Dagens overblik: Stor udskiftning i medarbejdere har svækket Finanstilsynet

NYHEDSOVERBLIK: Svingdøren snurrer hos Finanstilsynet, og det går ud over evnen til at holde øje med bankerne, mener eksperter. Og så er Henrik Dahl blevet vraget. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Stor udskiftning i Finanstilsynets medarbejdere har svækket tilsynet med landets banker, mener eksperter.
Stor udskiftning i Finanstilsynets medarbejdere har svækket tilsynet med landets banker, mener eksperter.Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en historie fra finans.dk, der har fået indblik i personaleudskiftningen i Finanstilsynet.

Siden 2006 har tilsynet i gennemsnit udskiftet 16,7 procent af sine medarbejdere om året, men i nogle år når tallet helt op mellem 20 og 28 procent. Til sammenligning er gennemsnitstallet for samme periode 12,1 procent for hele staten.

Den store udskiftning går ud over Finanstilsynets evne til at holde øje med de danske banker, siger eksperter.

"Det er svært at komme udenom, at den høje personaleomsætning kan influere på tilsynets arbejde i negativ forstand. For det tager tid at opbygge den viden og erfaring, som er nødvendig at besidde i en virksomhed som Finanstilsynet, fordi det udøver tilsyn med nogle banker, som er meget komplicerede," siger Jesper Rangvid, der er professor på CBS, til Finans.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, hæfter sig ved, at tallet for udskiftningen af medarbejdere er faldet de seneste to år, og det nu er nede på et niveau, hvor det ikke er ødelæggende for tilsynsarbejdet.

Henrik Dahl er blevet fravalgt
LA's folketingsmedlem Henrik Dahl ville gerne overtage Mette Bocks spidskandidatur i Sydjyllands Storkreds.

Men det ønske delte Liberal Alliances medlemmer i kredsen ikke med ham.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Henrik Dahl tabte mandag aften valget om at blive spidskandidat til Folketinget. Det bliver i stedet byrådsmedlem i Varde Steen Holm Iversen, der skal stå øverst på stemmesedlen i Sydjylland.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock var som spidskandidat Liberal Alliances absolutte stemmesluger i kredsen. Hun fik 11.588 personlige stemmer ved folketingsvalget i juni 2015. Henrik Dahl fik 2.902 personlige stemmer, mens den nye spidskandidat, Steen Holm Iversen, fik 451.

Ifølge Altingets seneste mandatprognose står Liberal Alliance kun til at vinde et enkelt mandat i Sydjyllands Storkreds.

Løkke langer ud efter USA
I en ny rapport advarer den amerikanske præsidents, Donald Trumps, økonomiske rådgivere mod at indføre lignende samfundsmodeller, som man ser i nordiske lande som Danmark.

Ifølge rådgiverne er amerikanernes levestandard nemlig højere end indbyggerne i de nordiske lande.

Men den opfattelse deler statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke, og mandag gik han til tasterne på Facebook for at svare igen på rapporten.

"Jeg deltager til enhver tid i en konkurrence med amerikanerne om, hvem der har den bedste samfundsmodel: Danmark eller USA? For jeg ved, at Danmark ville vinde HVER gang. Modsat USA har vi nemlig i Danmark fundet en god balance mellem frihed og fællesskab," skriver han.

Socialdemokratiet stemmer gult til krav om håndtryk
Selvom Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har talt imod regeringens forslag om at gøre håndtryk lovpligtigt i forbindelse med de nye statsborgerskabsceremonier, vil Socialdemokratiet ikke stemme imod forslaget.

Det skriver Berlingske.

Partiet vil nemlig hverken stemme for eller imod, fortæller partiets indfødsretsordfører, Astrid Krag, til avisen:

"Det er samlet set en rigtigt god aftale, så derfor vil vi ikke stemme imod. Det er det, vi signalerer klart ved at stemme gult – at vi er glade for aftalen i sin helhed, og at vi glæder os vældig meget til de her ceremonier, men vi har gjort det klart – også over for Støjberg på de indre linjer – at vi mener, det er forkert at lovgive om håndtryk."

Frederiksen indhenter Thulesen i ny partiledermåling
Både Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, indtager førstepladsen i en ny partiledermåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

I meningsmålingen er vælgerne blevet bedt om at vurdere, hvordan partilederne klarer sig. Her går skalaen fra -5, der er bundkarakter, til 5, der er topkarakter. 

Her har både Thulesen og Frederiksen scoret 1,6, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fået en delt tredjeplads sammen med politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper og SF-formand Pia Olsen Dyhr med 0,9 i karakter.

Læs også

Populær grønlandsk stemmesluger trækker sig
Vi afslutter dagens overblik med en historie fra Grønland, hvor den populære partiformand Sara Olsvig trækker sig fra sin formandspost for partiet Inuit Ataqatigiit (IA) og forlader politik.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq ifølge Ritzau.

Sara Olsvig fik flest personlige stemmer ved landstingsvalget på Grønland i april, men nu siger hun farvel til politik i protest.

"Beslutningen er kommet gradvist og har været undervejs i et stykke tid. Det er blevet stadig klarere for mig, at arbejdet i det nuværende politiske klima ikke stemmer overens med min integritet," siger Sara Olsvig til Sermitsiaq ifølge Ritzau.

Det er blandt andet sagen om dansk støtte til en udbygning af Grønlands lufthavne, der har været med til at påvirke det politiske klima, fortæller Sara Olsvig.

Det sker i dag

  • Klokken 12.30: Regeringen skal mødes med Dansk Folkeparti i Finansministeriet om finansloven for 2019. Parterne skal drøfte ældre og pension.
  • Klokken 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i samråd om lærlinge på store byggerier.
  • Klokken 14.15: Storbritanniens premierminister, Theresa May, taler ved den officielle åbning af Nordisk Råds 70. session. Efterfølgende vil hun mødes særskilt med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
  • Klokken 15.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om ventetid i værgemålssager. 
  • Klokken 15.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om regeringens handlingsplan for psykiatrien.
  • Klokken 16.00: Finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om besparelserne på uddannelsesinstitutionerne.
  • Klokken 16.00: HK/Privat og Google – sammen med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) – skyder gang i et nyt partnerskab, der skal efteruddanne nogle af landets 250.000 kontoransatte i digitale færdigheder.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00