren fortæller, at han har fået mange opfordringer og gerne vil overveje, om han skal gå efter at blive Inger Støjbergs afløser.

Han har dog tre krav ifølge Viborg Stifts Folkeblad. Han vil fortsat kunne være borgmester, han vil have en mere tilbagetrukken rolle, end Støjberg har haft, og han stiller kun op, hvis der ikke er modkandidater.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Et underudvalg i Folketinget mødes for at diskutere advokaters vurdering af en eventuel rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) i sagen om adskillelse af asylpar.

Forrige artikel Bornholm har valgt ny borgmester Bornholm har valgt ny borgmester Næste artikel Venstre-borgmester Ulrik Wilbek øjner mulighed for næstformandspost Venstre-borgmester Ulrik Wilbek øjner mulighed for næstformandspost
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.