Dagens overblik: Strejkende sygeplejersker møder tavshed fra regeringen

Kurt Westergaard er død, forskere afslører "absurde" valgskævheder, og Benny Engelbrecht skal i samråd efter ny Femern-analyse. Få mandagens nyhedsoverblik.

Sygeplejerskerne er ikke slået igennem muren til Christiansborg, vurderer politisk kommentator Hans Engell.<br>
Sygeplejerskerne er ikke slået igennem muren til Christiansborg, vurderer politisk kommentator Hans Engell.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasRasmus Straka Skjødt

Velkommen til en ny uge i dansk politik og til et rids af mandagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med de strejkende sygeplejersker, som møder "larmende tavshed" fra regeringen. Det skriver Berlingske.

Avisen har forsøgt at få en række af Socialdemokratiets ordførere i tale for at høre, hvorvidt partiet mener, at man kan komme til et punkt, hvor man er nødt til at gribe ind politisk. Én er vendt tilbage, erhvervsordfører Orla Hav (S), som siger, at "det er uden for min lønramme at vurdere det".

Politisk kommentator og tidligere konservativ politiker Hans Engell mener, at sygeplejerskerne ikke er slået igennem muren til Christiansborg. Dansk Sygeplejeråd skal derfor ikke forvente, at de store, regeringsbærende partier pludselig vil stå klar med et stort politisk indgreb.

"Jeg tror, at konflikten kommer til at køre flere uger endnu, før der kommer et politisk indgreb, og det vil formentlig blive et indgreb, der tager udgangspunkt i det seneste mæglingsforslag, der blev aftalt," siger Hans Engell til Berlingske.

Kurt Westergaard er død
Satiretegner Kurt Westergaard er død i en alder af 86 år. Han blev offentlig kendt i 2005, da han tegnede én af de i alt 12 karikaturer af den islamiske profet Muhammed i Jyllands-Posten.

Det udløste en diplomatisk krise mellem Danmark og dele af den muslimske verden. Muhammedkrisen førte til, at Kurt Westergaard i de sidste mange år af sit liv måtte leve under beskyttelse af livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

"Kurt blev en frygtløs ambassadør for den version af den uindskrænkede ytringsfrihed, som Voltaire, den franske filosof, berømt et hundrede år tidligere havde defineret," skriver David Trads i sin nekrolog i Altinget.

Kurt Westergaard efterlader sin kone, fem sammenbragte børn, ti børnebørn og et oldebarn.

Forskere afslører "absurde" valgskævheder
I 20 kommuner fik partier flere stemmer ved seneste kommunalvalg, men endte med færre pladser i kommunalbestyrelsen, end andre partier. Det skriver Altinget, som omtaler en undersøgelse af forskerne Jørgen Elklit og Ulrik Kjær.

"I en række situationer får vi nogle absurde resultater, som ikke passer særlig godt med princippet om, at der skal være proportionalitet mellem antal stemmer og antal mandater," siger Jørgen Elklit til Altinget.

Forskerne har opdaget, at Socialdemokratiet og Venstre primært får gavn af skævhederne, som vil kunne håndteres ved at lave mindre justeringer af teknikken bag mandatfordelingen, som vil sikre større retfærdighed.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) siger i et skriftligt svar til Altinget, at "det er i sidste ende en politisk beslutning, hvordan man ser på fordele og ulemper ved de forskellige metoder, og umiddelbart har jeg ikke planer om at ændre de nuværende regler".

Dansk Beredskab: Danmark bør lære af oversvømmelser i Tyskland
Oversvømmelserne i Tyskland og Belgien bør få Danmark til at forberede sig bedre mod flere ekstreme vejfænomener som følge af klimaforandringerne. Det siger sekretariatschef ved Danske Beredskaber Bjarne Nigaard til Berlingske.

"Der er forhåbentlig ikke risiko for, at vi får vand i helt så store og forfærdelige mængder, som de har fået i Tyskland. Men vi kan sagtens få rigtig meget vand, som på de forkerte steder kan betyde store ulykker og være til stor fare for liv og værdier," siger han til Berlingske.

Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af alle de kommunale beredskabsenheder, mener, at der skal bruges flere penge på udstyr og øvelser som kan forebygge mod oversvømmelser som den i Tyskland, der ifølge Berlingske har kostet mindst 184 menneskeliv.

Venstre og SF afkræver svar efter ny Femern-analyse
Flere politikere er bekymrede for Femern-projektet. Det skriver Børsen, efter at en ny analyse fra rådgivningsfirmaet Cowis viser, at der rekrutteringsproblemer i forbindelse med byggeriet.

Næstformand i Transportudvalget og tidligere trafikminister Hans Christian Schmidt (V) vil hurtigst muligt have svar fra transportminister Benny Engelbrecht (S), som han har kaldt i samråd.

I stedet for et samråd foreslår SF's transportordfører Karsten Hønge, at politikerne inviterer de lokale arbejdsmarkedsråd, arbejdsgiverne, politikerne, erhvervsskolerne, fagforeningerne og Cowi til halvdagskonference på Christiansborg til september for at komme nærmere en løsning.

"En sådan konference ser jeg sådan set noget mere perspektiv i, og jeg synes, vi meget hurtigt skal få sat det op," siger han til Børsen.

Byrødder udsættes for chikane og rå tone
Chikane er daglig kost for lokalpolitikere. Det viser en rundspørge blandt 634 byrødder, som DR har foretaget.

Seks ud af ti byrødder, som er aktive på sociale medier, har oplevet en hård tone rettet imod dem selv personligt, og fire ud af ti har oplevet chikane såsom tilråb, hærværk, trusler på livet, chikane af seksuel karakter, ligesom deres familier også er blevet chikaneret.

De oplevelser, som kommunalpolitikere bringer frem, bekymrer kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

"I forvejen er det ikke supernemt at skaffe kandidater. Så hvis chikanen og den rå tone skræmmer nogen væk, er det nogen, vi dybest set ikke kan undvære," siger han til DR. 

Det sker i dag:

  • Klokken 8: Sygeplejerskerne startede deres strejke med en demonstration på Dronning Louises Bro.
  • Hele dagen: I dag starter Youth 20 i Milano, hvor unge har mulighed for at udtrykke deres visioner og idéer til G20-landenes stats- og regeringschefer. Konferencen varer til fredag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kurt Vesterager Gothelf

Professor, Institut for Kemi, iNANO, Aarhus Universitet, medlem af Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Akademiet for de Tekniske Videnskaber
Ph.d. i organisk kemi (Aarhus Uni. 1995)

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00