Dagens overblik: Storbritannien vil bede om udskydelse af Brexit – og det kaos gider Enhedslisten ikke

NYHEDSOVERBLIK: For tredje dag i træk stemte de britiske politikere om Brexit. Denne gang blev resultatet et ja til at udsætte Brexit. Herhjemme har Brexit-kaosset også fået Enhedslisten til at udskyde ønsket om et Daxit. Få dit overblik her.

Theresa May fik torsdag et ja fra de britiske politikere til at udskyde Brexit.
Theresa May fik torsdag et ja fra de britiske politikere til at udskyde Brexit.Foto: Jessica Taylor/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik.

Torsdag aften vedtog det britiske parlament med stort flertal, at man vil bede EU om en udsættelse af den endelige dato for Brexit, skriver blandt andet TV 2.

Regeringen endte med at få et solidt flertal for at bede EU om en forlængelse, så Storbritannien ikke ryger ud af EU 29. marts 2019 uden en aftale.

Premierminister Theresa May vil i næste uge bede parlamentet om for tredje gang at stemme om den skilsmisseaftale, hun har indgået med EU, der allerede er nedstemt to gange. 

Lykkes det at få aftalen godkendt, bliver der kun tale om en kort, teknisk udsættelse frem til 30. juni 2019 for at have tid til at få lovgivningen på plads.

Dermed når briterne ikke at udtræde af EU inden europaparlamentsvalget i maj, men de kan stadig nå at forlade Unionen før første samling i det nye Europa-Parlament i starten af juli. 

Læs alle Altingets artikler om Brexit her

Enhedslisten vil udskyde Daxit-afstemning
Forløbet omkring den britiske Brexit-proces har sat tanker i gang hos Enhedslisten i Danmark.

Dagen efter briternes folkeafstemning, der endte med et 'leave' i 2016, krævede Pernille Skipper ellers en exitafstemning i Danmark inden for et år. Men det var en fejl, erkender hun i dag over for Jyllands-Posten.

"Vi stiller ikke op med et krav om en folkeafstemning. Vi stiller i stedet op for at ændre EU indefra," siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Som det sidste parti i Folketinget forlader Enhedslisten dermed synspunktet om, at der bør udskrives en snarlig folkeafstemning, der kan sende Danmark ud af EU.

Det sker midt i det britiske kaos om Brexit og kort før valget til Europa-Parlamentet den 26. maj, hvor Enhedslisten for første gang vil være på stemmesedlen.

Nye Borgerlige langer ud efter DF's EU-politik  
Hvis Nye Borgerlige træder ind i Folketinget efter valget, vil der dog helt sikkert være ét parti, der vil ud af EU - nemlig Nye Borgerlige, der i et interview med Altinget: eu langer ud efter Dansk Folkeparti.

”Det, der adskiller os fra andre, det er, at vi klart siger, at vi vil helt ud af EU. Det har udviklet sig til et projekt, der går ud på at opløse de europæiske nationalstater,” siger EU-ordfører Jeppe Juhl til Altinget.

Landbruget milevidt fra mål
Landbrugspakkens frivillige tiltag – også kaldet de kollektive virkemidler – vækker igen store problemer.

Denne gang er det landmændenes etablering af minivådområder, som slet ikke er kommet op i omdrejninger, viser et nyt baggrundsnotat fra KL, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Her fremgår det, at kun cirka 40 landmænd har ansøgt om at etablere et minivådområde i 2018. Ifølge Landbrugsstyrelsen skal der etableres over 1.000 minivådområder, hvis kvælstofudledningen gennem kollektive virkemidler skal i mål.

”Det er bekymrende få ansøgninger. Man får svært at nå i mål med de kvælstofreduktioner, som landbrugspakken stiller i udsigt, hvis ikke det her ændrer sig snart,” vurderer seniorforsker og biolog fra Aarhus Universitet Carl Christian Hoffmann over for Altinget.

Landbruget vil være CO2-neutralt i 2015
I 2050 skal det danske fødevareerhverv ikke udlede flere klimagasser, end det optager, lyder ny vision i Landbrug & Fødevarer. Det skriver Altinget.

“Derfor tager vi nu et historisk skridt, der skal sikre danske løsninger på globale udfordringer: Vores erhverv skal være klimaneutralt senest i 2050. Hele vejen fra jord til bord,” siger administrerende direktør Anne Lawaetz Arhnung i en pressemeddelelse.

Løkke møder rød klimaoffensiv med omfavnelse
Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er gået i offensiven på klimaområdet, men Lars Løkkes strategi ser ud til at være en retorisk omfavnelse af de røde tiltag på klimaområdet.

Den strategi ser Ajour, der er Altingets daglige podcast, nærmere på i dagens udsendelse.

Læs også

Det sker i dag

Klokken 9:00: Folketingets Finansudvalg har fredag finansminister Kristian Jensen (V) i åbent samråd om finansieringen af regeringens sundhedsreform. 

Klokken 12:00: Fredag er ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgere på landets videregående uddannelser, som ønsker at blive vurderet på andet end blot gymnasialt karaktergennemsnit.

Klokken 15.00: Forhenværende konservativ generalsekretær John Wagner er klar med sin bog "Schlüters politiske testamente", som præsenteres ved en reception på forlaget Gyldendal. Læs hele Altingets interview med Poul Schlüter i anledning af bogen her

Hele dagen: I går, torsdag, blev den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg nomineret til Nobels Fredspris. Og fredag strejker indbyggere i byer over hele verden for klimaet. Strejkerne, som bliver ledt an af klimabekymrede elever, ventes at finde sted i over 100 lande. Natten til fredag dansk tid startede elever i New Zealand og Australien strejkerne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00