Dagens overblik: Støttepartier vil lukke mere ned, og advokater er klar med anbefaling om Støjberg-rigsret

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har indkaldt partilederne til møde om coronasituationen. Og i morgen får Folketinget advokaternes vurdering af, om Støjberg vil kunne dømmes ved en rigsret. Få hele det politiske overblik her.

Velkommen til den korte gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik denne tirsdag, hvor corona igen deler partierne, og hvor et ministerium har fået ny departementschef.

Men vi begynder igen hos Venstre. For i morgen klokken 9.30 forventes Folketinget at få besked fra de to advokater, som er hyret til at give deres vurdering af sagen om den ulovlige instruks om at adskille alle unge asylsøgende par. Det skriver Berlingske

Et udvalg i Folketinget har bedt advokaterne vurdere, om der med afsæt i Instrukskommissionens beretning er grundlag for at rejse en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for hendes ageren i sagen.

Blå partier ville have en anden ekspert
Der har i udvalget været uenighed om, hvilken type advokater man skulle få rådgivning fra. Ifølge Berlingske foreslog Advokatsamfundet to advokater med særlig ekspertise inden for it-ret og konkurs – det er de to, der er blevet valgt.

I blå blok kæmpede flere for også at få råd fra en advokat med strafferetlig ekspertise, men blev underkendt.

”Det er dybt bekymrende – specielt for en så alvorlig sag som denne,” siger formand for Retsudvalget, Preben Bang Henriksen (V), der selv er advokat.

Læs mere her.

Vil lukke landet mere ned
Der kom ikke nye restriktioner ud af det møde, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) mandag holdt med de andre partier. Men regeringen har nu indkaldt partileerne til et nyt møde i dag klokken 11.30, skriver Ritzau.

Bekymringen for den nye ekstra smitsomme variant af coronavirussen får både SF og Enhedslisten til at kræve mere nedlukning af landet.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Begge partier ønsker nedlukning af børnehaver og vuggestuer, dog med mulighed for nødpasning. SF ønsker desuden forsamlingsforbuddet sat ned fra ti til fem, og Enhedslisten foreslår indrejseforbud fra alle lande – ikke kun Storbritannien.

EU-formandskab vil rejse danske hadesager
Fra 1. januar overtog Portugal formandskabet for EU, og landets premierminister har tænkt sig at bruge de næste seks måneder på at sætte danske hadesager på dagsordenen. Det fortæller han i et interview med Altinget.

Premierminister António Costa og hans regering vil fremme EU’s sociale søjle og forstærke migrationspolitikken med mere fokus på den enkeltes behov.

Læs interviewet her.

Ny departementschef
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nu fundet den nye departementschef, der skal afløse Per Okkels, som har besluttet at gå på pension. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ny mand på posten bliver Svend Særkjær, som hidtil har været regionsdirektør i Region Hovedstaden. Han har tidligere været regionsdirektør i Region Nordjylland og afdelingschef i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Løkke: Jeg bliver væltet af henvendelser
Lars Løkke Rasmussen har givet sit første interview, siden han annoncerede sit exit fra Venstre. Det blev i programmet 'Løkkefonden' på DK4 med værten Bubber, der også sidder i bestyrelsen for Løkkefonden.

I interviewet siger Løkke, at han endnu ikke aktivt har spurgt konkrete folk, om de vil være med i et politisk samarbejde, men at han nu efter udmeldelsen har "sin frihed" til at gøre det.

Han fortæller også, at han "bliver væltet med henvendelser i øjeblikket" fra folk, der støtter hans ide om et midterprojekt. og at han ikke har tænkt sig at stoppe i politik "på den korte bane".

Det sker i dag

  • Klokken 11.30: Folketingets partiledere er indkaldt til møde om den aktuelle coronasituation med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Forrige artikel Magnus Heunicke ansætter ny departementschef Magnus Heunicke ansætter ny departementschef Næste artikel Se corona-pressemødet: Se corona-pressemødet: "Bliv derhjemme"
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.