Dagens overblik: Sundhedsministeriet vil ikke udlevere centralt minkdokument

Magnus Heunickes ministerium tilbageholder vigtigt dokument i minksagen for Folketinget. Regeringen holder afsluttende forhandlinger om en langsigtet plan for genåbning. Og sagen om børnene i Syrien tager til. Få morgenoverblikket mandag.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er dagens hurtige gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik.

I dag bliver enkelte af coronarestriktionerne lempet eller hævet. For eksempel kan man fra i dag mødes op til ti personer udendørs, hvor det tidligere var fem.

Og så er det i dag, regeringen holder de måske afsluttende forhandlinger om en langsigtet genåbningsplan. Planen skal vise, hvordan forskellige dele af samfundet kan åbne frem mod sommer, og statsminister Mette Frederiksen (S) satser på at kunne præsentere aftalen tirsdag.

Forhandlingerne begynder mandag klokken 12 og er "uden bagkant".

Vil ikke udlevere minkdokument
Mens danske minkavlere i efteråret blev bedt om at aflive alle mink, lå Sundhedsministeriet ifølge Berlingske inde med et dokument, der viser, at minkmutationerne ikke var farlige.

Men ministeriet vil hverken udlevere dokumentet til Folketinget eller offentligheden, skriver avisen.

Ifølge Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen har partiet forsøgt at få adgang til notatet tre gange de seneste to uger. Men uden held. Også Berlingske har forsøgt at få indsigt i dokumentet, hvis indhold skulle dokumentere, at minkvarianten cluster 5 ikke er farlig for mennesker.

Ministeriet har over for Radikale forklaret, at oplysningerne tilbageholdes, fordi de skal bruges til at besvare et stadig ubesvaret folketingsspørgsmål fra oktober 2020. Stinus Lindgreen undrer sig. 

Kan sag om børn i Syrien true Kofod?
Presset vokser på regeringen i sagen om de danske børn, der opholder sig i fangelejre i Syrien.

Regeringen har hele tiden blankt afvist at tage børnene tilbage til Danmark med den begrundelse, at man vil være nødt til at tage mødrene med, og at de kan udgøre en terrortrussel mod Danmark.

Men støttepartiernes tålmodighed svinder, og de seneste historier i Ekstra Bladet kan i sidste ende få taburetten til at stå usikkert under udenrigsminister Jeppe Kofod (S), vurderer Politikens kommentator Kristian Madsen.

Fredag samledes Udenrigspolitisk Nævn til et ekstraordinært møde, hvor tre ministre skulle forklare, hvorfor Folketinget ikke var blevet oplyst om efterretninger, der viser, at islamisk Stat smugler børn ud af lejrene for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande.

Efter mødet var flere partier stærkt utilfredse med, at regeringen stadig ikke ville fortælle om de mulige efterretninger.

Radikale truer nu med, at sagen kan ende med, at partiet ikke længere kan støtte regeringen.

"Da det er en sag, der handler om dybt fortrolige oplysninger, vil jeg ikke kunne sige mere om vores næste skridt, blot forsikre om, at sagen ikke slutter her," skrev Martin Lidegaard (R) på Facebook efter mødet fredag.

Professor: Sag om syriensbørn truer retsstaten
Også jurister kaster sig nu ind i debatten om retsstillingen for børnene og deres mødre. 

Det gælder blandt andre den fremtrædende professor i strafferet Jørn Vestergaard, som i et indlæg her på Altinget spørger, hvad det egentlig er, mødrene beviseligt har gjort, som får politikere til at omtale dem som terrorister? Kvinderne er nemlig ikke dømt for noget – det kan de kun blive, hvis de kommer til Danmark og bliver retsforfulgt. 

Hvis man ikke tager børnene og mødrene hjem, udvander man statsborgerskabsbegrebet og grundlæggende principper for retsstaten, skriver Jørn Vestergaard i indlægget her:

Professor Jørn Vestergaard: Sagen om de danske børn i de syriske fangelejre sætter retsstaten under pres

K vil anerkende flere omstridte trossamfund 
Langt flere ikke-anerkendte trossamfund i Danmark skal anerkendes, mener Konservative.

Partiet vil derfor forpligte regeringen til inden årets udgang at fremsætte et lovforslag, der sikrer anerkendelse af flere trossamfund, skriver JP.

"Det er et generelt problem her i Danmark, at de problematiske moskéer ikke bliver anerkendt. Her kan nævnes Grimhøjmoskéen og Fredens Moské," står der i et beslutningsforslag fra K.

En opblødning vil gøre det lettere at udøve kontrol og regulering med de moskéer, som man mistænker for at prædike ekstremistisk islam, siger K. Men flere partier er skeptiske, fordi anerkendelsen også indebærer eksempelvis skattefordele.  

Det sker i dag

  • Klokken 12: Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med partilederne for at forhandle en langsigtet genåbningsplan på plads. Aftalen skal senest være på plads tirsdag 23. marts. Partierne er indkaldt til forhandlinger klokken 12 uden bagkant.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Jørn Vestergaard

Professor emeritus, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem, Advokatrådets strafferetsudvalg
cand.jur. (Københavns Uni. 1974), lic.jur. (Københavns Uni. 1987)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00