Dagens overblik: Støttepartier vil hente afghanske flygtninge, og sygeplejersker har ikke prioriteret grundløn i 13 år

Ifølge SF og Enhedslisten skal Danmark følge britisk eksempel og tage imod afghanske flygtninge. Altingets politiske kommentator Erik Holstein ser tilbage på Khaders karriere i politik. Sygeplejerskerne har siden 2008 ikke prioriteret at forhandle om en bedre grundløn. Få morgenoverblikket.

Danmark bør hjemtage minimum 2.000 afghanske flygtninge, hvis det står til Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. 
Danmark bør hjemtage minimum 2.000 afghanske flygtninge, hvis det står til Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på en håbefuld morgen, hvor 84 evakuerede fra Afghanistan er landet med et fly fra Pakistan til Danmark.

Hovedparten af de evakuerede er afghanere, der har arbejdet for Danmark, men der er også danskere ombord, fortæller Udenrigsministeriet til Ritzau via Politiken.

Støttepartier vil hente afghanske flygtninge

Ifølge SF og Enhedslisten skal Danmark følge britisk eksempel og tage imod afghanske flygtninge. Det skriver Jyllands-Posten.

Onsdag fortalte Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at den britiske regering vil tilbyde asyl til op mod 20.000 afghanske flygtninge over de kommende år. Kvinder, børn og minoriteter vil blive prioriteret.

Enhedslistens politisk ordfører, Mai Villadsen, fortæller til avisen, at Danmark bør hjemtage minimum 2.000 afghanske flygtninge. Hvis det står til SF, skal 300 afghanske flygtninge hjælpes til Danmark ”øjeblikkeligt”, siger politisk ordfører Karsten Hønge til avisen.

Også Radikale synes, Folketinget skal arbejde for at hjælpe afghanske flygtninge. De mener dog, det bør ske gennem FN’s kvotesystem, så FN kan vurdere, hvem der har mest brug for hjælp, siger politisk ordfører Andreas Steenberg til Jyllands-Posten.

Læs også

Sygeplejerskerne har ikke prioriteret grundløn

På forsiden af Politiken kan man læse, at sygeplejerskerne siden 2008 ikke har prioriteret at forhandle om en bedre grundløn. I stedet har de vægtet tillæg til sygeplejersker, der er specialiserede eller har høj anciennitet.

"Dansk Sygeplejeråd har over en lang årrække simpelthen ikke prioriteret deres medlemmers grundløn, og derfor klinger det hult, når de påstår, at deres grundløn er urimeligt lav," siger Flemming Ibsen, som er professor emeritus i løn- og arbejdsforhold på Aalborg Universitet, til avisen.

Ifølge formand i Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen handler det om, at sygeplejerskerne har forsøgt at prioritere kronerne, hvor de har fået mest værdi for dem.

”Vores oplevelse har været, at det har været alt for dyrt at lægge de meget små procenter, vi har forhandlet om, på grundløn,” siger hun til Politiken.

Konflikten om sygeplejerskernes løn kører på niende uge, og senest har Danske Regioner slået fast, at løsningen ikke findes ved forhandlingsbordet.

Holstein om Khader-exit

Onsdag valgte Konservative at ekskludere Naser Khader fra partiet. Det skete, efter advokatundersøgelser kunne bekræfte alvoren i anklagerne om krænkelser mod Khader.

Nu ser Altingets politiske kommentator Erik Holstein tilbage på Khaders karriere i politik. Ifølge Holstein opfyldte Khader et ”skrigende behov”, da han først kom frem i slutningen af 90’erne.

”Han skabte en tro på, at den nye generation af indvandrere ville tilslutte sig det danske samfunds normer. At der var håb for integrationen,” skriver Holstein blandt andet i analysen, som du kan læse på Altinget her.

Dommer-kontrovers i Messerschmidt-sag 

I et Facebook-opslag antydede Morten Messerschmidt (DF) tirsdag, at byretsdommer Søren Holm Seerup har haft politiske motiver i Meld-sagen, hvor Messerschmidt fredag blev idømt seks måneders betinget fængsel – en sag, som politikeren efterfølgende ankede.

Flere end 20 skærmbilleder skulle ifølge politikeren vise, at dommeren har liket og kommenteret indhold om Dansk Folkeparti eller Morten Messerschmidt.

Formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, siger til Jyllands-Posten, at han ikke har ”det mindste belæg for at tro, at min kollega skulle være forudindtaget".

Avisen har også talt med Morten Messerschmidt, som forsvarer sit opslag:

”Det er væsentligt, at man kan føle sig sikker på, at man får en upartisk behandling, når man stilles for en domstol. Hvad retsvirkningen skal være, må andre vurdere. Men jeg synes, at det er grove sager, som jeg er blevet forelagt her.”

Færre mails skal slettes i minksag

Tidligere blev mailindbakker for medarbejdere i Miljøministeriet og Fødevareministeriet slettet 90 dage efter sidste arbejdsdag. Nu er der ingen slutdato. 

Det sker for at sikre, at kommissionen, der skal undersøge beslutningen om at aflive alle mink i Danmark, kan få adgang til relevante medarbejderes mails, oplyser ministerierne til Altinget.

Flere partier har sat pres på at få nye retningslinjer om sletning af mails, efter flere kommissionsformænd har udtrykt bekymring over, at deres undersøgelser er blevet svækket af, at mails er forsvundet. 

Det sker i dag:

  • Andendagen på Konservatives sommergruppemøde i Fredensborg.
  • Kulturmødet Mors 2021 løber fra torsdag den 19. til og med lørdag den 21. august. Den nyudnævnte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen deltager.
  • Klokken 7.30: 84 evakuerede fra Afghanistan - heriblandt primært lokalt ansatte og afghanske tolke - forventes at lande i Københavns Lufthavn.
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om serieafpresser, som med politiets vidende groft har afpresset eller forsøgt at afpresse 169 kvinder.
  • Klokken 13: Folketingets Social- og Ældreudvalg har social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om udfordringer med Familieretshuset.
  • Klokken 15: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er i samråd i Sundhedsudvalget om femårsfristen for klager over autoriserede sundhedspersoner.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00