Dagens overblik: Støttepartier kritiserer regeringen for langsom udmøntning af klimatiltag

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen får kritik for manglende gennemførelse af de grønne tiltag, som blev aftalt i forbindelse med finansloven for 2020. Nyt forslag fra Enhedslisten er i strid med den danske model, siger eksperter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en dugfrisk gennemgang af de politiske nyheder.

I dag starter vi med kritik fra regeringens støttepartier.

Radikale, SF og Enhedslisten langer ud efter regeringen for at være for langsomme, når det kommer til at gøre de grønne tiltag fra dette års finanslov til virkelighed.

Det skriver Politiken.

I finansloven blev der afsat midler til blandt andet en ny grøn fremtidsfond, mere urørt skov og til at fjerne klimaskadelig landbrugsjord. Men ingen af delene er blevet udmøntet endnu.

”Vi har rigtig, rigtig travlt. Jeg er meget frustreret og bekymret over, at vi ikke har fået gennemført mange af de gode initiativer fra finansloven,” siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, til Politiken.

Hendes synspunkt deles af Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, der siger, at det går ”alt for langsomt”, og SF’s klimaordfører, Signe Munk, som bruger ”sløvt” om regeringens arbejde med gennemførelsen af de grønne tiltag.

Regeringen understreger over for Politiken, at der arbejdes så hurtigt som muligt på de grønne tiltag, men coronakrisen har forsinket arbejdet.

Eksperter: EL-forslag i strid med den danske model
Det er i strid med den danske model, når Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, foreslår at give blandt andet sygeplejersker og pædagoger mere i løn.

Sådan lyder vurderingen fra to arbejdsmarkedsforskere ifølge Berlingske.

Dagbladet har talt med Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, og Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

De peger begge på, at Enhedslisten bryder med princippet om, at politikere ikke blander sig i lønspørgsmålet, som traditionelt set fastsættes under overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter.

”Som udgangspunkt rimer det ikke særlig meget på den danske model, at politikerne kommer med penge til en bestemt gruppe. Løn og løndannelse er kernen i vores danske model. Det er noget, parterne selv finder ud af via forhandlinger,” siger Laust Høgedahl til Berlingske.

Konkret foreslår Enhedslisten, at der i forbindelse med de offentlige overenskomstforhandlinger næste år afsættes en pulje på fem milliarder kroner målrettet de lavtlønnede erhverv i den offentlige sektor. Det drejer sig om social- og sundhedsmedarbejdere, sygeplejersker, pædagoger og rengøringspersonale, som med Enhedslistens forslag vil kunne få en årlig lønstigning på cirka 21.000 kroner inklusive pension og feriepenge. Læs mere hos TV 2.

Sveriges statsepidemiolog: Danmark nærmer sig svensk coronastrategi
Der har hidtil været stor forskel på, hvordan Danmark og nabolandet på den anden side af Øresund, Sverige, har håndteret coronavirussen. Mens store dele af de danske samfund er blevet lukket ned, har svenskerne fastholdt en forholdsvis normal hverdag.

Samtidig har Sverige oplevet langt flere dødsfald per indbygger end Danmark.

På trods af det fastholder Sverige statsepidemiolog, Anders Tegnell, i et interview med DR Nyheder, at svenskerne har valgt den rigtige strategi mod coronavirussen. Faktisk begynder andre lande i Europa nu at følge det svenske eksempel, heriblandt Danmark, tilføjer han med henvisning til, at Danmark er begyndt åbne samfundet igen.

Læs hele interviewet hos DR.

Corona får trafikselskaber til at bløde
Trafikselskaberne, der driver bus- og togtrafikken i landets regioner og kommuner, står til at miste 1,6 milliarder kroner i år ifølge et notat fra Midttrafik.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Det økonomiske tab skyldes både en mindre brug af offentlig transport under coronakrisen og de ekstraomkostninger, som krisen har medført for trafikselskaberne.

Situationen vækker bekymring hos SF, der foreslår, at der sikres en akut økonomisk hjælp til selskaberne, så de får ”pengene tilbage krone for krone”.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Regeringen drøfter genåbningens næste fase med lederne af partierne i Folketinget.
  • Landets domstole åbner igen som del af første fase af genåbningen af Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00