Dagens overblik: Sundhed er det vigtigste emne hos vælgerne, viser ny måling

Indbyggere i områder med højt niveau af de giftige stoffer PFAS bør tilbydes at blive testet for stoffet i deres blod, mener SF og Konservative. Klima- og energiminister Dan Jørgensen kritiserer Venstre på flere punkter og anbefaler Konservative, hvis hans grundholdning var borgerlig. Læs dagens overblik.

Ny meningsmåling viser, at sundhed er det område, som vægter højst hos danskerne til et kommende folketingsvalg.
Ny meningsmåling viser, at sundhed er det område, som vægter højst hos danskerne til et kommende folketingsvalg.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

God formiddag og velkommen tilbage fra ferie, hvis du er tilbage på pinden.

Vi starter ud med en spritny måling fra Megafon om danskernes holdning til et kommende Folketingsvalg. For hvad har indflydelse på, hvor de fleste vil sætte krydset?

I en kommende valgkamp fylder sundhedsområdet mest for vælgerne, fremgår det af en måling fra i dag, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Sundhed er et altoverskyggende valgtema

33 procent betragter nemlig "hospitaler og sundhed" som det vigtigste, hvis de om tre uger skal forbi stemmeurnerne og sætte deres kryds, skriver Politiken.

De adspurgte vælgere er blevet introduceret til 19 emner og har maksimalt kunnet vælge to områder, som de anså for de vigtigste, hvis der kom et Folketingsvalg om tre uger. 

På listen finder man dernæst miljø og klima, økonomi og psykiatri. 

Det er ikke første gang, at sundhed har fyldt meget hos vælgerne. Tilbage i 1990'erne fik Nyrup-regeringen høvl for ikke at løse problemet med for lange ventelister, påpeger Elisabet Svane, der er politisk kommentator på Politiken.

Og det er ikke usædvanligt, at sundhed har sneget sig op på førstepladsen som valgtema, understreger hun og henviser til alt fra efterdønninger fra coronapandemien til lange ventelister på hospitalerne.  

Det kan faktisk være sød musik i særligt Lars Løkke Rasmussens ører, stifter og formand for partiet Moderaterne, mener Elisabet Svane og sundhedsøkonom og professor på VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Jakob Kjellberg. 

Lars Løkke Rasmussen vil ifølge dem være på hjemmebane med sin fortid som sundhedsminister og de store sundhedsreformer, han stod bag i 00'erne, lyder det.

Partier vil tilbyde tilbyde gravide at blive testet for PFAS

Sundhed har været genstand for debat det seneste års tid, og det fortsætter. 

Det er for farligt for kvinder, som ammer eller har ønsker om at blive gravide at bo i et område med et for højt niveau af stoffet PFAS.

Sådan lyder det fra Konservative og SF, skriver TV 2.

Udvalgte grupper af samfundet bør få at vide, hvor man ligger på skalaen, når det gælder giftige stoffer og tilbydes en blodprøve, mener både Konservatives sundhedsordfører Per Larsen og SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Meldingen kommer efter, at flere eksperter har kritiseret Sundhedsstyrelsens nuværende anbefalinger til denne gruppe af kvinder.

Hidtil har styrelsen nemlig anbefalet, at man ikke behøver at udskyde amning eller en gravidiet, hvis man er eksponeret for en høj mængde PFAS.

Per Larsen håber desuden, at man kan blive enige om nogle nye grænseværdier og en vejledning, som kan skabe mere tryghed i befolkningen.

PFAS som betegnelse dækker over en række flourholdige, svært nedbrydelige miljøfarlige stoffer, som kan øge risikoen for visse kræfttyper og for ufrivillig abort ifølge TV 2.

Dan Jørgensen: Venstre mangler ledelse og retning

Regeringens klimaminister, Dan Jørgensen (S), har i sin sommerferie reflekteret over blå blok. Hans konklusion er, at han ”hellere vil have Søren Pape Poulsen som statsminister end Ellemann”.

Det fortæller han i et interview med Avisen Danmark fra sit sommerhus på Vestsjælland. 

I hans øjne står Jakob Ellemann-Jensen, partiformand for Venstre, i en svær ledelsesmæssig situation modsat Konservative. Og selvom han selv ikke er borgerlig, er han ikke i tvivl om, at han ville pege på den Konservative partileder, hvis han altså var borgerlig.

Han har tre pointer om Venstre blandt andet, at han forbinder partiet med trumpisme og undergravelse af tillid til institutioner og folkestyret. Du kan læse resten af pointerne her.

Det sker i dag:

  • Udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er til atomvåbenkonference mandag og tirsdag, som kaldes NPT RevCon og er verdens største konference for nedrustning og ikkespredning af atomvåben.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00